XS
SM
MD
LG

Prvo mjesto, GS titule, OI, koji su Noletovi limiti u 2020. godini ?

Povratak na prvo mjesto i nastavak jurenja Federera po broju sedmica na prvom mjestu. Jurnjava po nove Gren Slem titule da bi i tu prišao Federeru. I ono najvažnije, olimpijske igre u Tokiju i poslednja šansa za osvajanje zlata. To je ono što čeka Novaka Đokovića u novoj sezoni. 

Foto. ATP Tour

Novak sezonu otvara na novom takmičenju, ATP Kupu. Tu će predstavljati Srbiju sa Ducijem Lajovićem i mladim Nikolom Milojevićem. Potom će igrati u Adeleidu pa na Australiji. Kasnije naravno igraće Masterse, Gren Slem turnire, OI i vjerovatno neki turnir iz serije 500 poput onog u Pekingu kojeg često igra.

Sezonu kreće kao drugi. To je po mom mišljenju idealna stvar. Zašto ? Zato što bi to u Noletu moralo probuditi želju da igra na vrhunskom nivou. Prosto Novak je veliki šampion a veliki šampion ne vole kad su drugi ni u takmičenju sa vlastitim djetetom. Ta šampionska kov jednostavno je usađena u njegov organizam i zato će sigurno biti silno motivisan da skine Rafu sa prvog mjesta.

Vjerovatno zato i igra turnir u Adeleidu gdje nije ranije igrao. Želi doći do bodova i da se što prije vrati na prvo mjesto. Međutim, realno prije Rolan Garosa teško može do prvog mjesta. Brani dosta bodova jer brani recimmo titulu u Australiji. Istini za volju mogao bi napraviti plus dobrim igrama na turnirima iz Masters serije u Indijan Velsu i Majamiju. Na šljaci brani trofej iz Madrida dok je u Rimu ostao bez titule. U Monte Karlu je ispao u četvrtfinalu pa tu isto ima šansi za dodatne bodove. No, da bi se nadao povratku na prvo mjesto prije Rolan Garosa ili već nakon američke turneje, Nole mora odbraniti titulu u Australiji. Bilo bi idealno da mu u finalu Rafa ne bude rival jer Rafa tu brani finale.

Rafa opet ima šansu na nekom turniru u Južnoj Americi na šljaci gdje će sigurno igrati nakon Australije. Prošle godine igrao je drugo kolo u Akapulku te tu ima šansu za neke veće bodove. U Indijan Velsu je igrao četvrtfinale a Majami je propustio. Zato su male šanse da ga Nole prestigne nakon američke turneje. Faktički, Nole bi morao osvojiti oba ova turnira a Rafa da ne dođe ni do polufinala na istim. Tek tad bi, uz odbranjenu Australiju, Nole možda mogao do prvog mjesta. Ali to je domen naučne fantastike.

Nadal nije bio toliko dominantan na šljaci do Rolan Garosa. U Monte Karlu je igrao u polufinalu a Nole recimo u četvrtfinalu. Čak i da dobije recimo Rafu u finalu na ovom turniru, Nole bi napravio višak od oko 450 poena. U Barseloni Rafa brani polufinale kao i u Madridu, gdje je već rečeno da je Nole uzeo titulu. Taj turnir biće izuzetno bitan za prvo mjesto. Nakon njega slijedi Rim gdje je Rafa dobio Noleta u finalu. Zato će i taj turnir biti važan. Rolan Garos je Noletova šansa jer je igrao polufinale a Rafa je osvojio titulu.

Ta završnica sezone na šljaci biće mnogo važna. I jedan i drugi brane dosta bodova i ko tu bude kiksirao, biće u velikom problemu. Kasnije će i jedan i drugi braniti po Gren Slem titulu (Nole Vimbldon a Rafa US Open) s tim što je tu Nole u prednosti jer je igrao osminu finala na US Openu dok je Rafa na Vimbldonu igrao polufinale. Rafa je bio dobar na turneji na betonu i osvojio je recimo i Sinsinati i Montreal dok je Nole u Sinsiju igrao polufinalu. Kao što vidite, Amerika je velika šansa za Noleta. Mada, pitanje je koliko će forsirati i on jer će i OI biti u ovom periodu a to je ipak kruna sezone. Međutim, čak i da ne igraju obojica Masterse, opet je Nole u velikoj prednosti. US Open će svakako igrati.

Međutim, završnica sezone je opet šansa da se Rafa vrati na prvo mjesto (ako ga izgubi nakon betona što je realno). Naime, Nole brani dosta toga. Brani recimo turnir u Tokiju, brani Pariz i četvrtfinale Šangaja. Rafa brani samo polufinale Pariza. Jasno je dakle koliko bi značilo kada biNole recimo osvojio US Open. Tu bi veliki plus napravio pred azijsku turneju i kraj sezone. Taman da dobije i Rafu u finalu, napraviće razliku od skoro 2600 poena. Toliko poena Nole ne brani u završnici pa vam je jasno zašto je bitno da briljira u Nju Jorku. E sad koliko će nakon OI moći, ostaje da se vidi. Ako bi uzeo zlato to bi mu bila velika kappsula samopouzdanja ali možda bi došlo i do pražnjenja. Opet i neupsjeh može različito djelovati. Može razjariti Noleta da izdominira u završnici sezone a može doći i do ogromnog razočarenja.

Dakle, kad se podvuče crta što se borbe za prvo mjesto tiče, nije nemogće da bude nekoliko preokreta u sezoni. Prvu šansu za prvo mjesto a da je realna, Nole će imati nakon šlajke. Druga mnogo realnija nakon američke turneje na betonu ali onda će Rafa imati finu šansu da se u završnici sezone vrati na prvo mjesto. 

Što se Gren Slem turnira tiče, Australija je velika šansa za Novaka. Velika većina najuticajnijih teniserskih novinara (preko 95% njih) govore kako Nole osvaja AO. Nije to ni čudo ako znamo kako se osjeća u Melburnu i koliko je puta osvojio ovaj turnir. Time bi došao na -3 u odnosu na Federera. Međutim, pravo je pitanje kako će odigrati ostala tri Slema jer će primat imati Tokio i OI. 

Realno je da do maksimuma da sebe u Parizu jer sa titulom, uz opet titulu u Australiji i još neke rezultate, može do prvog mjesta. Na Vimbldonu mu neće faliti motiva ali će vjerovatno malo laganije igrati jer slijedi Tokio. Međutim, neće sigurno ni na Vimbiju ispasti u prvom kolu nego će se truditi da bude što bolji. Rekao sam već da će US Open zavisiti od plasmana na OI ali nekako vjerujem da će odigrati bolje od Rafe i da će dalje doći od Rafe. Vjerujem da će Rafa odigrati nešto lošije US Open nakon OI. Neće ispasti u prvom kolu ali recimo u nekom četvrtfinalu da. Ne bi me iznenadilo da Nole ode do titule u Nju Jorku ma kako prošao na OI.

I da rezimiramo. Hrabra prognoza Noletove 2020. godine je sledeća. Minimum dvije GS titule. Australija sigurno i Pariz ili Nju Jork. Povratak na prvo mjesto ali ne prije američke turneje i završavanje godine na prvom mjestu. Predviđam i da će osvojiti bar tri Mastersa. Recimo indijan Vels ili Majami, neki na šljaci i onda neki u završnici sezone. A OI ? E tu ništa ne prognoziram. Tu neka bude što biti mora.