XS
SM
MD
LG

Orlovi ''prozvali'' Branu Čovičkovića

Ne stišava se bura nakon objave generalnog sekretara ''malenih'' na Fejsbuk stranici kluba nakon finala Kupa Republike Srpske

Mnogo bure podiglo se nakon finalne utakmice Kupa Republike Srpske za košarkašice između Orlova i Mladog Krajišnika, odigrane prije tri dana u sportskoj dvorani Obilićevo u Banjaluci.

Meč je završen pobjedom ''orlica'', inače učesnica WABA lige, rezultatom 86:62, ali je rezultat pao u drugi plan dan kasnije nakon objave na zvaničnoj Fejsbuk stranici ''malenih'', u kojoj je generalni sekretar kluba Brane Čovičković uputio ''čestitku'' rivalu.

"Čestitamo MALENIM seniorkama hrabru igru, borbenost, zalaganje protiv skoro duplo starijeg protivnika, idemo dalje. Čestitamo protivniku, legiji stranaca i starica, promoterkama LGBT pokreta, na pobjedi i četvrtom osvojenom trofeju pobjednika Kupa RS, želimo im puno sreće u narednih 15 godina koliko im minimalno treba da bi stigli Mladi Krajišnik i naših 19 osvojenih trofeja pobjednika Kupa RS", navedeno je na stranici "malenih".

Ovu objavu osudila je sportska javnost ne samo u Banjaluci, već i u cijeloj BiH, o cijelom slučaju se oglasilo i Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, a na našu adresu je stiglo saopštenje ŽKK Orlovi, koje vam prenosimo u cjelosti.

''Zahvaljujemo brojnim sportskim klubovima i građanima na čestitkama koje su u naš klub stigle nakon  osvajanja Kupa Republike Srpske.

Na žalost, u godini našeg jubileja, 50 godina od osnivanja kluba i u trenutku vrhunskih rezultata i po četvrti pot osvojenog Kupa Republike Srpske, doživljavamo nerazuman i sraman pokušaj blamaže našeg kluba od kluba slavne tradicije, gradskog rivala, Ženskog košarkaškog kluba Mladi Krajišnik.

Nije nam jasno šta je razlog ovako ogavne poruke o našem klubu, pogotovo što su većina igračica oba  tima privatno dobre drugarice. Obzirom da poslednjih godina naš klub postiže odlične rezultate u svim  kategorijama, u trenutku kada ekipu zbog kvaliteta za WABA seniorski tim popunjavamo iskusnijim igračicama , mlađe talentovane uz dogovor puštamo u druge  klubove, pa je tako nekoliko naših igračica popunilo i ekipu Mladog Krajišnika. U pogonima našeg kluba košarku uči i kroz sport se za život sprema  mnogo djevojčica.

Odmah po saznanju za uvredu koja je stigla na našu adresu, u kojoj je između ostalog pisalo: ''Čestitamo protivniku, legiji stranaca i starica, promoterkama LGBT pokreta, na pobjedi i 4. osvojenom trofeju pobjednika Kupa RS, želimo im puno sreće u narednih 15 godina koliko im minimalno treba da bi stigli MK i naših 19 osvojenih trofeja pobjednika Kupa RS! (tu se salva uvreda ne završava), a ogorčeni  dugogodišnjim nesportskim ponašanjem dotičnog, poslednja objava je prelila čašu pa smo uputili  prijave nadležnim sportskim organima i pripremamo tužbu nadležnom sudu zbog silnih prijetnji i uvreda.

Razlog i povod za prijavu istog je objava i saopštenje na zvaničnoj Fejsbuk stranici navedenog kluba gdje omalovažava,vrijeđa i etiketira igračice ŽKK ORLOVI. Takvo saopštenje je prevazišlo granice civilizacijskog i dostojnog komuniciranja.

Naša narodna poslovica kaže: "Svako zlo ima i svoje dobro", što potvrđuje reakcija naših građana i klubova koji su se javno oglasili i osudili potez Mladog  Krajišnika. Iskreno se nadamo da je ova objava na internetu posljednje što je njihov generalni menadžer i sekretar u ime kluba objavio.

Zahvaljujemo na čestitci Ženskom rukometnom klubu Borac i još više njihovom saopštenju povodom morbidne objave iz M. Krajišnika i ovakve izjave jednog nazovi sportskog radnika koji vrijeđa sve žene po raznim osnovama te pozivamo sve sportske klubove u državi, kao i institucije sistema i nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava žena, da najoštrije osude ovakvo ponašanje neodgovornog pojedinca.

Pokažimo da smo svi sportisti jedna porodica i zaštitimo ''orlice'' danas jer će sutra u njihovoj poziciji biti možda i vaše dijete. Pehare i medalje je uručila naša draga Sonja Davidović, ministar porodice omladine i sporta, i od nje cijela sportska javnost takođe očekuje snažnu reakciju povodom svega.

Reagovao je i  Košarkaški savez Republike Srpske koji je između ostalog u svom saopštenju naveo: 'Očekujemo da će novo rukovodstvo ŽKK Mladi Krajišnik, koje narednih dana treba da bude imenovano, imati u vidu dešavanja u i oko ŽKK Mladi Krajišnik u posljednjih nekoliko godina, te da ovakvih i sličnih dešavanja više neće biti, kako u interesu košarkaškog sporta, tako i u prvenstvenom interesu ŽKK Mladi Krajišnik Banja Luka.'

'Ministarstvo porodice, omladine i sporta osuđuje svaku poruku mržnje, rasne ili bilo koje druge netrpeljivosti pogotovo kada ona dolazi od sportista i sportskih radnika koji bi trebalo da budu uzor mladim naraštajima. Sportski tereni treba da budu mjesta na kojima će se mladi okupljati, slaviti sport i težiti ka uspjehu i svaki drugi vid ponašanja je neprihvatljiv', naglašeno je u saopštenju.

Novim zakonom o sportu, koji će ove godine biti i usvojen a na kojem je intenzivno radila i naša ministarka, ovakvim osobama protiv koje su vođeni brojni sudski postupci biće uskraćeno pravo rada u sportskim udruženjima. Iskreno se nadamo da je došlo vrijeme da se čovjek poput Čovičkovića izbaci iz sporta.

S poštovanjem,

uprava ŽKK Orlovi''

Izvor:mondo.re