XS
SM
MD
LG

In memoriam: Nada Tomaš Kozarac

Na Gradskom groblju Urije u Kozarskoj Dubici juče je sahranjena Nada Tomaš Kozarac, istaknuta rukometašica i sportski radnik, nekadašnja članica omladinske reprezentacije SFR Jugoslavije. Preminula je u 69. godini nakon kraće i teške bolesti.

Rođena je 19. juna 1951. godine u Dubici, a nakon završetka Gimnazije nastavila je školovanje, završila je Pravni fakultet i radila je u Osnovnom sudu u rodnom gradu gde je i dočekala penziju. Rukometom je počela da se bavi od osnivanja Ženskog rukometnog kluba u tadašnjoj Bosanskoj Dubici 1964. godine, noseći dres Knežopoljke u prvoj generaciji igračica. S Knežopoljkom se takmičila u Krajiškoj i Republičkoj ligi sa dosta uspeha.

Kao što smo rekli igrala je za omladinsku selekciju bivše, velike Jugoslavije i bila je nadomak “A” reprezentacije i plavog dresa, ali taj san je ostao nedosanjan. Branila je i boje beogradskog Radničkog u nekoliko sezona i u prestonici je ostavila dubok rukometni trag.

Ušla je u anale dubičkog sporta kao prvi sportista koji je 1968. godine dobio laskavo priznanje za najboljeg u ovoj opštini, ustvari bila je to prva stranica istorije koju je ispisala upravo Nada Tomaš Kozarac.

Posle završetka igračke karijere nije napustila sport i ŽRK Knežopoljku, ljubav prema rukometu i klubu pokazala je tako što je ušla u upravu Knežopoljke i bila aktivna, čak i u penzionerskim danima. Bila je veliki čovek i humanista, rukometn, odnosno sport Republike Srpske izgubili su velikog entuzijastu.