XS
SM
MD
LG

Šta će se desiti sa Premijer ženskom ligom Bosne i Hercegovine?

Šta naš čeka? Ostaje da vidimo!

Koronavirus je zaustavio fudbal u Bosni i Hercegovini, baš kao i u većem dijelu Evrope. Prvenstvo u Premijer ženskoj ligi Bosne i Hercegovine je prekinuto. Odlučeno je da će premijerligašice na pauzu do daljnjeg, ali veoma je upitno kakva će na kraju biti sudbina u najvišem rangu takmičenja.

Špekuliše se i nastavak bez publike, ali i kraj prvenstva prema trenutnoj tabeli, što do sada u našim okvirima nije zabilježeno.

Klubovi sa nestrpljenjem čekaju nove informacije Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, većina ih je obustavila i rad, zabranjeno im je da napuštaju svoje gradove, a niko ne zna kako planirati trenažni proces.

ŽFK Radnik Bijeljina

Podsjetimo, Premijer ženska liga je trebala da započne proteklog vikenda, ali je kompletno 12. kolo odgođeno za 25. mart, međutim pitanje je da li će se mečevi odigrati i tada zbog pandemije koronavirusa koji se proširio kroz čitavu Evropu.

Ipak, postoji opcija da se prvenstvo neće igrati čak ni u aprilu, tako da bi nastavak sezone u Premijer ženskoj ligi Bosne i Hercegovine trebao da započne tek u maju.

UEFA je dala preporuku Savezima da se prvenstva odigraju do 20. juna i ostavila je mogućnost da oni odluče hoće li igrati ili ne. No, prvenstvo u Bosni i Hercegovini će se sigurno nastaviti kada budu stvoreni uslovi za to.

SFK 2000 Sarajevo

Postoji opcija i mogućnost da se prvenstvo u ženskoj Premijer ligi BiH ne nastavi, a kako bi se onda stvari odvijale? 

Prvu poziciju na tabeli zauzima ekipa SFK 2000 Sarajevo, druga je Emina Mostar, treća Lokomotiva Brčko, četvrta Bugojanska Iskra, a prate ih Radnik Bijeljina koji je na petom mjestu, zatim Modriča šesta, dok je Široki Brijeg sedmi, odnosno Zvornička Drina posljednja na tabeli. 

Po dosadašnjim rezultatima i trenutnom stanju na tabeli ukoliko se ne bi nastavilo prvenstvo, prvak bi bila ekipa SFK 2000 Sarajevo, a u niži rang bi ispali Široki Brijeg i Drina Zvornik.

Međutim, druga opcija bi bila da iz Premijer ženske lige ne ispadne niko, a u viši rang uđe prvak Prve lige Republike Srpske i prvak Prve ženske lige Federacije Bosne i Hercegovine, ali naravno iz svake grupe bi po jedan igrao baraz za ulazak u društvo najboljih, pa bi naredne sezone najviši rang takmičenja brojao deset klubova.

ŽFK Lokomotiva Brčko

Koliko je to zaista moguće u ovom trenutku i da li je moguće da se tako nešto dogodi? To naravno nije pitanje za nas, nego za glavne ljude u Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine. 

Naravno kalkulacija i opcija ima mnogo, niko ne zna do kada će potrajati ovaj virus. Ipak, nadamo se da će se uskoro zaustaviti i da će se nastaviti sezona kako u Premijer ženskoj ligi Bosne i Hercegovine, tako i u Prvoj ligi Republike Srpske i Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

ŽNK Iskra Bugojno

 


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6