XS
SM
MD
LG

Misteriozna Svitlica

Dragana Svitlica

 Na Fejsbuk stranici KK Orlovi Banja Luka pojavio se intervju sa trenerom tg tima Draganom Svitlicom. Prenosimo ga u potpunosti:

Svi znamo da si imala bogatu igračku internacionalnu karijeru. Poslije B. Luke, igrala si dugi niz godina prvu špansku ligu, mađarsku ligu, za sve selekcije reprezentacije BiH. Međutim, ono što ne znamo, kako si postala trener?

- Posložilo se. Otvorio mi se rad sa mlađim selekcijama. Zbog njih sam zavolila posao trenera. Poslije toga se otvorilo mjesto prvog trenera Orlova. Hvala Upravi što je vjerovala da je to moje mjesto. Na kraju se i ispostavilo da je bila dobra odluka.

Sarađivala si sa različitim profilima trenera, da li bi izdvojila neko trenersko ime?

- Izdvojiću tri imena sa kojima sam najduže sarađivala i imala prilike najviše da naučim.
Slobodan Ajder, nadam se da ga se pojedini ljudi još uvijek sjećaju.  Trener zbog kojeg sam zavolila košarku.
Zoran Mikeš koji je uticao na moju igračku afirmaciju i od kojeg sam mogla da učim i napredujem. Inače trener koji ima respektabilnu trenersku karijeru. Između ostalog, šampion je rumunske lige već par godina.
Miguel Martínez Mendez od kojeg sam puno toga naučila i kao igrač i kao trener. Čovjek koji je imao čast da nosi titulu najboljeg evropskog trenera. Osvajao je i špansku i italijansku i rusku ligu. Isto tako je osvojio Euroligu.

Možeš li da nam napraviš analizu sezone, napredak ekipni i tvoj?

- Napredak je evidentan i moj i ekipni. Kako individualno, tako su se i timski dizale kroz obe lige i ostavile impresivan utisak u regionalnoj ligi. Za nas je to uspjeh, jer ova ekipa je debitant u WABI. Napravili smo jednu lijepu priču, vrijednu pažnje. Pokazali smo da je sve moguće. Hvala vam djevojke, što ste mi pomogle kroz ovu sezonu, da budem bolji trener i čovjek.

Komentarisali su da si osvježenje u sportskom svijetu. Lijepa žena koja ima potencijal i perspektivu u ovom poslu. Koliko ti pomaže, koliko i ne baš, tvoja ljepota?

- Moja ljepota je refleksija onog što nosim, tako da, pomaže.

Šta voliš da radiš u slobodno vrijeme?

- Volim da čitam, gledam filmove, slikam, šetam, Kundalini yogu, Reiki, Thetu, meditiram, družim se s ljudima koje volim, kuham, treniram.

Jedan blam od ove sezone.

- Može li lakše pitanje? Ima ih poprilično. Prva situacija koja mi je pala na pamet, kad je Nataša zapela za liniju i pala na zagrijavanju u Montani. A prije toga smo imale "napad" smijeha cijeli dan.

 Omiljeni igrač?

- Dragana Svitlica.

 Kako komentarišeš kraj lige?

- Žao mi je što započetu priču nismo završili do kraja. Međutim, ono što je prioritet u ovom trenutku jeste da se stabilizuje planetarno stanje. Da svi vodimo računa o sebi, svojim, bližnjima, okolini i planeti Zemlji. I na kraju cijele priče, da svi izađemo živi i zdravi. Ljudski životi su najbitniji. .

Kakvi su planovi za sljedeću sezonu?

- Ne mogu još da vam otkrijem. Biću misteriozna bar malo. 


21 .kolo Prvenstvo BiH
Leotar 03 : Jedinstvo BHT
Mladi Krajišnik : Čelik
Brčanka : RMU Banovići
Rudar Sport : Orlovi
Konjic : Igman
Sloboda : Play Off Ultra
Tabela
Poz Tim UT PB PR BOD
1 RMU Banovići 19 18 1 37
2 Orlovi 19 18 1 37
3 Čelik 19 15 4 34
4 Leotar 03 19 13 6 32
5 Play Off Ultra 19 12 7 31
6 Mladi Krajišnik (-1) 19 10 9 28
7 Jedinstvo BHT 19 7 12 26
8 Brčanka 19 7 12 26
9 Igman 19 5 14 24
10 Rudar Sport 19 5 14 24
11 Konjic 19 4 15 23
12 Sloboda 19 0 19 19