XS
SM
MD
LG

Klub bogate prošlosti i tmurne budućnosti

Foto: Bolton Wanderers

Svi ih pamtimo sa početka novog mileniuma kada su u njihovim redovima igrali igrači poput Ivana Kampa, Jurija Đorkaefa, Džej Džej Okoče, Henrika Pedersena i ostalih. Vjerovatno ste već skontali da je riječ o Boltonu, klubu duge prošlosti i prilično neizvjesne budućnosti.

Bolton je grad u blizini Mančestera. Još u srednjem vijeku razvijali su se zahvaljujući tekstilu jer su bili bogati vunom i pamukom. Za vrijeme industrijske revolucije, Bolton je doživio pravi bum i tek tad je tekstilna industrija u ovom gradu dostigla vrhunac. Inače iz Boltona je i Džordž Mašr koji je otkrio način za predenje vune, što je bilo važno za Bolton jer je tekstilna industrija bila veoma razvijena. Od poznatih u Boltonu su rođeni i svjetski bokserski prvak Amir Kan kao i predsjednik paraolimpijskog komiteta Filip Krejven. No, da se mi posvetimo fudbalu i fudbalskom klubu Bolton.

Osnovani su još davne 1874. godine. Bili su jedni od osnivača fudbala u Engleskoj (pa i u svijetu jer su igrali prvu ligu u sezoni 1888/89 kada je sve i počelo. Tada je u ligi bilo 12 klubova a jedan od tih bio je i Bolton.

Između dva svjetska rata imali su velike uspjehe kada je u pitanju FA Kup. Osvojili su ga tri puta. Prvi put je to bilo protiv Vest Hema 1923. godine. Igrala se prva utakmica ikad na Vembliju a Bolton je slavio pred 127 hiljada ljudi. Prvi gol ikad na Vembliju dao je Dejvid Džek u pomenutom meču. Kasnije su imali i finansijskih problema pa su Džeka za par funti prodali Arsenalu. Ono što se mora spomenuti jeste da su se fudbaleri Boltona stavili na raspolaganje britanskoj vojsci u Drugom svjetskom ratu. U borbi protiv Talijana, nastradao je Heri Goslin, inače kapiten Boltona. Čak su tokom rata uspijevali odigrati i neke utakmice protiv ekipe egipatskog kralja Faruka te protiv Poljaka u Bagdadu.

Ali tu tragediji nije bio kraj. Naime, 1946. godine Bolton je protiv Stouka igrao četvrtfinale FA Kupa. Zbog prenatrpanosti stadiona došlo je do urušavanja i nastradalo je 33 navijača. 

Inače, tokom 50-ih, igrali su još dva finala FA Kupa. Prvo su igrali 1953. protiv Blekpula. Vodili su 3-1 ali su izgubili sa 4-3. Ipak, do titule su došli pet godina kasnije. Tada su savladali Mančester Junajted a junak je bio Lofthaus. Klub od tada čeka na veliki trofej a narednih 40ak godina su se dosta mučili.

Sredinom 90-ih krenulo je novo dizanje Boltona. U sezoni 1994/95 igrali su finale Liga Kupa, gdje su izgubili od Liverpula a uspjeli su izboriti i promociju u Premijer ligu. Ipak, sledeće sezone su ispali iz lige. U sezoni 96/97 uzeli su titulu u današnjem Čempionšipu a te sezone su se preselili i na ''Ribok Stadion''. Bolton je ponovo ispao a kada su ušli u Premijer ligu 2001. godine, ostali su tu narednih 12 sezona.

Tada je počeo i period o kome sam govorio na početku teksta. Počela su velika ulaganja a dovođena su i velika imena. Na golu je bio sjajni Finac Jusi Jaskalainen. U odbrani je igrao i Ivan Kampo, koji je igrao u Realu ranije a bio je tu i Bruno N'Goti kao i Tunižanin Žaidi. U veznom redu igrali su igrači poput tragično nastradalog Gerija Spida, kasnijeg selektora Velsa, Kevina Nolana a vjerovatno omiljeni veznjak svima nama bio je mađioničar sa loptom, Džej Džej Okoča. Napadački dio predvodili su Henrik Pedersen, Juri Đokraef, Kevin Dejvis a bio je tu i Grk Stelios Janakopulos.

U periodu od sezone 03/04 pa zaključno sa sezonom 06/07, Bolton je redovno završavao u TOP8. To je jedino polazilo za rukom još Arsenalu, Čelsiju, Junajtedu i Liverpulu. Sve su to radili pod vodstvom Sema Alrdajsa. Takođe, igrali su i Kup Uefa i prolazili u proljetnji dio takmičenja. Međutim, u ljeto 2007. godine napustio ih je Alardajs a tu polako počinje pad.

Od odlaska Alardajsa mijenjali su trenere ali rezultata pravih nije bilo. Imali su trzaj 2011. kada su igrali polufinale FA Kupa ali su izgubili od Stouka. Ipak, naredne godine Bolton je ispao u Čempionšip i nikada više se nisu vratili u Premijer ligu.

Sa ispadanjem u Čempionšip krenuli su i finansijski problemi. Dug je rastao a tavorili su u Čempionšipu do sezone 15/16 kada su ispali u treću ligu. Vratili su se dvije godine kasnije ali su ekspresno ispali prošle sezone. Sada su na putu da ispadnu u četvrtu ligu i samo ih čudo može spasiti.

No nije problem ni što će ispasti u četvrtu ligu. Problem je što je budućnost kluba izuzetno nesigurna. Bolton je u svojoj istoriji igrao 72 sezone u najjačoj ligi a samo jednu u četvrtoj ligi. Nikad niže pali nisu a kako je krenulo, lako je moguće da će pasti niže. Jednostavno se ne vidi svjetlo na kraju tunela i moguć je čak i bankrot kluba ukoliko se nešto uskoro ne riješi.

Za sve nas koji smo gotivili par puta pomenutu generaciju Boltona, izuzetno je tužno gledati šta se dešava sa Boltonom. Klub bogate istorije sada pred sobom ima veoma tmurnu budućnost.....