XS
SM
MD
LG

Uhapšen košarkaš Sokoca

Advokat Vladimir Todorić

Dvadesetdvogodišnji Nikola Todorović iz Leskovca, košarkaš prvoligaša Republike Srpske, Sokoca 14. marta se, nakon upozorenja da može da bude proglašena pandemija korona virusa, vratio u Srbiju i svoj rodni grad, ali njemu tada nije izrečena mjera izolacije. Bez obzira na to, on je uhapšen 30. marta zbog navodnog kršenja propisane mjere samoizolacije i do danas je u pritvoru u Pirotu zbog djela “nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije”, piše portal jugmedia.

U rješenju za pritvor Nikole njiemu se stavlja na teret da je prekršio Odluku Vlade Srbije o proglašenju bolesti covid-19. Ova odluka je prvo donijeta 10. marta da bi kasnije, kako objašnjava Nikolin advokat Vladimir Todorić, bila mijenjana već 14 puta.

“Do 14. marta važila je samo zabrana za ulazak stranih državljana iz Wuhana, Daegua iz Kina, Koreje, kantona Ticino iz Švajcarske, Italije, Irana, Rumunije, Španije, Njemačke, Francuske, Austrije, Slovenije i Grčke. Nikoli, dakle, nije ni mogla biti izrečena mjera izolacije jer do momenta njegovog prelaska granice u Srbiju nije postojao pravni osnov za tu mjeru”, navodi Todorić.

Tek 16. marta Vlada Srbije mijenja pomenutu odluku tako da se svim državljanima Srbije koji ulaze iz bilo koje druge zemlje nalaže 14 dana kućne izolacije, što se kasnije produžava na 28 dana.

“Ovdje je znači došlo do retroaktivne primjene propisa na taj način što se mjera izolacije primjenjuje i prije njenog stupanja na snagu. Retroaktivnost propisa je kod nas u krivičnom pravu apsolutno zabranjena članom 197 Ustava. Čak i kada bi neki propis imao povratno vremensko dejstvo on ne bi smio biti osnov krivičnog gonjenja i morao bi biti izričit kao takav predviđen zakonom što ovdje nije slučaj”, ističe.

On je podnio je žalbu na pritvor, kao i da se Nikola nezakonito i neustavno goni.

“Kao prvo, da bi neko izvršio krivično djelo – nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, neophodno je da bude ispunjen jedan objektivan uslov, a to je da je epidemija zvanično proglašena. Ne može da se krše propisi za vrijeme epidemije ako ta epidemija nije zvanično proglašena. U Srbiji je epidemija proglašena tek 19. marta naredbom ministra zdravlja. Neko je možda mislio da je dovoljno da se proglasi vanredno stanje da bi to značilo da postoji epidemija, ali to je nonsens. Možemo opet otvoriti pitanje da li je trebalo da bude proglašena vanredna situacija zajedno sa vanrednim stanjem ili samo vanredna situacija ali to je sada suvišna rasprava. Sigurno je samo da sa proglašenjem epidemije mora biti proglašena vanredna situacija što ni do danas nije učinjeno. Dakle, u momentu ulaska Nikole u Srbiju nije postojala epidemija u Srbiji, niti je postojala u Bosni i Hercegovoni. Takođe, on su je ušao u Srbiju i prije vanrednog stanja”, objašnjava Todorić.

Bez obzira na sve, Nikolu su ekspresno pritvorili i izrečena mu je mjera pritvora. To je učinjeno kroz takozvano „skype“ suđenje gdje se okrivljenom ne omogućuje da prisustvuje svom suđenju već se on uključuje preko skypa

“Ovo je jedno nevjerovatno skandalozno rješenje koje je nametnuto dopisom Ministarstva pravde a na koje su sudovi poslušno klimnuli glavom”, zaključuje Todorić.


20 .kolo Prva liga RS
Sloboda 73 : Slavija 1996
Borac : Student-Igokea
Prijedor-Spartak : Sokolac
Varda HE : Drina-Princip
Budućnost BN : HEO
Radnik BN : Sutjeska
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Borac 19 18 1 37
2 HEO 19 12 7 31
3 Drina-Princip 19 12 7 31
4 Radnik BN 19 11 8 30
5 Slavija 1996 19 11 8 30
6 Budućnost BN 18 11 7 29
7 Prijedor-Spartak 19 9 10 28
8 Sokolac 19 8 11 27
9 Student-Igokea 19 7 12 26
10 Varda HE 19 6 13 25
11 Sutjeska 19 5 14 24
12 Sloboda 73 18 3 15 21