XS
SM
MD
LG

Super liga se vraća u maju

Nenad Lalatović

BANJA LUKA – Nekadašnji kapiten i trener Crvene zvezdem sada kormilar najstarijeg superligaša, novosadske Vojvodine – Nenad Lalatović, nada se da bi početkom maja moglo se ponovo vratiti na teren. Veruje da će rukovodstvo FS Srbije pronaći rešenje da se šampionat privede kraju. Vojvodini vraća stari sjaj i živi u uverenju da će sa Crvenom zvezdom jednog dana postići sve ono što je ostvario kao igrač u crveno – belom dresu.

Nenad Lalatović svojim primerom potvrđuje da se prave ljubavi dese kad-tad i da one najveće ničim se ne mogu skriti. Crvena zvezda mu je ušla pod kožu, bio je njen kapiten, izgradio više nego solidnu karijeru, a onda je kao trener potvrdio kvalitet, dokazao da fudbal konzumira znalački i svojski.

Na najboljem putu je da evropski fudbal vrati u „srpsku Atinu“, kao nekada kada je u tom lepom gradu padao Atletiko, Selta i drugi velikani. Međutim, kako okončati sezonu, odnosno kako šampionat privesti kraju?

„U ovom trenutku najvažnije je da nas prođe ovo što nas je snašlo. Kada pobedimo pandemiju, opet bi u fudbalu mogli biti srećni i zadovoljni. Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu, trebamo mu se vratiti kada se stvore uslovi za to. Mnogi očekuju da se fudbalska sezona nastavi. Tako je širom sveta, tako je i u Srbiji. Pustite plej-of i plej-aut. Treba tri nedelje da se igrači u određenoj meri pripreme, da odigraju do 30.kola, bez tog razigravanja na kraju, ali i da kup takmičenje privedemo kraju. Jer, moramo misliti na igrače. Za njih bi bilo pogubno da odigraju nekih 15 utakmica u ovakvim okolnostima. Budućnost fudbalera, njihova karijera je i naša briga, ne samo njih kao pojedinaca“, kaže Nenad Lalatović.

Njegova nedavna poruka svojim fudbalerima glasila je: „Budite spremni, 1.maja krećemo sa radom i u nove pohode!“

„Ja sam večiti optimista. Okvirno sam rekao da to bude 1.maja. Važno je da se sezona završi, ali ne znam kada će to biti. Moja pretpostavka je da najkasnije nakon Đurđevdana započnemo tronedeljne pripreme i da sezonu do 1.jula okončamo i u šampionatu i u Kupu Srbije. To je minimun koji nam trebaju dati, a svima nam je cilj da sezona bude regularna i da naši klubovi steknu pravo izlaska na međunarodnu sportsku scenu. Moja ogromna želja je da Vojvodina, nakon tri sezone, ponovo ugleda svetlost evropskih reflektora. To mi je cilj od koga nismo daleko, samo da pandemija prođe“, nastavlja kormilar Vojvodine.

Sa Crvenom zvezdom pobeđivao je velike evropske klubove, sa Crvenom zvezdom je dva puta pevao šampionske pesme, sa Crvenom zvezdom je dva puta osvajao kup takmičenje. Da li se može desiti da sa Crvenom zvezdom , kao trener, sve to ponovi?

„Siguran sam da može i ubeđen sam da će se jednog dana to desiti. Bio sam Zvezdin trener kada je kuburila sa brojnim problemima, kada nije bilo električne energije na stadionu, kada je najveća plata igrača bila dve ili tri hiljade evra. Danas je u proseku deset puta veća. Mislim da sam doprineo stabilizaciji voljenog kolektiva. Ukazao sam poverenje Luki Joviću, Mihailu Ristiću, Vukašinu Jovanoviću, Marku Grujiću, Milošu Rajkoviću i tako dalje. Ta deca sa 16 ili 17 godina kod mene su bili prvotimci. Postali su oslonci igre, a onda su odlazili u inostranstvo, a Crvena zvezda je počela da živi od prodaje svojih fudbalera, od svoje dece. Dakle, ispunio sam svoj zadatak. Naravno, želja mi je da sa Zvezdom osvajam velike trofeje i ubeđen sam u to. Mogu još 25 ili 30 godina da se bavim ovim poslom, pa se nadam da će moja trenerska karijera biti uspešna kakva je i igračka bila“, nada se Lalatović.

Vodio je mlađe selekcije Srbije, nešto škripi kada je reprezentativni fudbal u svim uzrastima u pitanju. Ipak, mišljenje većine je da je srpski najpopularniji sport na dobrom putu.

„Sigurno da jeste na dobrom putu. Srbija u poslednje vreme ima učesnika Lige šampiona, ima učesnika Lige Evrope. Reprezentacija Srbije bila je na šampionatu sveta. Pravi se pomak u Srbiji. Raduje me da je tako i u Republici Srpskoj. U izjavi za Radio Republike Srpske ja sam rekao da očekujem da Borac, pa Radnik, možda i Modriča, Leotar, Slavija, Kozara ponovo budu ono što su bili. Kako bi bilo lepo da Borac uđe u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Verujem u rad Vice Zeljkovića, Petra Jelića, Ognjena Valjića...“, istakao je Lalatović.

Pri kraju razgovora saopštili smo mu:  Lalate, u Srpskoj vas mnogi cene, neka znate. Ostanite kod kuće!

„I ja sve volim i cenim u mojim Srbiji i Republici Srpskoj. Ostanimo kod kuće, strpimo se malo, pobedimo zajedno pandemiju, pa da iz svega izađemo jači“, zaključio je trener Novosađana i nekadašnji kapiten Crvene zvezde.


Javor Matis 1 : 3 Vojvodina
Čukarički 0 : 1 Inđija
Spartak ŽK 3 : 2 Partizan
Mladost 2 : 1 Mačva
Voždovac 1 : 0 Napredak
Radnički (N) 4 : 3 Rad
Crvena zvezda 4 : 1 Radnik
Proleter 1 : 3 TSC
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 28 24 3 1 75
2 Partizan 28 19 4 5 61
3 Vojvodina 28 18 5 5 59
4 TSC 28 16 8 4 56
5 Čukarički 28 14 6 8 48
6 Radnički (N) 28 14 4 10 46
7 Spartak ŽK 28 13 4 11 43
8 Voždovac 28 12 5 11 41
9 Mladost 28 12 4 12 40
10 Radnik 28 8 6 14 30
11 Proleter 28 7 8 13 29
12 Napredak 28 7 6 15 27
13 Javor Matis 28 5 9 14 24
14 Inđija 28 6 4 18 22
15 Rad 28 4 3 21 15
16 Mačva 28 2 7 19 13