XS
SM
MD
LG

Vremeplov: Panatina titula u spektakularnom finalu protiv Kindera 2002. godine

Foto: Euroleague

U finalu Evrolige 2002. godine, astali su se Panatinaikos i Kinder iz Bolonje. Pao je u polufinalu dobio Makabi sa 83-76 dok je Kinder dobio Beneton sa 90-82. Za Pao su između ostalog i Bodiroga, Alvertis, Kutlaj, Daril Midlton i Damir Mulaomerović, dok je trener bio Željko Obradović. Kinder je sa klupe predvodio Etore Mesina a za tim iz Bolonje igrali su i Manu Đinobili, Marko Jaroić, Antoan Rigodo, Dejvid Anderson i Matijaž Smodiš.

U samom finalu smo mogli zaista uživati. Od samoga starta gledali smo sjajnu košarku. Tokom cijelog prvog perioda ekipe su bile izjednačene i smjenjivale su se u vodstvu. Iako je Đinobili postigao već 11 poena u prvom periodu, Pao se nije dao i nakon prvog perioda bilo je 23-23. U drugom periodu, Kinder je pronašao sjajan ritam u šutu za tri poena. Rafalnu paljbu predvodio je sjajni Smodiš. Zahvaljujući šutu za tri, Kinder je poveo sa 45-31. No, Pao se nije tako lako dao. Napravili su seriju 7-0 i vratili se u igru. Na kraju je tim iz Bolonje otišao na odmor sa vodstvom 48-40.

Međutim, u nastavku potpuno druga slika na terenu. Kinder je ostao bez šuta za tri poena a treba reći i da je Pao zategao odbranu. Sa druge strane, Bodiroga je sjajno dirigovao napadima tima iz Atine a sjajan doprinos u oba pravca dao je i Papadopulos. Trojkom Bodiroge, Pao je došao do preokreta i vodstva 58-55. Na kraju je Pao sa tri poena prednosti ušao u poslednji period.

Kinder odlično otvara poslednji period. Napravili su seriju 8-2 te su trojkom Đinobilija došli do vodstva 69-66. Međutim, Pao je ponovo pojačao odbranu, pronašli su napadački ritam i vratili su prednost na svoju stranu. Nakon slobodnih bacanja Midltona, imali su Atinjani šest poena prednosti. Nije pomogao ni tajmaut Mesine pa je Rodžers pogodio za +8. Međutim, Kinder se nije predao. Prišli su na -2, Bećirović imao bacanja za izjednačenje ali je oba promašio. U narednom napadu, Bodiroga je navukao odbranu na sebe, pronašao Kutlaja a ovaj pogodio trojku za 85-80. Faktički to je i odlučilo pobjednika i Pao je mirno priveo meč kraju. Na kraju je bilo 90-83 za Pao.

Kutlaj je predvodio Pao do pobjede sa 22 poena dok je Bodiroga imao 21 poen i sedam skokova. Đinobili je predvodio Kinder sa 27 poena a Smodiš je imao 23.