XS
SM
MD
LG

Gacko odgovorilo Bimal Jedinstvu

Odbojkaški klub Gacko

Na adresu našeg portala stigao je dopis OK Gacko, Objavljujemo ga bez bilo kakvih korekcija:

 REAGOVANjE NA SAOPŠTENjE ZA JAVNOST ŽOK BIMAL JEDINSTVO

Poštovani sportski prijatelji i dugogodišnji sportski rivali, kako iz seniorske konkurencije tako i iz takmičenja mlađih kategorija, nakon što smo direktno prozvani u vašem jučerašnjem saopštenju za javnost, osjećamo moralnu obavezu i odgovornost da se obratimo sportskoj javnosti. Mi se Vama nismo direktno obraćali niti smo od Vas tražili bilo kakva pojašnjenja, ali Vas jesmo kao i sve druge klubove u ligi, upoznali sa zaključcima koje je Upravni odbor ŽOK Gacko usvojio i uputio prema Odbojkaškom savezu, a na osnovu zahtjeva za izjašnjenje  od OS BIH i prijedloga predsjednika OS BIH o prekidu takmičenja i proglašenju ŽOK Gacko za prvaka.

Ako ste pažljivo čitali dokument na tri stranice koji smo uputili savezu, a sigurno je da jeste, mogli ste jasno da vidite da prvi i osnovni stav koji ŽOK Gacko zastupa je da se takmičenje završi na terenu, kako je i bilo planirano, ali ne po svaku cijenu i posebno ne rizikujući zdravlje igračica i svih drugih sportskih aktera. Prije svega neophodno je da se steknu odgovarajući zdravstveno - sanitarni preduslovi i da se obavi pripremni trenažni proces od najmanje 4 sedmice, kako ničije zdravlje ne bi bilo ugroženo i izbjegnute povrede, a tek potom na terenu da budu odigrane planirane utakmice. Jasno i decidno smo taj stav iznijeli u svojim zaključcima i ponovo ga ponavljamo ako neko još uvijek nije shvatio.

Vaš poziv da odmah sad bilo gdje odigramo utakmicu ne možemo prihvatiti jer bi to bilo flagrantno kršenje propisanih mjera za suzbijanje pandemije korona virusa. Podsjećamo Vas i da se ovdje ne radi samo o Vašem i našem klubu već o ukupno 10 klubova koji učestvuju u takmičenju. Nemojte zaboravljati da su svi klubovi u ligi teško pogođeni zbog pandemije virusa, da su mnogi raspustili svoje ekipe, da su svi ostali bez značajnih sredstava i izvora finansiranja i da se mora voditi računa i o njima, njihovim mogućnostima a ne samo o Vašim interesima.

Neosporno je tačno da je ŽOK Gacko ligaški dio takmičenja završilo na prvom mjestu, da trenutno zauzimamo prvo mjesto na tabeli, da Vaš klub nije igrao domaće prvenstvo već regionalnu ligu čiji član nije naš savez i koja ne omogućuje dalju prolaznost u evropska takmičenja (za razliku od Balkanskog BVA Kupa) i to su nepobitne činjenice. Jasno je da dva kluba iz BiH nisu istovremeno igrali i domaću i MEVZA ligu dok su drugi klubovi iz MEVZA takmičenja istovremeno igrali oba takmičenja. Ipak, i pored svega toga iskreno i sportski korektno smo čestitali našim predstavnicima na učešću i ostvarenom rezultatu u tom takmičenju.

    Činjenica je da je ŽOK Bimal Jedinstvo najuspješniji i najtrofejniji odbojkaški klub u Bosni i Hercegovini, ali je isto tako činjenica i da je ŽOK Gacko jedan od najuspješnijih klubova u ovoj državi što potvrđuju i sportski rezultati u seniorskoj i omladinskim kategorijama godinama unazad, broj reprezentativki koje je naš klub iznjedrio i kontinuiran uspješan rad na svim poljima. Iako tvrdite da u mlađim selekcijama do ove godine nismo nikad učestvovali na završnicama, podsjetićemo Vas samo da smo 2017 godine u Vašoj dvorani u finalu juniorskog prvenstva BiH porazili Vaš klub i osvojili titulu juniorskog prvaka BiH. Ponosni smo što danas uglavnom igračice iz te generacije čine okosnicu naše seniorske ekipe. Ako Već niste znali za naše rezultate u mlađim kategorijama, a sigurni smo da jeste, rado ćemo Vam pokazati kolekciju od preko 30 medalja osvojenih u mlađim kategorijama tokom niza godina.

Činjenično je netačno da je ŽOK Gacko odustalo od Čelendž kupa u ovoj sezoni Već se za isto takmičenje nismo ni prijavili već smo na osnovu razgovora sa Odbojkaškim savezom BiH odlučili da se prijavimo za učešće u BVA Balkanskom kupu i konkurisali za domaćinstvo ovog takmičenja u modernom sportsko – turističko - rekreativnom kompleksu „Grad Sunca“.

 Nažalost po naš klub i po cjelokupnu odbojku u BiH zabranjeno nam je da učestvujemo u ovom takmičenju jer Bosna i Hercegovina ne može imati klubove u dva regionalna takmičenja koja organizuju dvije regionalne federacije, a kako su Bimal Jedinstvo i Banja Luka Volej već bili prijavljeni za MEVZA ligu, mi nismo mogli učestvovati u BVA Balkanskom kupu. Dakle, da bi bilo potpuno jasno, ŽOK Gacko nije dozvoljeno učešće u BVA Balkanskom kupu jer OS BIH, koji je član Balkanske asocijacije, je prethodno prijavio dva kluba za ligu srednje – evropske asocijacije, čiji OSBIH nije član.

Podsjećanja radi identična situacija je bila i 2015. Godine kada smo u konsultacijama sa tadašnjim predsjednikom OSBIH g - dinom Milutinom Popovićem odlučili da se ne prijavimo za CEV Čelendž kup već za BVA Balkanski kup, pa smo iste godine i nastupili na tom takmičenju u Lajkovcu u Srbiji i osvojili bronzanu medalju. 

Drago nam je što ste ostvarili svoju decenijsku težnju da konačno učestvujete u MEVZA ligi. Sigurno ste upoznati, ali ćemo Vas i podsjetiti, da je prije mjesec dana i ŽOK Gacko dobilo poziv za učešće u ovom istom takmičenju ali mi nemamo takve namjere ni ambicije jer ne vidimo nikakvu svrhu ni korist od učešća u ovom takmičenju.

Ponosni smo na naše igračice koje su iz našeg kluba otišle u bogatije klubove kao proizvod naše odbojkaške škole i kao potvrda dobrog i predanog rada u klubu. Drago nam je što su na taj način dobile priliku da steknu i značajnije evropsko iskustvo obzirom da je ŽOK Bimal Jedinstvo prije nekoliko godina pravilo lijepe plasmane u evropskim takmičenjima. Posebno smo ponosni što su mnogobrojne reprezentativke Bosne i Hercegovine upravo one kojima u rodnom listu kao mjesto rođenja piše Gacko a kojima je ŽOK Gacko matični klub. Srećni smo i zadovoljni zbog svakog pojedinačnog uspjeha koji ostvari bilo koja igračica iz našeg grada, u bilo čijem dresu, što smo i javno pokazivali i isticali i tu vrstu sreće i zadovoljstva nam niko ne može uskratiti.

  Nećemo Vam dozvoliti da naš klub uvučete u sukob koji vodite sa OS BIH zbog činjenice da na poslednjem reprezentativnom okupljanju niste dozvolili svojim igračicama da učestvuju, što je za posledicu imalo da je propuštena istorijska prilika da se Bosna i Hercegovina plasira na evropsko prvenstvo. U vaše razloge ovakve odluke ne želimo da se upuštamo niti nas interesuje, ali je činjenica da je posledica toga da smo kao država ostali uskraćeni za Evropsko prvenstvo što je veliko razočarenje za sve odbojkaške radnike u našoj zemlji.

Moramo da napomenemo da ŽOK Gacko nikada se nije služilo prljavim, nesportskim i nedozvoljenim radnjama i da nećemo dozvoliti da naš klub bude uvučen u takve stvari kojima mjesto nije u sportu. Ne želimo nikome ništa da otimamo, mi smo naučili da sve moramo da zaslužimo i da se za sve moramo izboriti na terenu. Nama titule dodijeljene za zelenim stolom ne trebaju, nismo ih ni tražili, ali nećemo ni dozvoliti da se kompletna odbojka u BiH prilagođava željama jednog čovjeka ili jednog kluba. 

Pojedine lične stavove koje su predstavnici Vašeg i našeg kluba iznosili putem društvenih mreža nećemo ni komentarisati, jer se radi o njihovim ličnim stavovima koje su iznijeli ispod svog imena, a ŽOK Gacko je svoje stavove jasno i precizno iznijelo u zaključcima koje smo uputili savezu i klubovima i u ovom saopštenju. 

Na kraju, na prizemne, plitke i proste komentare spomenute u saopštenju se nećemo ni osvrtati. Ponašanje i rečnik svojstven ulici i rijaliti programima nismo nikad koristili i nećemo sebi dozvoliti da se spuštamo na tako niske grane. Mi primitivne, ponižavajuće i uvredljive riječi nećemo koristiti, niti ćemo na njih ikada odgovarati, a o onima koji odluče da ih koristi i o njihovoj veličini neka sudi domaća javnost.

Sportskim rivalima iz Brčkog želimo samo da poručimo da se radujemo i nestrpljivo očekujemo da se već sledeće sezone nakon utakmice pozdravimo ispod mreže, bez maski i rukavica, i zajednički odemo na piće kao što smo to činili i svih ovih godina.


2 .kolo Mini liga 6-10
HE na Drini 2 : 3 Mostar
Novi Grad 1 : 3 Smeč
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Mostar (8) 2 2 0 13
2 Smeč (5) 2 2 0 11
3 HE na Drini (8) 2 0 2 9
4 Kula Gradačac (7) 1 0 1 7
5 Novi Grad (1) 1 0 1 1