XS
SM
MD
LG

Odluke NS/FS BiH: SFK prvak, još jedan opstanak Alfe Modriče, nesreća za Široki i Drinu!

Fudbalska sezona u Premijer ženskoj ligi Bosne i Hercegovine završena je za zelenim stolom. Poslije višemjesečne pauze zbog korone virusa prije nekoliko dana Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine donio je zvanične odluke o plasmanu za ovu sezonu.

Podsjetimo, posljednji mečevi društva najboljih u ženskoj Premijer ligi BiH odigrani su još u novembru prošle godine, što je gotovo šest mjeseci bez ženskog fudbala u našoj zemlji.

Čelnici NS/FS BiH su prilikom donošenja odluke u obzir uzeli broj osvojenih bodova na osnovu odigranih utakmica. Tako je titulu prvaka pripala SFK 2000 Sarajevu i tu osamnaesti put uzastopno i ovaj tim je izborio plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Emina Mostar je završila na drugom mjestu sa 22 osvojena boda. Treća najmlađa ekipa u prvenstvu, ekipa Lokomotiva Brčko je zauzela treće mjesto sa takođe 22 boda. Ekipa sa Save je ostvarila sedam pobjeda, igrala jednom neriješeno i upisala tri poraza.

Iskra je takođe jedna od ekipa koja bi po mnogima igrala plej of da se sezona nastavila. Ovo prvenstvo za njih će završiti na četvrtom mjestu (20 bodova). 

Radnik Bijeljina koju predvodi Dragan Jevtić, takođe je važila za jednu od boljih ekipa u prvenstvu. Može se reći da su oni već u prvom dijelu sezone izborili opstanak u ligi, jer su imali visokih deset bodova od Širokog Brijega, odnosno 11 od Zvorničke Drine tri kola prije plej auta.

Modriča je još jednom izborila opstanak u ligi, a takođe slijedi im treća uzastopna sezona u eliti najboljih, s obzirom da su se vratili prije gotovo dvije godine iz Prve lige Republike Srpske. U niži rang su ispali Široki Brijeg i Drina Zvornik, te su ove dvije ekipe najavile tužbe protiv NS/FS BiH. 

Najbolji strijelac prvenstva je reprezentativka Crne Gore i igračica SFK 2000 Sarajeva, Armisa Kuč koja je postigla 27 pogodaka u 11 odigranih mečeva. Pratile su je Marija Damjanović (Lokomotiva Brčko) sa 22, Minela Gačanica (Emina Mostar) sa 18 i Sofija Krajšumović sa 16 (Radnik Bijeljina).


Radnik Bumerang : Drina
Alfa Modriča : Emina
Lokomotiva : SFK 2000
Iskra : Široki Brijeg
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 11 11 0 0 33
2 Emina 11 7 1 3 22
3 Lokomotiva 11 7 1 3 22
4 Iskra 11 6 2 3 20
5 Radnik Bumerang 11 5 0 6 15
6 Alfa Modriča 11 1 3 7 6
7 Široki Brijeg 11 1 2 8 5
8 Drina 11 1 1 9 4