XS
SM
MD
LG

U vrijeme Zvezdinog Barija bili amateri a danas stabilan i simpatičan bundesligaš

Foto: EssentialySports

Crvena zvezda četvrtu godinu zaredom igra grupnu fazu jednog evropskog takmičenja. Ove sezone to će biti Liga Evrope. Prvi rival Zvezde u grupi, biće njemački Hofenhajm.

Hofenhajm je klub koji potiče iz malog mjesta. Potiču iz Sinhajma, gradića koji se sastoji od 12 sela sa ukupno 35 hiljada stanovnika koje se nalazi u Baden Virtembergu. Mjesto vuče korijene još od najstarijih vremena. Navodno je bilo živih bića i 700 hiljada godina prije Hrista a o tome svjedoči i fosil Homo-hajdelbergensis koji je pronađen u blizini Sinhajma. 

Hofenhajm je klub koji je osnovan prije 121. godinu. Međutim, klub dugo nije imao nikakve rezultate. U vrijeme kada je Zvezda proživljavala zlatne dane i osvajala evropsku titulu u Bariju i svjetsku u tokiju, Hofenhajm je bio na amaterskom nivou. 

Međutim, polako već u ranim 90-im kreće njihov uspon. U jednom momentu bili su i osmoligaši. Međutim, došli su do petog ranga. A onda se pojavio spasilac. Ditmar Hop ušao je u klub. Suvlasnik softverske firme ''SAP'' uložio je novac u Hofenhajm i klub je počeo da se razvija. Brzo su došli do trećeg ranga gdje su bili već u sezoni 2001/02. Dvije godine kasnije, skrenuli su pžnju na sebe jer su stigli do četvrtfinala kupa, izbacivši i veliki Bajer Leverkuzen.

Iako se može reći da je prelomni trenutak u istoriji kluba dolazak Hopa, prelomni trenutak desio se i 2006. godine. Krenula su ozbiljna ulaganja, dovedeni Tomislav Marić i tada mladi Sejad Salihović a za trenera je postavljen Ralf Rangnik. U sezoni 06/07 bili su drugi i ušli su u drugu ligu. Bili su i u drugoj ligi drugi te su izborili promociju u Bundesligu. Faktički, od dolaska Hopa, za desetak godina su od petoligaša postali dio elite a tu su i do dana današnjeg.

A od samog dolaska u Bundesligu su nekako posebni. Svi se sigurno sjećaju njihove prve sezone, ili bolje rečeno polusezone. Igrali su fantastično i bili su prvi nakon polusezone ali je tešku povredu u poslednjem kolu jesenjeg dijela doživio Vedad Ibišević i klub je u proljetnom dijelu prvenstva pao. Međutim, i pored tog pada svima su nekako postali dragi. Naravno dijelom i zbog Salihovića i Ibiševića ali i radi toga što su imali neki ''šmek''.

Klub iz malog mjesta, može se reći faktički sela, hrabro se nosio sa velikim timovima. Pri tome, skoro svake sezone su igrali atraktivan fudbal i igrali su uvijek na gol više. Nisu imali problema oko opstanka izuzev u sezoni 12/13 kada su u plej autu, izbacili Kaiserslautern i tako su ostali u ligi. 

Ono po čemu su prepoznatljivi jeste hrabrost. Hop nema problem da da posao mladom i neiskusnom treneru. Tako je postavio za trenera Juliana Nagelsmana i to će se ispostaviti kao briljantan potez. Iako izuzetno izuzetno mlad, Nagelsman je odradio sjajan posao. U sezoni 16/17 vodio je tim do četvrtog mjesta. To je donijelo i prvi plasman u Evropu gdje su ispali od Liverpula u kvalifikacijama za Ligu Šampiona. Otišli su u Ligu Evrope gdje su ispali u grupi. Te sezone Nagelsman je vodio tim do treće pozicije u ligi a samim tim i do plasmana u LŠ. U grupi sa Sitijem, Šahtarom i Lionom, uzeli su tri boda i bili četvrti. Ovo će im biti treći put da igraju Evropu a prvi put bez Nagelsmana koji sada radi fantastičan posao u Lajpcigu.

Pored atraktivnog fudbala, hrabrosti sa izborom trenera, Hofenhajm je radio i sjajan posao sa igračima. Roberto Firmino skrenuo je pažnju na sebe fantastičnim igrama u Hofenhajmu. Demba Ba, kasnije igrač i Čelsija, takođe je igrao sjajno u Hofenhajmu. Serž Gnabri oživiop e karijeru u Hofenhajmu, Sandro Vagner je tu isto igrao sjajno a trenutno sjajno igra i Andrej Kramarić.

Trenutni trener Hofenhajma je Sebastijana Henes. Uli Henes mu je stric. Sebastian je radio u mlađim kategorijama Lajpciga i Bajerna. Kao igrač, ubilježio je i desetak nastupa za Hofenhajm ali njegova igračka karijera i nije bila previše blistava.

Što se tiče ekipe, ona je izuzetno jaka. Međutim, protiv Zvezde imaju brojne probleme, što sa povredama što sa koronavirusom. Zbog koronavirusa, Andrej Kramarić neće igrati protiv Zvezde. Defanzivno imaju mnogo problema jer su povrijeđeni Kaderabek, Stafilidis, Bičikačić, Nortvajt i Hubner. Od igrača koji su tu, najopasniji će svakako biti Dabur, Skov, Larsen, Belfodil i naš Mijat Gaćinović.

Po imenima se vidi da su ofanzivno veoma opasni i pored izostanka Kramarića. Međutim, defanzivno su tanki i tu će morati da se ''krpe''. To bi Zvezda mogla iskoristiti jer će sigurno odbrana biti nedovoljno uigrana a tu su uvijek mogući i kiksevi.

Hofenhajm godinama igra faktički na isti način, uz nešto konstantnije partije kad je tu bio Nagelsman. Protiv jačih ekipa se dobro brane i veoma su ubojiti iz kontri. Tako su masakrirali Bajern ove sezone i dobili ih 4-1 a mogli su lako dati bar još 2-3 gola. Međutim, problem je kad igraju protiv slabije ekipe. Često se muče da probiju odbranu protivnika i više vole kada se brane i igraju na kontre.

Budući da će se Zvezda braniti, sigurno će imati svoju šansu. Šansu će naravno vrebati najviše iz kontranapada. Mada, budući da Hofenhajmu fali dosta defanzivaca, čak i neka veća doza nadigravanja, ne mora nužno štetiti Zvezdi.

Zvezda takođe ima problema jer zbog korone ne može računati na Ivanića i Kangu. Biće važno i kakav će sastav izvesti Stanković. Po najavama to bi trebao biti sastav sa tri štopera, dva ving beka, dva zadnja vezna,, dva krila i Falćinelijem u šopicu. Nekih 3-4-2-1 ili 5-2-2-1 zavisi kako ko gleda na taktiku. Ako zaista takav sastav bude, to bi moglo biti pogubno. 

Jeste ovaj Hofenhajm tim za poštovanje ali nije tim kojeg se treba toliko plašiti. Ako Stanković zaista izvede tim koji se spominje u medijima, Zvezda neće imati ni kreaciju ni materijala za kontre. Biće osuđena samo i isključivo da se brani sa ogromnim brojem igrača u ''krilu'' Borjana. A kad se toliko povučete protiv Nijemaca, u startu ste potpisali poraz.

Naravno, moguće da će biti promjene i moguće da sastav koji se pominje neće biti i stvarno na terenu. Ukoliko se to desi, Zvezdi šanse bar za bod rastu. Na kraju krajeva, Hofenhajm se do sada slabo snalazio u Evropi. Iskreno, nemamo ništa protiv da se još jednom loše snađu i da Zvezda neporažena napusti Njemačku.


Bayern 5 : 2 Augsburg
Borussia Dortmund 3 : 1 Bayer 04
Hoffenheim 2 : 1 Hertha BSC
Wolfsburg 2 : 3 Mainz 05
Eintracht Frankfurt 3 : 1 Freiburg
Union Berlin 2 : 1 RB Leipzig
Köln 1 : 0 Schalke 04
Werder 2 : 4 Borussia M'gladbach
Stuttgart 0 : 2 Arminia
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Bayern 34 24 6 4 78
2 RB Leipzig 34 19 8 7 65
3 Borussia Dortmund 34 20 4 10 64
4 Wolfsburg 34 17 10 7 61
5 Eintracht Frankfurt 34 16 12 6 60
6 Bayer 04 34 14 10 10 52
7 Union Berlin 34 12 14 8 50
8 Borussia M'gladbach 34 13 10 11 49
9 Stuttgart 34 12 9 13 45
10 Freiburg 34 12 9 13 45
11 Hoffenheim 34 11 10 13 43
12 Mainz 05 34 10 9 15 39
13 Augsburg 34 10 6 18 36
14 Hertha BSC 34 8 11 15 35
15 Arminia 34 9 8 17 35
16 Köln 34 8 9 17 33
17 Werder 34 7 10 17 31
18 Schalke 04 34 3 7 24 16