XS
SM
MD
LG

Igokea gostuje kod evropskog velikana

Foto: Igokea

Košarkaši Igokee ove sezone igraće FIBA Ligu Šampiona. Prvi meč, Igokea će odigrati protiv Limoža u gostima.

Limož je evropski velikan. Osnovani su prije 91 godinu. Osvojili su 11 titula u Francuskoj, šest kupova i dva Liga kupa. I evropske trofeje imaju. Osvojili su 1993. Evroligu sa Božom Maljkovićem na klupi a osvojili su i Saporta kup kao i Kup Koraća tri puta dok je još to bilo evropsko takmičenje.

Tokom istorije, mnogi veliki igrači su igrali za Limož. Jedan od najvećih koji je igrao jeste i Edvard Marfi. Fenomenalni strijelac proveo je četiri sezone u Limožu i svake sezone bio je najbolji strijelac u prvenstvu. Bio je i dio tima koji je osvajao Kup Koraća 1982. i 1983. godine. Broj osam, koji je nosio, povučen je iz upotrebe. Povučen je i broj Ričarda Dakurija koji je proveo skoro 20 godina u klubu i učestvovao je u osvajanju svih evropskih trofeja, izuzev jednog trofeja u Kupu Koraća.

Bilo je tu još dosta sjajnih igrača. Stefan Ostrovski jedan je od njih. Igrao je osam godina za Limož i učestvovao je u osvajanju Saporta kupa ali je otišao sezonu prije osvajanja titule prvaka Evrope. Hugo Okansi je takođe tokom uspješnih 80-ih bio dio Limoža ali je učestvovao i u osvajanju dva Kupa Koraća. Od igrača iz novijih vremena od Francuza su tu igrali recimo Vesterman, Moerman i Ali Traore.

Od igrača sa naših prostora, bilo ih je dosta. Jure Zdovc učestvovao je u osvajanju titule prvaka Evrope. Prepelič je takođe bio u Limožu od Slovenaca. Branko ''Zec'' Milisavljević i Dragan Lukovski su takođe igrali u Limožu, iz BiH je igrao Edin Bavčić. Takođe, dosta je i trenera sa naših prostora radilo u Limožu. Božo Maljković, Bogdan Tanjević, Duško Ivanović, Duško Vujošević.

No, da se mi okrenemo sadašnjoj ekipi. Limož je odigrao pet mečeva u prvenstvu i imaju skor 3-2. Zanimljiva su ekipa sa par kvalitetnih igrača. Nekadašnji košarkaš Zvezde, DeMarkus Nelson igra za Limož. Tu je i sjajni strijelac Lang, iskusni Fil Skrab kao i izuzetno bitni centar Butsile.

Iz utakmica Limoža mogle su se uvidjeti neke stvari. To je klasična francuska ekipa. Izuzetno čvrsta i fizički jaka. Međutim, mana im je rotacija jer je velika razlika u kvalitetu između primarnih i sekundarnih opcija na nekim pozicijama. 

Često igraju sa dva poleja i tada su na terenu Nelson i Bejhurst. Ti momenti su dosta opasni za Limož jer je Bejhurst taj koji igra više sa loptom a Nelson tada igra dvojku. U tim momentima, Igokea bi agresivnom odbranom mogla praviti dosta prednosti jer Nelson nije neki šuter i može se rizikovati sa njegovim šutom a Bejhurst je dosta nesiguran kada je odbrana agresivna na njemu. 

Mnogo bitan igrač jeste centar Butsile. Poenterski i ne daje preveliki doprinos ali radi mnogo toga. U skoku dominantan, pravi veoma snažne blokove a i dobar je u odbrani pik igre. Međutim, nije naročito brz pa ima problem kada ostane protiv protivničkih bekova 1 na 1 i tu bi Igokea prodorima mogla praviti problem Limožu.

O Nelsonu manje više znamo sve. Zbog povrede prsta njegov šut je dosta trpio ali je i sada Nelson opasan ako uđe u seriju prodora. Taj segemnt bi trebalo zaustaviti. Inače, Limož forsira dosta prodore. S tim što Nelson gleda da poentira a na primjer Skrab često igra i povratni pas. 

Napadački najopasniji igrač je svakako Lang koji je na 20ak poena u prosjeku po utakmici. Nije samo opasan kao strijelac nego i kao asistent. Neće nužno forsirati šut ukoliko primjeti saigrača u boljoj poziciji.

Odbrana im je čvrsta i agresivna ali često im pada koncenracija. Ima dosta i problema u komunikaciji i kao da nisu uigrani još dovoljno. Takođe, ne brane dobro prodore i liniju za tri poena što bi Igokea trebala probati eksplatisati.

Igokea u ovaj meč ulazi sa svojim problemima. Karmajkl nije otputovao u Francusku a upitan je i nastup Jovanovića. Samim tim, Igokea će imati problema pod košem i bilo bi dobro da što prije Butsilea opterete sa faulovima. 

Neće biti iznenađenje ako Igokei bude falila energija u ovom susretu jer je ovo treće gostovanje u sedam dana za tim Dragana Bajića. Međutim, ukoliko budu imali energiju iz prethodnih mečeva, budu koncentrisani i ispariraju Limožu u skoku, Aleksandrovčani će biti u prilici da naprave dobar rezultat.

Meč u Limožu igra se u srijedu od 18h.


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26