XS
SM
MD
LG

Željo razbio Mladost

Mladost - Željezničar 0:4

Nakon tri vezane utakmice bez pobjede, fudbaleri Željezničara danas su gostovali ekipi Mladosti u Doboju kod Kaknja u susretu 16. kola Premijer lige BiH. Kao što su iz stručnog štaba gostiju pred početak meča i najavili, tri boda su bila od velikog  značaja, jer bi u slučaju nepovoljnog rezultata Željezničar skoro u potpunosti ispao iz trke za naslov prvaka.

Amar Osim je na klupi ostavio Semira Štilića i Samira Bekrića, a u kadru nije bilo ni Ivana Lendrića, pa su prvi put u tandemu zaigrali Ermin Zec i Luka Juričić. S druge strane, kod domaćina je na klupi ostao napadač Nedim Hadžić, koji je imao probleme sa istegnućem lože prije utakmice.

Meč nešto bolje otvara gostujući tim, koji preuzima kontrolu sredine terena i počinje polako praviti pritisak na odbranu Mladosti, no nedostaje napadima Željezničara oštrine i uglavnom lopta kruži u zoni oko šesnaesterca. Prvi put gosti prijete u 13. minuti nakon solidne akcije, Juričić bježi odbrani domaćina, ali njegov udarac je izblokiran. Gosti su tražili jedanaesterac u toj situaciji, ali je sudija Mujić pokazao da se meč nastavi.

Mladost dolazi do daha nakon prvih petnaestak minuta i ima nešto veći posjed lopte te nekoliko puta poslije ubačaja prijeti, ali Erić je uz blagu nesigurnost ipak otklonio svaku opasnost od svog gola.

U 26. minuti, gosti stižu do gola. Nakon ubačaja Boje iz kornera, odbrana Mladosti naivno pravi niz grešaka, a Luka Juričić se najbolje snalazi pred golom Mladosti i trese mrežu domaćeg tima.

Samo što je Željezničar poveo, Mladost je imala dvije velike šanse da poravna iz prekida. Oba put je šutirao Enes Alić i oba puta je šutirao fenomenalno, ali Filip Erić se istakao sjajnim intervencijama. Prvi put je Alić iz slobodnjaka šutirao u 30. minuti, a drugi put u 40. minuti.

S druge strane, Željezničar je do kraja prvog dijela imao i šansu preko Petra Boje, koji je poslije brze i tečne akcije jako loše šutirao, pa je rezultat na poluvremenu ostao nepromijenjen.

Domaći su uvođenjem Anesa Vazde probali ubrzati igru na otvorenju drugog dijela, a Mladost je bila bolji tim u prvih desetak minuta drugog poluvremena. Upravo je Vazda u dva navrata pravio velike probleme golmanu Željezničara Filipu Eriću, ali je golman Željezničara danas bio naprosto nesavladiv.

Željezničar ponovo počinje dizati nivo svoje igre nakon ovih pokušaja Vazde, a do drugog pogotka stiže u 59. minuti, kada poslije udarca Hajdarevića lopta pogađa prečku, odbrana Mladosti ne markira Zeca, a ovaj ostaje sam i rutinski pogađa mrežu za 2:0.

Samo nekoliko minuta kasnije, Mladost je imala jako dobru akciju, ali je pomoćni sudija dosudio ofsajd, iako on nije postojao, što je izazvalo velike proteste domaćih. Bilo je to ujedno i najbolje što je Mladost odigrala u drugom dijelu, a u nastavku meča, oba tima su imala po nekoliko polušansi, prije nego je Željezničar stigao i do trećeg gola.

Još jednom odbrana Mladosti nije bila na nivou, glavom je šutirao Juričić, a lopta nije ušla u gol, no na drugoj stativi ju je nekako preko crte prebacio rezervista Semir Štilić. Igrala se 82. minuta. Do kraja meča, gosti postižu i četvrti gol, a strijelac je bio Veselinović nakon sjajne asistencije Štilića.

Željezničar sada ima 33 boda i zaostaje za Sarajevom četiri boda. S druge strane, Mladost je ostala na 16 bodova u donjem dijelu tabele.

FK Mladost - FK Željezničar 0:4
Stadion: MGM Farm Arena, Kakanj Gledalaca:/Sudija: Elvis Mujić (Banovići). Strijelci: 0:1 - Juričić (26), 0:2 - E. Zec (59), 0:3 - Štilić (82), 0:4 - Veselinović (89) Žuti kartoni: Begić, Šišić, Dedić (Mladost), Kosorić, Hajdarević (FK Željezničar)

FK Mladost: Bukvić, Lalić (46. Vazda), Alić, Mahmić, Nikolić, Žulj, Begić (88. Veladžić), Hiroš, Dedić, Šišić (86. Hrustanović), Kovač (73. Mašić)

FK Željezničar: Erić, Blažević (90. Beća), Milićević, Kosorić, Ikić, Hajdarević, Alispahić (70. Štilić), Bojo, Mujezinović (86. Subašić), E. Zec (70. Veselinović), Juričić (85. Hajrić)

Ostale fotografije


Mladost 0 : 4 Željezničar
Sloboda 0 : 0 Zrinjski
Borac 1 : 1 Široki Brijeg
Radnik 1 : 1 Krupa
Velež 0 : 0 Sarajevo
Olimpik 3 : 2 Tuzla City
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 16 11 5 0 38
2 Željezničar 16 10 3 3 33
3 Zrinjski 16 9 2 5 29
4 Borac 16 9 1 6 28
5 Široki Brijeg 16 7 4 5 25
6 Velež 16 6 6 4 24
7 Tuzla City 16 7 3 6 24
8 Sloboda 16 5 4 7 19
9 Mladost 16 5 1 10 16
10 Radnik 16 2 6 8 12
11 Krupa 16 2 4 10 10
12 Olimpik 16 3 1 12 10