XS
SM
MD
LG

Vico Zeljković: Ispravićemo nepravdu učinjenu Osimu

Vico Zeljković

Već prvi radni dan kao novoizabrani predsednik Fudbalskog saveza BiH Banjalučanin Vico Zeljković je uvideo da mu neće biti nimalo lako ni jednostavno na vetrometini sarajevske kotline koju okružuju snežne olimpijske lepotice. 

Čestito nije ni zagrejao predsedničku fotelju, a veću su krenule mnogo “otrovne strelice” i raznorazne neprimerene kvalifikacije. Ima i dobronamernika u Sarajevu, ali je više onih drugih koji u svemu i svačemu traže razlog u tome što je novi predsednik stigao iz Republike Srpske i što mu je odskočna fudbalska daska bio Borac, klub bogate tradicije, ugleda i renomea prema kojem se “krovni” Savez “Dejtonske zemlje” do sada, uglavnom, ponašao maćehinski.

-Život je pun izazova, a fudbal to je život. Volim da se dokazujem u teškim i komplikovanim situacijama kakve donosi današnje bremenito vreme. Zar to nije odlika hrabrih ljudi i pobednika? - postavio nam je na početku razgovora pitanje novi glavnokomandujući u fudbalu BiH.

Imate niz progresivnih ideja, najavili Ste mnoge projekte, smelo Ste potegnuli neke priče o kojima se malo govorilo u prošlosti?

-Pre svega cilj nam je da vratimo imidž Fudbalskom savezu BiH koji je poslednjih godina bio jako poljuljan. Ne bih da ulazim u dublje analize, jurim veštice i upirem prstom u bilo koga, jednostavno to je zatvorena knjiga i gledam, zajedno sa saradnicima, samo napred. Glavni ciljevi u narednom četverogodišnjem mandatu biće nam oni što sam ih odmah istakao nakon inauguracije, pred delegatima Skupštine. Dakle, poboljšanje infrastrukture, igradnja stadiona za 12 premijerligaša sa hibridnom podlogom, te reprezentativnog stadiona, pomoć klubovima, gledaćemo da proširimo i Trening centar Saveza Zenici… Ako imate infrastrukturu onda proizvodite i igrače, buduće reprezentativce. Čeka nas mnogo posla!

Bilo je mnogo bure oko imenovanja selektora Ivajla Peteva samo zato što je on bio Vaš predlog?

-Iza nas je turbulentan period. Jako mi je žao kada neko sudi i osuđuje bez argumenata, a ne sačeka dela. Sigurno da je želja svih nas da reprezentacija BiH ode na veliko takmičenje. Imamo sada početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a posle i kvalifikacije za Evropski šampionat. Viećemo kako će to izgledati u vremenu ispred nas. Optimisti smo i sigurno da ćemo pokušati da iskoristimo priliku ako se ona otvori. Selektora Peteva i saradnike treba da pustimo da rade najbolje što znaju, da im ne stvaramo pritisak jer to bi trebalo da bude interes svih nas koji se okupljamo oko FS BiH i reprezentacije. Neke stvari, iskren da budem, ponekad i ne razumem, ali trudiću se da ih, vremenom, shvatim.


Mnogi sarajevski mediji su Vas dočekali “na nož” i zbog Peteva i zato što Ste, kako kažu, “preuzeli Savez koji su prodali muslimanski interes”?

-Ne razumem tu reč “prodali” ili s druge strane “kupili”. Ko i šta? Statut FS BiH je izričit i jasan, donesen je u skladu sa Evropskom i Svetskom fudbalskom federacijom, UEFA i FIFA su bile njegovi tvorci, a prema njemu jedan entitet može da dobije maksimalno dva uzastopna mandata. Federacija BiH je to iskoristila kroz vladavinu Elvedina Begića, sada je došao red na Republiku Srpsku. Zar je to problem? U narednom periodu nastojaćemo da izgradimo korektan odnos u opštem interesu sa medijima jer su njihove interpretacije našeg rada i projekata u javnost jako bitna. Želimo da popravimo kompletnu atmosferu i oko reprezentacije i oko Saveza. Znam da ima i onih koji drugačije razmišljaju, to je neminovnost, ali ćemo mi svojim vrednim radom, profesionalnim odnosom i civilizovanim ponašanjem naterati da promene svoje mišljenje u interesu fudbala BiH.

Vaš prethodnik Elvedin Begić se nije udostojio ni da Vam čestita na inauguraciji, bojkotovao je Skupštinu?

-Mislim da je to bilo jako nekorektno s njegove strane, ali ne želim više da se vraćam na to. Nemam potrebe više to da komentarišem, to je već pitanje za njega. U cilju mi je ovo što sam prethodno rekao. Neću da trošim energiju na nebitne stvari. 

Da li je po sredi Vaša izjava da će te ga razrešiti dužnosti počasnog predsednika?

-Uvek sam bio korektan sagovornik i držao sam se dogovora u interesu napretka i progresa fudbala, stalno izlazim u susret ljudima i nisam opterećen pričama rekla-kazala. Interesuju me činjenice. Izvinite, o Begiću stvarno ne bih više da pričam. Za svakog od nas više od svega govore naši postupci, dela i karakter!

Hoćete li ga smeniti sa funkcije počasnog predsednika?

-O tome raspravlja Skupština koja ga je i imenovala. Manje je važna sama funkcija i njen naziv, mislim da su važne ingerencije koje ona donosi!
Begić je diskreditovao legendarnog Ivicu Osima da bi on “uplovio” na njegovo mesto u Odboru za savetovanje i posredovanje? 

-Mislim da je to bila jedna velika nepravda, i fudbalska i životna, prema gospodinu Ivici Osimu. Ta nepravda koja je učinjena jednoj od najvećih fudbalskih i životnih legendi na ovim prostorima treba da se ispravi i radićemo na tome. Biću najveći zagovornik te ideje, da u vremenu ispred nas to uradimo i posravimo stvari onako kako i trebaju da budu. Takođe, planiram, čim ove nesrećne okolnosti izazvane virusom korna dozvole da posetim gospodina Osima u Austriji i izrazim mu najdublju zahvalnost lično za sve ono što je učinio za fudbal ne samo na Balkanu, već i svetu. Njagovo ime se s poštovanjem zagovara na svim meridijanima. Lično sam se uverio u to putujući svetom. A bio sam u mnogim zemljama i nekoliko kontinenata! 

Vico Zeljković i Ognjen Valjić

UEFA i FIFA

Dobili Ste javne pohvale od Tjerija Favra, izaslanika Evropske fudbalske unije?
-Ovim putem želim da se zahvalim UEFA i FIFA na podršci i verujem da ćemo u narednom periodu još više da unapredimo našu saradnju i partnerstvo. Hvala i gospodinu Favru na iskazanim rečima poštovanja i objektivnosti, radi se o čoveku sa bogatim iskustvom, koji može da nam bude od velike pomoći u budućnosti. UEFA i FIFA su naše uzdanice u realizaciji projekata koje smo najavili, putem namenskih sredstava. FS BiH će biti iskren partner UEFA i FIFA.


Lična karta

Vico Zeljković je rođen 12. novembra 1988. u Banjaluci. Od malih nogu pripada sportu, prvo košarci koju su mnogi mladići preferirali u Lijevče polju, trenirao je u omladinskim selekcijama Igokee, danas kluba zavidne evropske košarkaške reputacije. Put ga je, ipak, odveo na fudbalske terene. Bio je jedan od najtalentovanijih dečaka u Školi fudbala “Džaja” koja je iznedrila mnoge igrače, čak i reprezentativce. Jedno vreme je proveo i u omladinskim selekcijama banjalučkog Borca, a nastupao je i za Potkozarje iz Aleksandrovca u seniorskoj konkurenciji. 
Pre sedam godina postao je član uprave Fudbalskog kluba Borac, obavljao je mnoge funkcije na Gradskom stadionu, a za vreme njegovog predsednikovanja Banjalučani su vratili višemilionske dugove, stabilizovali se i organizaciono, i finansijski i takmičarski, izgradili velelepnu infrastrukturu. Slobodno se može reći da je tvorac modernog i evropskog Borca.

U januaru 2020. godine izabran je za predsednika Fudbalskog saveza Republike Srpske umesto Mile Kovačevića kojeg je smenila većina zbog neodgovornog rada i neprofesionalnog odnosa. Tada je postao i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH. Na funkciju predsednika FSRS reizabran je 30. septembra prošle godine i kao predsednik entitetskog Saveza automatski je ušao u “fudbalsku vladu” BiH. Na izbornoj sednici Skupštine za predsednika FS BiH je izabran u Sarajevu 16. marta ove godine. 
Pred njim je celi fudbalski svet, a iza njega stoji ponosna Republika Srpska.

Sportski žurnal