XS
SM
MD
LG

Mladost uzela veliki bod

U jednoj od najznačajnijih utakmica u borbi za opstanak u Premijer ligi BiH, fudbaleri Olimpika su danas u okviru 30. kola ugostili ekipu Mladosti, tražeći pobjedu koja bi ih definitivno vratila u život i napravila im ogromnu prednost u odnosu na pratioce, a istovremeno vratila Mladost u žestoku borbu za opstanak.

S druge strane, i tim iz Doboja kod Kaknja imao je svoju računicu po kojoj nikako nije smio izgubiti, pa je bilo jasno da oba tima imaju itekako za šta igrati.

 Počelo je inicijativom Olimpika, koji je u prvih 15 minuta stvorio tri solidne šanse preko Šišića, Osmanovića i Milovića, no odbrana gostiju uspjela je zaustaviti njihove pokušaje. Jednom je pokušao i Čurjurić, ali je odbrana gostiju izblokirala njegov udarac.

U 24. minuti, Olimpik je imao sjajnu šansu. Perišićev udarac je zakačio stativu sa vanjske strane nakon dobre akcije i ubačaja Milovića, a lopta se odbila u gol-aut. Gosti su to brzo izveli, istrčali kontru, a u njenoj završnici našao se Anel Dedić, čiji je šut u petercu zaustavio Adnan Hadžić. Bila je to ujedno i njihova prva šansa na utakmici.

Utakmica se potpuno okrenula desetak minuta prije kraja prvog dijela, kada je crveni karton dobio fudbaler gostiju Anel Dedić. Meč je prekinut da mu se ukaže pomoć nakon prekršaja Gavrića koji je zbog toga dobio i žuti karton, a došlo je do verbalnog obračuna između klupa dva tima. Pritom je Dedić odbio da legne na nosila kako bi mu se ukazala pomoć, pa je prekid trajao čitavih šest minuta, a nakon što je uputio psovke sudiji Zoranu Grbiću, ovaj mu je dao direktan crveni karton.

Olimpik je bio bolji tim od Mladosti i prije crvenog kartona za goste, ali se razlika očekivano još više osjetila nakon isključenja Dedića. U sudijskoj nadoknadi prvog dijela, Nahan Kruz sam izlazi na Velića, ali golman gostiju loptu uspijeva izbaciti u korner. Bila je to tek najava onoga što slijedi.

U 50. minuti Kruz šutira, Velić brani i odbija loptu, ali samo do Lekanića. No, Lekanićev udarac odlazi malo iznad gola. Dvije minute kasnije, svoj udarac je probao i Gavrić, ali Velić je opet bio na mjestu i loptu je izbacio u polje.

Već u 57. minuti, Olimpik je imao dvije nove solidne šanse. Prvo je šutirao Šišić, a njegov udarac izblokirala je odbrana. Do lopte je došao Čurjurić, čiji šut je uspio odbraniti Emil Velić.

Mladost je bila vrlo rezervisana u drugom dijelu, ali je u 66. minuti mogla do pogotka. Prvo je slobodan udarac izveo Enes Alić, a golman Hadžić je odbranio njegov udarac. Ipak, odbio je loptu do Žulja, koji je bio u šansi, ali je Hadžić ponovo dobro intervenisao, izacivši loptu u korner.

Olimpik je novu šansu imao u 68. minuti, kada Šišić pronalazi Horića, a ovaj glavom šutira preko gola. Potom Čurjurić pokušava sa distance, ali lopta odlazi pored gola. Korner u 71. minuti izvodi Čurjurić, a Milović glavom šutira malo pored gola. U 75. minuti, udarac Cruza je blokirala odbrana Mladosti i izbacila u korner.

Činilo se da Olimpik polako posustaje nakon što nije realizovao seriju dobrih šansi, ali u 82. minuti, nakon igranja rukom gostujućih fudbalera u svom kaznenom prostoru Olimpik dobija penal. Adnan Osmanović ne uspijeva da ga realizuje i rezultat ostaje 0:0.

Samo nekoliko minuta kasnije, gosti sa gol linije izbacuju loptu nakon kornera za Olimpik i pokušaja Horića glavom. U posljednjoj minuti sudijske nadoknade, Karić i Hadžanović su pokušavali za Olimpik, ali njihovi udarci završili su pored gola.

Ostalo je 0:0, a to je definitivno rezultat koji mnogo više odgovara Mladosti.

Olimpik – Mladost 0:0

Sarajevo. Stadon. Koševo. Bez gledalaca. Sudija: Zoran Grbić (Prijedor). Žuti kartoni: Osmanović, Ćurjurić, Gavrić (Olimpik), Šabanović( Mladost).  Crveni karton. Dedić (Mladost).

Olimpik: Hadžić, Milović, Perišić (od 46- Lekanić), Horić Hadžanović od 86.), Isić, Gavrić ( Handžić od 74.) , Čurjurić, Karić, Natan, Šišić, Osmanović

Mladost: Velić, Alić, Šabanović, Jahić, Žulj, Handžić (Miljanovićod 81.), Dedić, Begić ( Vazda od 90.) , Hiroš or 81. Vladić) , Dejanović, Hadžić (od Šarić 88. Šarić).

Igrač utakmice: Velić (Mladost)

 


Krupa 1 : 0 Radnik
Olimpik 0 : 0 Mladost
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Široki Brijeg 0 : 0 Tuzla City
Velež 2 : 2 Željezničar
Borac 2 : 1 Zrinjski
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 30 19 3 8 60
2 Sarajevo 30 16 10 4 58
3 Velež 30 14 12 4 54
4 Široki Brijeg 30 15 7 8 52
5 Zrinjski 30 15 5 10 50
6 Tuzla City 30 13 8 9 47
7 Željezničar 30 11 8 11 41
8 Sloboda 30 10 5 15 35
9 Mladost 30 8 5 17 29
10 Krupa 30 6 7 17 25
11 Olimpik 30 7 4 19 25
12 Radnik 30 4 10 16 22