XS
SM
MD
LG

Mogu li Vizardsi i Boston napraviti probleme favoritima ?

Foto: Sports Ilustrated

I danas nastavljamo sa najavom plej ofa NBA lige. Baš kao i juče, i danas smo na Istoku i najavljujemo još dva para.

FILADELFIJA vs VAŠINGTON

Filadelfija je odigrala veoma dobro regularni dio sezone. Dok Rivers ih je dobro posložio, bili su sigurniji nego prošlih sezona i skoro cijelo vrijeme bili su u vrhu Istoka. Bilo je i problema sa povredama pa ovaj rezultat još više dobija na težini. Međutim, plej of će pokazati koliko su zaista zreli.

Vašington smo imali priliku gledati tokom plej ina. Iako su se dobro držali protiv Bostona do 4/4, tada su pali i nisu imali odgovor na sjajnu partiju Tejtuma. Međutim, odigrali su fantastično protiv Indijane i ušli su kao osmi u plej of.

Fila je 14. napad lige i prosječno postižu 113,6 poena po meču a šesta su odbrana lige i primaju 108,1 poen po meču. Imaju dobre procente šuta iz igre, u vrhu su po uzetim šutevima za tri poena ali i po izvedenim bacanjima. Imaju i najviše ukradenih lopti a dobri su u skoku. Vašington je sa druge strane sjajan napad al loša odbrana. Daju 116,6 poena i treći su napad lige ali primaju 118,5 poena i najgora su odbrana lige.

Foto: Betin Sports

Džoel Embid predvodi Filadelfiju. On je u regularnom dijelu sezone imao 28,6 poena, deset skokova a imao je i preko 50% šuta iz igre. Njegov uticaj na ekipu je veliki i radi posao na oba kraja parketa što govori i to da ima najbolji off/def rejting na 100 posjeda u svojoj ekipi. Ben Simons je takođe odličan i igrao je jako dobro na oba kraja parketa. Kandidat je za defanzivca godine a bilježio je i 14 poena uz po sedam skokova i asistencija. Tobajo Heris djeluje dobro a Grin i Set Kari su se dobro uklopili u ekipu.

Bredli Bil je nabolji strijelac Vašingtona sa 31,5 poena po meču. Rasel Vestbruk je imao opet tripl-dabl prosjek i oborio je rekord Oskara Robertsona po broju tripl-dablova u istoriji. Hačimura je oscilirao ali je imao dobru sezonu. Bertansov šut je veoma važan za ekipu. Iako im se Brajant povrijedio, Gaford im je fantastičan dodatak od momenta otkako je došao.

Što se tiče ove serije, Filaelfija je veliki favorit. Prosto, imaju veći kvalitet a i ono što je ključno, igraju za nekoliko klasa bolju odbranu. Djeluje da će Vašington njih teško braniti a oni Vašington itekako mogu jer faktički imaju cijelu petorku koja je defanzivno potentna. Vašington se može uzdati jedino u neko šutersko ludilo ali sve i da ga imaju, mogu tako dobiti meč ili dva ali sve preko toga jako jako teško.

Možda ne treba previše otpisivati ekipu koja je treći napad lige ali djeluje da ovo Filadelfija prolazi bez većih problema a prognoza serije je 4-1 za Filu.

BRUKLIN vs BOSTON

Bruklin je sastavio strašan tim. Međutim, mi nismo vidjeli ni najmanji dio Bruklina. Harden, Durent i Irving su zajedno odigrali desetak utakmica i stvarno je teško reći koliko oni zapravo vrijede. Sigurno jesu jedni od najvećih favorita za titulu ali vidjećemo kakvi će biti.

Boston je imao jako tešku sezonu. Povrede, loša forma i na kraju borba kroz plej in za sam plej of. Sreća pa je Tejtum sjajan i igra sezonu karijere jer bi tek tada bili u problemu. Na kraju krajeva, i u plej inu je on odveo tim do pobjede sa 50 poena.

Netsi su drugi napad lige pa i pored činjenice što je faktički uvijek neko falio i daju 118,6 poena po meču ali je problem odbrana jer primaju 114 poena i 22. su odbrana lige. Odbrana je generalno dosta upitna kod njih i vidjećemo kakvi će biti u plej ofu. Imaju odlične procente šuta i prvi su u procentu šuta za dva, drugi po procentu šuta za tri a prvi po procentu šuta iz igre.

Boston ne briljira napadački i oni su 16. napad lige. Ono gdje su dobri jeste ofanzivni skok gdje su četvrti u ligi. Defanzivno, takođe nisu ništa specijalno i oni su 11. najbolja odbrana lige a četvrti su po tome da dopuštau najmanje šuteva rivalima. 

Foto: Nets Wire

Jesu propustili svi neke mečeve i sama statistika možda nije toliko relevantna, ali možemo spomenuti neke stvari. Irving i Durent su na po 26,9 poena a Harden ima dva manje. Hardne je inače i na skoro 11 asistencija a imao je i 8,5 skokova. Džo Heris je veoma važan za ekipu. Odličan je trojkaš i neko ko ne zahtjeva loptu nego je dobar u spot up situacijama a uz Džordana ima najbolji off/def rejting u ekipi.

Džejson Tejtum predvodi Boston. Ima 26,4 poena uz preko sedam skokova po meču i odlične procente. Kemba Voker je na 20ak poena a mnogo će im faliti Braun i njegova 24 poena po utakmici. Furnije se za sada ispostavio kao promašaj jer im nije mnogo donio, Tristan Tompson je nedovoljno konstantan a Robert Vilijams je mnogo važan i ima veliki uticaj na ekipu.

Netsi jesu upitni što se tiče defanzivnog potencijala. Ali, u ovoj seriji to ne bi trebalo doći do izražaja. Zašto ? Boston nema dovoljnu širinu u napadu. Da je tu bar Braun pa i da pričamo nešto ali ovako jako teško. Druga stvar, Boston koliko god bio ozbiljniji defanzivno, nema tijela i ljudi koji mogu braniti trio Harden-Irving-Durent a ne svodi se baš sve na taj trio jer i Heris i ostali mogu dati dobar doprinos.

Kad se sve sabere, realno je da ovo Netsi prođu poprilično lagano ali daćemo Bostonu fore da će uzeti jednu pobjedu.