XS
SM
MD
LG

Posjed jeste dobar ali ne kad su napadi spori a kretnje loše

Foto: UEFA EURO 2020

Često čujete priče kako posjed nije bitan i kako  ko želi posjed treba ići u katastar. Međutim, to je laičko posmatranje fudbala. Što više imate posjed, što više puta dolazite u završnu trećinu, veće su šanse da date gol. Ali nekada i uz ogroman posjed ne ostvarite cilj.

Španija je sinoć igrala sa Švedskom. Od starta susreta Španci su bili ti koji se pitaju za većinu stvari. Formacija 4-3-3. U napadačkom dijelu pa faktički svi su učestvovali i izlazili duboko. Štoperi su dolazili do centra dok su Alba i Ljorente većinom bili visoko. Rodri nije učestvovao toliko u ofanzivnom dijelu i više je bio tu kao neko ko će pomoći štoperima u defanzivi ali su Rodrija Šveđani sjajno markirali pa je dijelom i radi toga bio napadački manje aktivan.

Šveđani su od starta znali šta hoće. Defanziva, denfaziva i samo defanziva pa iz kontre šta naprave. Branili su e u svojih standardnih 4-4-2 s tim što su sjajno zatvarali prostor između linia jer su bekovi i krila stajali poprilično usko. Dva napadača su radili sjajnu markaciju Rodrija i zato on dijelom nije toliko učestvovao u ofanzivnom dijelu.

Španski veznjaci su pokušavali koristiti duge lopte kako bi otvorili igru po bokovima i ma koliko je tačnost tih lopti bila velika, oni iz svega toga nisu dobili mnogo. Razlog toga je poprilična tromost u napadima. Kada smo radili najavu za ovu grupu, spomenuli smo da je Španiji upravo to problem. Imaju obično veliki posjed ali su napadi često spori.

Pogotovo nisu adekvatne kretnje bez lopte. Najbolji primjer kretnji između linija bez lopte, imamo kod kretnje Filipsa kod gola Engleza protiv Hrvatske. Španski veznjaci takve kretnje nisu imali. Pokušavali su dosta po bokovima ali s obzirom da su Šveđani tu stajali usko, nisu mogli napraviti mnogo ili barem ne koliko bi htjeli.

Španija nema pretjeranu visinu ali kod centaršuteva to nadoknađuju tako što dolaze naprijed sa velikim brojem igrača. Tako su i radili u nekoliko situacija ali opet bez efekta jer nisu mogl nikako postići gol ma koliko bili dobri.

A nije da nisu imali šansi. Koke je imao par šansi, Morata veliku priliku pa onda u završnici i Đerar Moreno. Međutim, ili bi promašili čitav gol ili bi Olsen maestralno intervenisao. Ali i pored toga što su imali prilika, nisu ih imali previše ako se zna da su imali 85% posjeda. Ali opet se možda ponavljamo, to je do sporosti napada i neadekvatnih kretnji bez lopte. A kad vam se protivnik brani zonski kao Švedska sinoć, onda morate imati perfektne kretnje bez lopte jer ćete tako na najbolji način nadigrati tu zonu i doći u dobru poziciju za postizanje gola.

Što se tiče Švedske, oni su pokazali veliki nivo koncentracije. Kada ti protivnik ima 85% posjeda a stvori možda tri-četiri dobre prilike, znači da si odradio vrhunski posao i da nisi imao kikseve. Šveđani su ispoštovali sve što je njihov selektor htio i jasno su se držali svoga plana. Zonska odbrana, usko postavljeni bekovi i krila i igra u odbrani bez prevelike komplikacije. U napadu su igrali po sistemu šta urade. Iako je isak imao šansu u završnici prvog poluvremena, pravu priliku iz kontre imali su u 61. minuti kada je Berg promašio zicer. Inače, ta ubitačna kontra je karakteristika Švedkse poslednjih godina. Sjećamo se da su tako igrali i na Mundijalu i da su izluđivali Nijemce recimo svojim kontrama. 

Kad se sve sabere i oduzme Šveđani su sigurno zadovoljniji. Mada, koliko god Španija bila bolja, mogu biti srećni jer je Berg imao pa vjerovatno promašaj prvenstva. S obzirom koliko su se mučili da probiju švedsku odbranu, da je Berg pogodio vrlo moguće da bi Švedska dobila meč.

Što se Španije tiče, oni neće nešto mnogo mijenjati. Prosto, ovo je njihova igra pod Enrikeom. Naravno da nekada ne iskoriste posjed do kraja ali oni ne znaju drugačije girati. Jedino što se može očekivati da Enrike mijenja jeste sam sastav. Utisak je da se Feran Tores i nije baš snašao na desnom krilu i da bi vrlo vjerovatno Đerar Moreno bio bolja opcija od starta. Pogotovo jer Moreno iza sebe ima sezonu karijere. Takođe, djelovali su bolje sa Alkantarom nego sa Rodrijem.

Sa druge strane, Šveđani će vjerovatno mijenjati neke stari. Ne toliko u stilu koliko u odnosu defanzive i ofanzive. Sigurno neće protiv Slovaka i Poljaka toliko da se brane i sigurno će više napadati. Možda će se negdje i povlačiti u određenoj mjeri pa probati tranzicijom doći do gola ali sigurno ne u mjeri u kojoj su to radili protiv Španije.

Vidjećemo kako će dalje igrati i jedni i drugi. Svakako da su Šveđani zadovoljniji i da bod više njima odgovara mada ne može ni Enrike biti totalno nezadovoljan. Španija je igrala dobro samo je falilo malo bolje kretnje i protoka sa kojima bi imali i više šansi. Samim tim, vjerovatno bi i taj gol nekako postigli,


Švedska 3 : 2 Poljska
Slovačka 0 : 5 Španija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Švedska 3 2 1 0 7
2 Španija 3 1 2 0 5
3 Slovačka 3 1 0 2 3
4 Poljska 3 0 1 2 1