XS
SM
MD
LG

BL Volej želi titulu

BANjALUKA - Odbojkašice Banjaluka voleja minule sezone prvi put su igrale u finalu prvenstva BiH, a cilj u novoj biće osvajanje titule, potvrdio je ovo za “Glas Srpske” direktor kluba Vojislav Opačić.

Dugogodišnji operativac kluba nedavno je preuzeo ovu funkciju od Duška Ovuke, tačnije izvršeni su rotacija i pregrupisavanje unutar, bez potresa ili rezova. Ovuka će u narednom periodu obavljati funkciju generalnog sekretara, a Opačić uz prvog čovjeka kluba Slađana Cvijanovića biti zadužen da obezbijedi što bolje uslove odbojkašicama.

- Bili smo blizu u prethodnoj kampanji i vidjeli da je to izvodivo, jer smo u finalnoj seriji vodili 1:0 protiv Bimal Jedinstva. Nema pardona, imamo svoje ambicije, a one glase - napad na titulu. Naš zadatak je da treneru Radmili Marković dovedemo igračice koje su kadre da ispune cilj - naglasio je Opačić,a piše Glas Srpske.

Zato je u klubu radno i tokom pauze. Svakodnevni sastanci sa potencijalnim sponzorima i nastojanje da se što prije zaokruži budžet za novu sezonu prioritet su svih prioriteta. Uporedo s tim, traju i razgovori sa odbojkašicama oko produžavanja ugovora, te praćenje tržišta.

- Vjerujem da ćemo uspjeti u namjeri da formiramo jak tim i prije svega budemo finansijski stabilni. Volio bih reći da su u tom smislu stvari savršene, ali to u odbojci nikada nije slučaj. Ostali su nam mali repovi iz prošle sezone i nadam se da ćemo to što prije riješiti. Dugovanja nisu velika, ali su ipak teret koji se moramo riješiti što prije. Komunicirali smo sa mnogim firmama, ali smo nažalost imali malo uspjeha. Ima i kompanija koje su prepoznale naš rad, neke informacije ne možemo još da objavimo, ali slažemo kamen po kamen kako bismo napravili dobar temelj - naglasio je Opačić.

Kako će Banjalučanke po drugi put igrati na međunarodnoj sceni i to u CEV kupu, očekuju i snažniju pomoć institucija.

- Ne zanosimo se da smo drugačiji od ostalih, jer su svi kolektivi u sličnoj situaciji. Međutim, za evropske poduhvate neophodno je da dobijemo jaču podršku. Obratili smo se kabinetu predsjednika Vlade i predsjedavajućeg predsjedništva RS, dobili smo obećanje od Ministarstva porodice, omladine i sporta da će nam pomoći. Nije to ogromna injekcija, ali uvijek kažem, mi smo odbojka, ne pričamo o milionima i svaka pomoć je dobro došla. Iskreno se nadam da ima volje i apelujem na njih da nas “poguraju”. Procjena je da bismo sa budžetom od 250 do 300.000 maraka osvojili titulu i dobro se predstavili u Evropi. Vjerujem da isto razmišljaju i naši konkurenti - naglasio je.

Kada je u pitanju igrački kadar, on još nije definisan. Jasno je samo da su ekipu napustile Milica Ivković i Sonja Milanović.

- Milica je otišla u rumunsku Alba Blaž. Možemo samo da joj poželimo sreću. Zaslužila je iskorak i dobila neuporedivo bolje finansijske uslove, dok se Sonja vratila u SAD da završi koledž. Nadam se da će do januara ponovo biti naš član ako joj u planu bude da se vrati u Evropu. Sa druge strane, trudićemo se da se maksimalno pojačamo na domaćem tržištu i onda kada složimo kockice da posegnemo za pojačanjima najvjerovatnije iz Srbije - podvukao je novi direktor kluba.

Potencijalni rivali u šesnaestini finala CEV kupa sve su samo ne lake prepreke, ali nema predaje unaprijed. Protivnik na startu biće zagrebačka Mladost, Nojšatel iz Švajcarske ili španska Gran Kanarija.

- U CEV kupu nema lakih protivnika. Sve su to mahom šampioni svojih država ili ekipe poput Ezačibašija u kome igra naša Tijana Bošković, Saratova i slično. Mala prednost je što će te ekipe ranije početi sezonu u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pa ćemo moći da stvorimo utisak i vidimo njihove vrline i mane - rekao je Opačić.

Ništa od MEVZA

Banjalučanke su prije dvije sezone nastupili u Srednjeevropskoj ligi i to će po svemu sudeći, za sada biti jedini nastup. Razlog - odluka rukovodstva OS BiH.

- Rekli su da nastup u MEVZA nije od koristi za odbojku u BiH?! Članovi upravnog odbora iz Republike Srpske nisu se složili sa tim, ali džaba. Navodno je predsjednik saveza Alija Fatić rekao da trpi pritiske pošto BiH geografski ne pripada Srednjoj Evropi, pa samim tim ni klubovi ne mogu učestvovati u takmičenjima koje organizuje druga odbojkaška asocijacija - rekao je Opačić,a prenosi Glas Srpske.