XS
SM
MD
LG

Podrška Bjekovića i Šukera

Bjeković, Milić, Šurbatović, Zeljković

 

Predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske nije imao status člana komisija i tela Evropske fudbalske federacije (UEFA) još od vremena pokojnog doktora Milana Jelića, a novo priznanje i velika čast stigla je entitetskoj kući fudbala iz Banjaluke u Londonu u nedelju veče. Skoro već deceniju ipo FSRS nije imao “svog čoveka” u Nionu.

Uoči finalnog susreta Evropskog prvenstva Italija – Engleska Vico Zeljković, prvi čovek FSRS i FS BiH izabran je za člana UEFA Komisije za nacionalne asocijacije, što je veliko priznanje za samog Zeljkovića, ali i dva saveza na čijim čelima se nalazi. Odluku je doneo Izvršni komitet UEFA na sastanku u glavnom gradu Velike Britanije.

-Nakon svega ovoga otvaraju se mnoge mogućnosti za fudbal u Republici srpskoj i BiH jer je Komisija za nacionalne asocijacije desna ruka Izvršnom komitetu UEFA i ima veliki uticaj na vođenje zvanične politike i pri donošenju važnih odluka – rekao je kratko Vico Zeljković.

Komisija za nacionalne asocijacije vrlo je važan u evropskom fudbalu i donosi nekolicinu najznačajnijih odluka. Predsednik ovog tela je Šandor Čanji, a među članovima su još: Servet Jardinči (Turska), Aleksander Djukov (predsednik FS Rusije), Dominik Blan (predsednik FS Švajcarske), Moše Zuares (Izrael)…

Komisija za nacionalne asocijacije, između ostalog, razmenjuje stavove o aktuelnim UEFA takmičenjima za seniorske reprezentacije, kao i za mlade “U-21” selekcije, uključujući i koordinaciju sa FIFA takmičenjima. Takođe, izrađuje preporuke u pogledu potencijalnih modifikacija postojećih seniorskih i “U-21” turnira, kao i pravila koja se koriste na ovim takmičenjima.

Asistira u procesu biranja domaćina evropskih prvenstava za seniore i mlade “U-21” fudbalere. Nadgleda kvalifikacione i finalne runde evropskih prvenstava za seniore i mlade “U-21” fudbalere, te asistira u definisanju principa žreba i nadgleda pripreme i dirigovanje žreba.

Predlaže format kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u UEFA zoni, za timove iz Evrope i razmenjuje stavove i izrađuje preporuke na kalendar takmičenja u vezi internacionalnih mečeva.

Zeljković i Šuker

Iz svega ovoga jasno se vidi koliko je važna uloga Komisije za nacionale asocijacije u kojoj BiH do sada nije imala predstavnika.

Boravak u Londonu Zeljković je iskoristio za bilateralne susrete i razgovore sa predstavnicima mnogih nacionalnih asocijacija, ali i nekadašnjim fudbalskim vedetama koje su na Vembliju posmatrale meč Italija – Engleska. Podršku za naredni period dali su mu Nenad Bjeković i Jovan Šurbatović, prvi čovek i generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije kao i Davor Šuker, predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske. Oni su Zeljkoviću čestitali inauguraciju u UEFA komisiju za nacionalne asocijacije.

-Puno nam znači podrška komšijskih saveza jer od FSS i HNS imamo dosta toga i da vidimo i da naučimo. Razgovarao sam sa Bjekovićem, Šurbatovićem i Šukerom, najvažnije je da nam se razmišljanja poklapaju i da ćemo zajednički juriti projekte vezano za progres ovdašnjeg fudbala, ali i unapređenje uslova, poboljšanje infrastrukture. Mnogo nam znače i iskustva oko VAR sistema koji želimo da instaliramo u Premijer ligi BiH. Zadovoljan sam posle zaključaka koje smo doneli i mogu da kažem da stižu mnogo bolji dani za fudbal Republike Srpske i BiH – rekao je na kraju Vico Zeljković, predsednik fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH.