XS
SM
MD
LG

Da li je Zverev konačno mentalno sazrio ?

Foto: ATP Tour

Mentalna snaga jedna je od ključnih stvari u sportu. Pogotovo do izražaja dolazi u pojedinačnim sportovima. Tenis kao takav sport je sport gdje je mentalna snaga jedna od ključnih stvari za uspjeh

Sasa Zverev od ranih dana pokazivao je veliki talenat i prognozirala mu se blistava karijera. Imao je on odličnih rezultata ali nikako nije uspijevao do kraja pokazati svoj puni talenat. Dijelom radi mladosti, dijelom radi postojanja velike trojke ali i dijelom radi njegove mentalne snage.

Nije bio rijedak slučaj da Zverev sam sebe uništi u meču protiv rivala kojeg bi morao dobiti. Lako se znao unervoziti, ići iz greške u grešku a tek bi to bila agonija ako ga servis ne bi služio. Sjećam se meča između njega i Kecmanovića u Sinsinatiju 2019. kada je Zverev imao 20ak dvostrukih grešaka. Ma koliko je Miša odigrao dobro taj meč, realno je Zverev sam sebe pokopao.

A nije to bio jedini nego samo jedan od sličnih mečeva. Prosto, mentalno nije bio jak i lako je ulazio u seriju grešaka. Međutim, kao da sve polako dolazi na svoje.

Mentalna snaga i samopouzdanje su povezani. Ako je neko mentalno jak i samopouzdanje će mu biti visoko. Pa opet, ako nekome raste samopouzdanje postaće polako i mentalno jači. I za jedno i za drugo neophodna je jedna stvar - kontinuitet. Njega Zverev nije imao i znao je imati prevelike oscilacije. Međutim, polako sve dolazi na svoje.

Od početka ove godine Zverev igra odličan tenis. Na Australiji je ispao od Đokovića u četvrtfinalu ali je odigrao odličan turnir i za svoje standarde je sjajno servirao. Igrao je odlično i na drugom Slemu gdje je nakon pet setova ispao u polufinalu Rolan Garosa od Cicipasa. Na Vimbldonu je podbacio ali onda se desilo nešto što bi moglo preokrenuti Sašinu karijeru.

Cijele OI Zverev je igrao sjajno i do polufinala je došao bez problema. A onda je uslijedio taj meč. Meč, koji bi mogao biti presudan za čitavu njegovu karijeru. U polufinalu se sastao sa Novakom Đokovićem. Nole je igrao maestralno, lagano dobio prvi set i imao 3-2 uz brejk prednosti u drugom. A onda se isključio, baš kao što se Zverev na 2-0 u setovima isključio protiv Tima u finalu US Opena prošle godine. Kao što je Tim tada prepoznao situaciju i iskoristio šansu, tako je sada Zverev to uradio protiv Đokovića. To što se Nole mentalno isključio i što je izgubio meč kao nikada u karijeri, ne može i ne smije na bilo koji način umanjiti briljantnu igru Zvereva u poslednjih 11 gemova tog susreta. 

Pustio je ruku i počeo je pogađati sve. Od servirsa do igre u polju. Prosto je izgledao kao mašina. Na kraju je napravio preokret i otišao u finale. Preokret koji nije samo preokret u jednom meču nego može biti preokret za karijeru Saše Zvereva. Nakon pobjede protiv Đokovića, u finalu se poigrao sa Hačanovim.

A da to zlato nije slučajno osvojio i da ga je ono mentalno podiglo, pokazao je Masters u Sinsinatiju. Od samoga starta Zverev je igrao sjajno. Pa faktički jedini pravi meč imao je u polufinalu sa Cicipasom. Imao je Grk dupli brejk prednosti u trećem setu. Ali je Saša napravio još jedan veliki preokret i na kraju je slavio. U samom finalu protiv Rubljova, nije uopšte bilo drame i Rus je osvojio samo pet gemova.

Zverev je nanizao 11 pobjeda i pri tome je osvojio zlato na OI i jednu Masters titulu. Na oba turnira imao je velike preokrete u polufinalnim mečevima dok je ostale mečeve dobijao lagano. Ne tako davno priča o mentalno jakom Zverevu bi bila prvorazredna komedija ali sada to postaje realnost. Saša je nikada jači kad je u pitanju mentalna snaga koja mu je toliko falila. Teniski je imao gotovo sve, imao je i samopouzdanje često ali mentalnu snagu i kontinuitet ne. Sada je sve tu i Saša izgleda baš moćno.

Predstojeći US Open će dosta toga pokazati. Dolazi kao ponajveći favorit uz Noleta i Medvedeva. Prošle godine igrao je finale, sada igra tenis karijere i zaista se mnogo očekuje od njega. A sam US Open će poslužiti kao pravi test Zvereva. Sama GS titula za njega djeluje nikada realnija a sa njom bi potvrdio da je definitivno novi veliki šampion rođen. Ali sa nekim neočekivanim porazom bi ponovo pokazao da nije još spreman za najveće stvari u kontinuitetu.

Ali ruku na srce, sem Noleta, Medvedeva i možda Cicipasa, djeluje kao naučna fantastika da Sašu neko dobije u ovom trenutku.