XS
SM
MD
LG

Može li neko zaustaviti Brejdija i drugove ili će Baksi odbraniti tron ?

Foto: Forbes

Većeras kreće nova sezona NFL-a. Otvaraju je aktuelni šampioni Tampa Bej Bakenirsi koji će dočekati Dalas Kabse. U novoj sezoni igraće se 17 kola te će opet u plej of ići 14 ekipa. U plej of ide četiri pobjednika po konferencijama te još najbolja tri još po plasmanu u svakoj konferencii. Prvi iz svake konferencije biće slobodan u prvoj rundi plej ofa a drugi kao što je to bio slučaj i prošle sezone.

Ono što je bitno reći da će na sve dosta uticati situacija sa vakcinacijom. Prije par dana Petsi su otpustili Kema Njutna jer se nije htio vakcinisati. Takođe, ako se odgodi meč ekipe radi zaraze igrača koji nisu vakcinisani, ta ekipa gubi meč i cijeli tim ostaje bez plate za tu utakmicu. Tako liga želi izvršiti pritisak na igrače da se svi vakcinišu. 

Aktuelni prvaci Tampa Bej Bakenirsi u novu sezonu ulaze faktički u istom sastavu. Legendarni Tom Brejdi ubilježiće protiv Dalasa 300. start u regularnom dijelu sezone. Pored njega ostali su i ostali najbitniji igraču poput Sakopa, Gronkovskog, Gadvina, Sjua, Anotnio Braun je takođe ostao kao i Beret i Fornet. I ove sezone će Baksi biti u vrhu i biće jedni od najvećih kandidata za titulu.

Dosta se može očekivati i od Grin Bej Pekersa. Predvođeni Aronom Rodžersom, Pekersi će pokušati doći konačno do titule. Uz Rodžersa Pekersi imaju i Admasa i Koba. Uspjeli su produžiti ugovore Lazaru, Kingu i Luisu a dosta se uzdaju i u mladog Amai Rodžersa. On jeste ruki ali se o njega očekuje dosta već ove sezone a pogotovo u budućnosti. Kladionice dosta potcjenjuju Pekerse iako imaju potencijala za dobre stvari. Nekako djeluje da ili će biti u vrhu ili jedno od razočarenja sezone. Neka sredina nekako nije realna.

Prošlogodišnji finalisti Kanzas Čifsi opet imaju visoke ambicije. Glavna uzdanica im je maestralni Patrik Mahoms. Dosta nade polažu i u brzog Hila a ostao je i Kelsi. Doveli su u ofanzivnoj liniji Orlanda Brauna iz ekipe Baltimora. Kajl Long vratios e iz penzije i svakako da će dosta značiti njegovo iskustvo. Iako su ofanzivno jaki, odlazak Votkinsa u Baltimor predstavlja svakako udarac za ekipu Endija Rida. Ipak, biće Čifsi mnogo opasni i opet će biti u vrhu.

Klivlend će ove sezone biti baš opasan. Ekipa Kevina Stefanskog i prošle sezone je igrala odlično i bila je blizu konferencijskog finala a sada su još jači. Mejfild je odigrao fenomenalno prošle sezone i isto se očekuje i sada. Zadržali su Higinsa, Džaba i Hanta a od povrede se oporavio Bekam. Pojačali su se dosta defanzivno, gdje su i inače bili čvrsti a doveli su i Troja Hila kao rezervu Mejfildu. Sve ispod ulaska u plej of biće razočarenje a iz drugog plana Bruinsi mogu napasti možda i titulu.

Baltomir Rejvensima se daju dobre šanse kad je titula u pitanju. Sve će zavisiti od raspoloženja Lamara Džeksona. Ovaj kvoterbek je ključan za uspjeh ekipe. U ofanzivnom dijelu bilo je nekih promjena. I dalje je tu Makriz Braun a stigao im je Votkins iz Kanzasa dok je Orlando Braun otišao u suprotnom smjeru. Pojačali su odbranu koja je svakako bila dobra a i mora biti s obzirom da su u diviziji gdje se igra čvrsto i defanziva igra bitnu ulogu. Veliku borbu vodiće sa Bruinsima za vrh divizije ali bi svakako i jedni i drugi trebali u plej of.

Bafalo Bilsi takođe su kandidati za vrh. Ekipa Bilsa se nije mnogo promijenila. Zadržali su Džoša ALena što je bilo i najbitnije za njih. Ostao je i Milano te Hajld. Doveli su iz Seintsa Sandersa i on je taj koji bi morao biti ogromno pojačanje. Nisu imali odlazaka a ta homogenost i uigranost je njihov najveći adut. Naravno, zavisiće dosta od raspoloženja Alena. Ali ako bi on bio na svom nivou, mogli bi Bilsi daleko. Iako im kladionice daju dosta šanse, nisu sigurno baš u prvom krugu favorita za titulu. Ali da mogu do nje, mogu ako se kockice poslože kako treba.

Od Los Anđeles Remsa se očekuje dosta. Doveli su Metjua Staforda od kojeg se očekuje da vodi ekipu čak možda i do titule. Ojačali su ofanzivnu liniu jer su uz Kapa i Vudsta dobili i iskusnog Džeksona koji je stigao iz Filadelfije. Tu je Gof kao i Remzi. ostali su recimo bez Troja Hila koji je otišao u Klivlend ali sigurno da će Remse biti zanimljivo pratiti. Bili su dobri i prošle sezone a sada bi trebali biti i bolji.

Što se ostalih timova tiče, dosta dobro stoje Nju Inglend Petriotsi. Međutim, nakon cijele situacije sa Kemom Njutnom, vrlo moguće da će Petsi doživjeti pad. Naravno, ne smijete otpisati ekipu legendarnog Bila Beličeka ali otkaz Njutnu je velika kocka. Pitsburg Stilersi imali su nestvaran start prošle sezone ali su ispali na startu plej ofa. Sada djeluje da će i plej of biti upitan. Akcenat stavljaju na odbrani i ''Big'' Benu Rotlisbergeru. Od ekipa koje bi mogle iznenaditi, valja izdvojiti Nju Jork Džajentse. Popunjeni su sjajno na svim pozicijama ali im je problem taj što nikad ne znaju na koju nogu će Džons ustati. Sinsinati isto nije loš ali je u prejakoj diviziji i to bi moglo biti kobno. Majami je slabiji nego prošle sezone a bolji bi trebali biti Dalas i Denver.

Sve u svemu, čeka nas i više nego interesantna sezona i biće puno uzbuđenja a vjerovatno i iznenađenja.