XS
SM
MD
LG

Još  jedan fudbalski dragulj iz Konjica

Ali Halilović, Igman, Konjic

U prilici smo da vam predstavimo još jednog fudbalskog dragulja iz prelijepog grada na Neretvi, Konjica, koji je u svojoj 100 godišnjoj istoriji fudbala bio veliki rasadnik fudbalaskih talenata. To je 14 – godišnji Ali Halilović koji je prve fudbalske korake napravio već u četvrtoj godini, otac Amir ga je upisao u Univerzalnu školu sporta Bambino Konjic, a   koju više od deset godina  sa puno uspjeha vode bivši junorski reprezentativci Bosne i Hercegovine Adis i Adnan Elezović.

 Već pet  godina junak ove priče je član FK Igmana, a u ovogodišnjoj sezoni u Prvoj ligi HNK za pionire Igman je na prvom mjestu sa svih šest pobjeda, a novo fudbalsko čudo iz Konjica Ali Halilović je ubjedljivo najbolji strijelac lige sa 10 postignutih golova, uz tri asistencija, njegova ekipa je dala 18, a primila samo četiri gola . Osim za pionirsku ekipu Ali nastupa i  za kadetsku ekipu FK Igmana Konjic za koju je postigao tri gola, uz dvije asistencije. Njegov trener, Šefko Macić, konjička fudbalska legenda, internacionalac koji je ostavio duboke tragove igrajući u Srbiji i Crnog Gori, naravno i u matičnom klubu konjičkom Igmanu pun je riječi hvale za Halilovića.

Nema sumnje da će Ali Halilović krenuti stopama fudbalskih legendi iz konjičkog Igmana poput Mirka Gašića, Dragana Jakovljevića, Jerka Tipurića, Davora Jozića, Suada Golubića, Senadina Slate,  Šefke Macića, Samira i Ibrahima Dure,  Nedima Jusufbegovića....

Već u drugom kolu pomenute lige Ali Halilović je  u utakmici sa vršnjacima iz mostarskog Zrinjskog oduševio je sve svojom igrom, Igman je pobijedio vršnjake iz Plemića rezutatom 3:1, a Ali je postigao sva tri gola. Naravno, njegovom igrom i ponašanjem su bili oduševljeni i treneri Zrinjskog.

O svojim počecima u fudbalskom svijetu Ali Halilović nam je rekao:

 „ Imam 14 godina pohađam 9. razred Druge osnovne škole Konjic. Treniram fudbal od 4 godine i prve korake sam napravio u Školi fudbala Bambino Konjic. Već tada sam gledao utakmice , jer mi je fudbal bio jako zanimljiv. Sa radošću sam dolazio na treninge i nisam ih propuštao, osim ako sam bio bolestan. Prvi treneri su mi bili Adnan i Adis Elezović. Poslije nekog vremena su primijetili da sam jako talentovan i vjerovali su u mene. Godinama sam u futsalu osvajao brojne nagrade, pehare za najboljeg igrača i strijelca, medalje diplome.

Do svoje 10 godine sam igrao futsal i poslije toga su me savjetovali da pređem u FK Igman. I ja sam tada shvatio da je i vrijeme bilo da pređem na veliki fudbal i to sam uradio.  Tada na prvom treningu me dočekao trener Sead Kovačević. U to vrijeme sam bio pjetlić, ali sam nastupao za starije (predpioniri), sve dok nisam i sam sa svojim vršnjacima došao u predponire“ riječi su pionira FK Igmana.

„ Naravno da mi je bila blaga promjena prelaska sa malog na veliki teren, ali sam to uspješno savladao. Od tada  su prošle četiri godine i sada nastupam za pionire i trenutno smo prvi na tabeli. Trener mi je Šefko Macić, imm punu podršku porodice i to mi puno znači“, rekao je Ali Halilović.


Brotnjo 1 : 2 Stolac
Rama 3 : 0 Mostar
GOŠK 1 : 1 Velež
Blagaj 1 : 0 Branitelj
Čapljina 0 : 2 Zrinjski
Igman 4 : 0 Neum
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Igman 22 18 4 0 58
2 Mostar 22 16 4 2 52
3 Brotnjo 22 14 4 4 46
4 Velež 22 11 6 5 39
5 Rama 22 10 5 7 35
6 GOŠK 22 8 7 7 31
7 Neum 22 6 7 9 25
8 Zrinjski 22 6 5 11 23
9 Stolac 22 5 7 10 22
10 Blagaj 22 3 5 14 14
11 Branitelj 22 3 3 16 12
12 Čapljina 22 2 3 17 9