XS
SM
MD
LG

Klivlend želi nastaviti bajku, mogu li Sparsi do senzacije ?

Foto: Cleveland

Regularni dio NBA lige je završen. Vrijeme je za ono najbitnije a prije plej ofa odigraće se plej in. Mečevi plej ina kreću u nići sa utorka na srijedu dok u subotu kreće plej of.

ISTOČNA KONFERENCIJA

U Istočnoj konferenciji u plej in su ušli Bruklin, Klivlend, Atlanta i Šarlot.

Ekipa Bruklina je imala tešku sezonu. Na papiru velesila ali nikada nisu nastupili u punom sastavu a neće ni tokom plej ina. Tu će im sigurno faliti Simons koji bi mogao zaibrati tokom plej ofa. Netsi se najviše uzdaju u tandem Durent-Irving iako im dosta donosi i Set Kari što se moglo i očekivati. Set je posebno bitan jer je Džo Heris odavno završio sezonu radi povrede.

A kada govorimo o povredama, Klivlend je sinonim za njih. Ekipa Džej Bi Bikerstafa odigrala je odličnu sezonu. Jedini razlog zašto nisu ušli direktno u plej of su povrede. Sve je krenulo od Rubija i kidanja ligamenata. Potom su se redale povrede. Alen, Mobli, Lavert, Rondo, Sekston koji je takođe završio sezonu u ranoj fazi iste. Na sve to treba dodati i Garlanda koji se muči sa povredom leđa.

Upravo će Netsi i Kavsi igrati za sedmo mjesto. Igrali su u petak i Netsi su preokretom u 4/4 dobili meč. Dosta će biti važno u kakvom će smjeru meč ići. Brži ritam odgovara Netsima dok će Klivlend uraditi sve da uvede meč u sporiji ritam. Netsima je problem taj što im fali defanzivne čvrstine dok je Klivlendu problem što ne mogu računati na Alena. Sa njim u sastavu, bili bi ravnopravni u ovom meču. Ovako, Netsi su favoriti ali ako Garland odigra kao u petak i saigrači ga za nijansu bolje isprate, mogli bi Kavsi iznenaditi. Kako god, i da izgube imaće još jednu šansu i to na svom terenu.

A protivnik Klivlendu ili Netsima u toj drugoj šansi za jednu od ove dvije ekipe, biće Atlanta ili Šarlot. Atlanta je imala jako tešku sezonu. Donekle i normalan pad u odnosu na prošlu sezonu. U prvom dijelu sezone izgledali su kao raspuštena banda. Međutim, ponovo su se digli u drugom dijelu sezone. Opet je Jang zaigrao više za tim u drugom dijelu sezone a opet se Bogdanović raspucao u tom dijelu. Ono što je problem za Atlantu je rovitost Džona Kolinsa. Možda i tako mogu izvući plej in ali bez njega koji je potpuno fit, nemaju šta tražiti u plej ofu.

Šarlot je kontradiktoran Atlanti. Fenomenalno su otvorili sezonu, igrali prelijepu košarku ali kasnije se desio pad. Kao da se nikada nisu dovoljno oporavili od problema sa koronavirusom a dosta ih remeti i povreda Hejvorda koji propušta plej in. Ono što je za njih bitno, LaMelo Bol je napravio ponovo iskorak i definitivno ističe kandidaturu da bude lice franšize.

Ovaj susret mogao bi biti prava poslastica. Ni jedni ni drugi ne igraju baš predobru odbranu. Zato treba očekivati meč na veći broj poena. Gledajući formu ali gledajući i neko iskustvo igranja ovakvih mečeva, Atlanta je sigurno favorit. A nije bez značaja i što će igrati na svom terenu.

Dakle, realno je negdje da Netsi kao sedmi uđu u plej of a da Klivlend i Atlanta igraju za osmo mjesto. U grotlu dvorane u Ohaju i uz moguće oporavljenog Alena, Klivlend će biti blagi favorit u takvom meču, prije svega radi mnogo većeg defanzivnog potencijala.

ZAPADNA KONFERENCIJA

Na Zapadu su odavno poznati parovi plej ina. U njima će se sastati Minesota i Klipersi, odnosno Pelikansi i San Antonio.

Minesota je jedno od ugodnijih iznenađenja ove sezone. Cijele sezone su konstantni iako je djelovalo da će se kad tad raspasti. Međutim, nije im se to desilo. Imaju odličan sistem, imaju tri sjajna igrača u Entoni Taunsu, Edvardsu i Raselu a imaju dosta igrača za koje se može reći da su igrači sistema. Veliku energiju im daje Vanderbilt kao i Pet Beverli. Vole ubrzati kad god mogu ali mogu igrati i dobru odbranu. Ono što je bitno, u dobroj su formi.

Klipersi su imali tešku sezonu. Cijelo vrijeme bez Lenarda a dugo i bez Džorda. Džordž se vratio a najavljuje se i povratak Lenarda. Ako bi bili kompletni i ako bi ušli u plej of, mogli bi biti prava nagazna mina. Mora se reći da je Redži Džekson i ove sezone fenomenalan. Ivica Zubac poakzuje svoj kvalitet a dobro igra i Markus Moris ako zanemarimo njegov karakter.

Zaista je nezahvalno prognozirati ovaj duel. Iskustvo je na strani Klipersa ali Minesota zaista izgleda dobro i sigurno je da su gladni uspjeha. Sam Enotni Tauns želi konačno igrati plej of a ovo mu je sjajna šansa.

Nju Orelans je loše krenuo ali su sebi trejdovima preokrenuli sezonu. Ključ je bilo kad su dobili u trejdu Si Džej Mekaluma. On se sjajno nadogradio na ekipu a prije svih na Ingrama i Valančiunasa koji je u jednom momentu bio lider lige po procentu šut aza tri poena. Dobro su se pokazali još neki momci ali i dalje im je glavni problem Zajon koji se totalno zapustio i vrlo vjerovatno neće ni igrati, sve da uđu u plej of.

A da bi ušli u borbu za plej of, prvo moraju dobiti San Antonio. Ovaj rezultat Sparsa najbolji je dokaz koliko je zapravo Greg Popovič maestralan trener. U ovoj ekipi nema igrača sa potencijalom superstara ali su svakako završili ispred Lejkersa. Dižonte Marej igra sjajno, Peltl radi sve što treba, Loni Voker je dobar a sve bolje partije pruža i Vasel  koji je pravi ''gregovski'' tip igrača. 

Pelikansi će sigurno biti favoriti u ovom meču ako ništa makar radi bolje forme ali i domaćeg tenera. Imaju Mekaluma koji je kroz karijeru rešavao dosta ovakvih mečeva. Sa druge strane, ova ekipa Sparsa nema iskustva dobijanja ovakvih mečeva, naravno tu mislimo na košarkaše ne na Grega. A to iskustvo je ključ ovakvih mečeva.

Ako bi gledali kvalitet, Minesota i Klipersi bi kroz plej in trebali doći do plej ofa. Međutim, djeluje da bi Pelikansi mogli dobiti poraženog iz meča Minesote i Klipersa. Sparse ne treba nikad otpisati ali ruku na srce imaju minimalne šanse da urade nešto.