XS
SM
MD
LG

Može li Dončić zaštititi Dalas od ''Sunca'' i mogu li Voriorsi do osvete ?

Foto: NBA

U prvoj rundi Zapadne konferencije, bilo je dosta borbe ali su favoriti na kraju opravdali tu ulogu i prošli u polufinale konferencije. Sada nas očekuju dvije serije a obje bi trebale biti veoma interesantne.

FINIKS vs DALAS

Finiks je dosta teže od očekivanog izašao na kraj sa Pelikansima. Izgubili su dva meča a treći i šesti su izvukli na iskustvo i genijalnost Krisa Pola. Remetila ih je i povreda Bukera ali su ipak prošli. I Dalas je imao problema sa povredom Dončića ali je izašao na kraj sa Jutom i pored toga što Dončić nije igrao prva tri meča.

Tokom sezone ova dva tima odigrala su tri meča. Svi su bili kao preslikani. Velika borba ali Sansi u završnici čvršći i raznovrsniji. Međutim, sve te mečeve ne treba shvatati ozbiljno jer su se desili prije nego što je Dalas napravio trejd gdje je dao Porzingisa za Dinvidija i Bertansa jer od tog trenutka Dalas je neuporedivo bolja ekipa.

U ovoj seriji biće nekoliko duela važno. Prije svega, biće zanimljivo vidjeti kako će Dalas braniti pik igru Sansa jer je to najjače oružje Sansa i imaju nekoliko načina da iz pika poentiraju. Ili Ejton napravi dobar blok za Bukera/Pola ili se odrola pa on završi akciju a znaju uključiti i trećeg i otvoriti poziciju za šut za tri poena. Samim tim što su raznovrsni, teško ih je braniti. E sad, Dalas je ekipa koja igra dobru odbranu kroz sezonu a to će morati opravdati i kroz ovu seriju.

A kad smo kod odbrane, tu Sansi imaju oružje za gotovo sve udare Dalasa. Vjerovatno će Pola staviti na Bransona a Bridžisa na Luku Dončića dok će Krauder pokušati spriječiti prodore Dalasovih bekova a moguće i da će biti zadužen za Dinvidija kada Dalas bude igrao sa tri beka u petorci. Samim tim što imaju oružje za tri najopasnija igrača Dalasa, Sansi su u startu u velikoj prednosti. Međutim, ne može se sve gledati tako prosto. Zašto ? Pa ako vam je Dončić protivnik možete igrati najbolju moguću odbranu, neće pomoći ako je u svom elementu. A sigurno da je ovaj put i samog Dončića teže čuvati jer konačno ima podršku saigrača. Zato je jako bitno da pored bekova, dobar doprinos daju i Fini Smit, Kleber i Pauvel jer će ta širina itekako trebati.

Trebati jer Sansi imaju širinu. Jesu najbitniji igrači Pol, Buker i Ejton. Međutim, Bridžis vrlo lako može dati 20+ poena uz sjajnu odbranu, Krauder ako uđe u seriju korner trojki može biti efikasan a sa klupe gotovo pa redovno svoje isporučuju Pejn, Džosnon i Mekgi.

Za ovu seriju biće važan i sam tempo. Sansi igraju brže dok Dalas voli igrati što sporije je moguće. Za očekivati je da Kris Pol pokuša nametnuti ritam koji njemu odgovara jer ako se ne igra u ritmu koji njemu paše, zna imati probleme ma koliko genijalan košarkaš bio.

Dalas jeste opasan ali realno, Sansi su favoriti. Imaju veći i ofanzivni i defanzivni potencijal a uz to imaju i prednost domaćeg terena. Prognoza ? Sansi u šest mada čak neće biti iznenađenje i ako u pet mečeva završe ovo.

MEMFIS vs GOLDEN STEJT

Memfis nije odigrao briljantnu seriju sa Minesotom. Međutim, ta serija je pokazala koliko je zapravo plej of iskustvo bitno. Radi nedostatka istog, Minesota je izgubila bar dva meča u ovoj seriji. Golden Stejt je prošao Denver iako je Jokić igrao sjajno jer je izostala podrška ostatka ekipe a Voriorsi su imali širinu.

Tokom ove sezone, igrali su četiri meča a Memfis vodi sa 3-1. Jedini meč koji je dobio Golden Stejt, bio je onaj gdje je Kari dao 46 poena. Poslednji meč  su i jedni i drugi igrali u kombinovanim sastavima pa nije toliko relevantan. Svakako, valja napomenuti da je Morent igrao jako dobro protiv Voriorsa a na kraju krajeva, on je i riješio meč sa Voriorsima u plej inu prošle sezone.

Ovo bi potencijalno mogla biti prava ljepotica od serije. I jedni i drugi igraju brzo i napadački prelijepo ali u isto vrijeme itekako dobro ''peglaju'' odbranu. I jedni i drugi imaju dugu i kvalitetnu rotaciju što negdje nagovještava da bi ovo mogla biti duga serija.

I jedni i drugi na početku serije će imati svoje probleme sa izostancima. Stiven Adams nije spreman i propustiće prva dva meča. Sa jedne strane mogao bi napadački praviti štetu Voriorsima ali je možda čak prespor za ovakvu seriju i defanzivno bi imao previše problema. Pri tome, Klark radi sjajan posao. Sa druge strane, prva dva meča će najvjerovatnije propustiti Andre Iguala koji radidosta dobrog posla u defanzivi.

Sa jedne strane, Voriorsi će dati sve od sebe da zaustave Morenta ali nije Memfis samo Morent. On realno nije bio ništa posebno ako se gleda cijela serija sa Vulvsima ali je zato bilo širine. Bejn je sjajno šutirao, Bruks radio posao u oba smjera a pravi heroj bio je Brendon Klark je je iskoristio šansu kada mu se povećala minutaža. Čak je i Džekson igrao promjenjivo pa opet je ekipa prošla dalje. Dakle, ma koliko Morent bio najopasniji igrač na papiru, niste završili posao ako samo njega zaustavite.

Sa druge strane sve kreće od Stefa. Za njega nema odbrane a pogotovo je teško braniti Voriorse kad su u elementu i on i Klej. A kad se još dodao i Pul kao na početku serije sa Denverom, onda je to prava glavobolja za rivala. Ne smijemo zaboraviti ni Geri Pejtona koji je radio sjajne stvari u četvrtom i pogotovo petom meču dok je veliki problem za Golden Stejt to što se Vigins ne može zastaviti nakon Ol Star pauze.

Ova serija djeluje da će biti kao boks meč dva teškaša koji idu otvorenog garda. Zaita bi tako moglo biti i ovo je serija koju je rezultatski dosta nezahvalno prognozirati. Iskustvo je na strani Voriorsa a svakako da se žele osvetiti Memfisu za plej in poraz prošle sezone. Međutim, ipak blagu prednost treba dati Memfisu koji je tokom sezone pokazao da itekako može da se nosi sa Voriorsima. Zato je prognoza za ovu seriju da Memfis prolazi u šest mečeva.