XS
SM
MD
LG

Reprezentativni termini i u Republici Srpskoj za jubilej - 30 godina postojanja

Reprezentacija Republike Srpske 2001. godine u Njamačkoj

Minulih sezona u fudbalu Republike Srpske nije bilo termina rezervisanih za reprezentativne selekcije, Prva i sve ostale lige igrale su se iz nedjelje u nedjelju, čak i onda kada nastaju pauze u Premijer ligi BiH, Superligi Srbije, ali i svim zemljama u okruženju, čije reprezentacije igraju u kvalifikacijama. 

 


Grupa fudbalskih entuzijasta nedavno je javno predložila da se i u kalendaru takmičenja Fudbalskog saveza Republike Srpske rezervišu reprezentativni termini s ciljem da se godina jubileja – 30 godina postojanja, trajanja i rada Saveza obilježi na veličanstven način s nekoliko utakmica revijalno-humanitarnog karaktera “A” reprezentacije Republike Srpske.
Na taj način obilježio bi se veliki jubilej i Republike Srpske i njenog Saveza osnovanog 5. septembra 1992, ali i fudbala koji je u ovom dijelu Balkana upravo te teške godine bio, ustvari, život!
Reprezentacija Republike Srpske do 2002. godine i ujedinjenja fudbala u “Dejtonskoj zemlji” igrala je prijateljske revijalne utakmice sa klubovima registrovanim u FSRS koji su slavili jubileje, na turniru u Gradišci se sastala sa reprezentacijom grčkog grada Kavale, a na turneji po Njamačkoj 2001. godine Srpska je igrala protiv amatera minhenskog Bajerna i niželigaša Švajnfurta 05.
Prvu utakmicu “A” reprezentacija Republike Srpske odigrala je 20 decembra 1992. godine na Gradskom stadionu u Banjaluci protiv Republike Srpske Krajine, a rezultat je bio neriješen 1:1.
Posljednjih godina na sceni i to međunarodnoj su bile oladinske reprezentacije Republike Srpske koje su nastupale u Ženevi protiv Serveta, Asterasa u Tripolisu, Škode u Ksantiju, Udinezea u Udinama, a zabilježen je i veliki broj nastupa u Češkoj, Austriji, Srbiji, Crnoj Gori…