XS
SM
MD
LG

Sokolovi ispustili titulu iz ruku: Pioniri Slavije na bolan način saznali da u fudbalu ne pobjeđuje uvijek bolji

Foto/ Vasilije Marković

Pioniri Slavije nisu uspjeli osvojiti titulu prvaka Kantona Sarajevo jer su u revanš meču na svom terenu poraženi od Batona sa minimalnih 1:0.

Slavija je bila daleko bolji rival u ovom susretu koji je igran po nehumanim uslovima. Temperatura zraka 33 stepena, a kada se tome doda da se igralo na otvorenom suncu i na terenu sa vještačkom podlogom koji "dodaje" još koji stepen jasno je da su zapravo ovi igrači na terenu pravi heroji. Isto tako, ostaje za nauk onima koji odlučuju da fudbalska utakmica nije samo da se odigra, kako se to uglavnom kod nas posmatra, već da bi trebalo voditi brigu o samim akterima meča. A danas pogotovo, jer se radilo o finalu jednog takmičenja.

Sokolovi su bili daleko bolji rival na terenu. Gosti iz Sarajeva teško da su se išta pitali u ovom susretu, a u šanse su jedva ulazili. I ono što su imali, na golu je bio jako dobri Marko Kužet koji je pohvatao sve centaršuteva što je išlo prema njegovom petercu i šire.

Slavija na drugoj strani ozbiljno prijeti golu Batona, a razlog zašto Slavija nije imala vodstvo u svojim nogama je golman gostiju, daleko najbolji pojedinac meča, Haris Delić, koji je sve branio, a sa dvije intervencije u drugom poluvremenu je pokazao da je itekako školovan golman. Prvo je iz "devedeset" izvadio snažan šut Grgića i izbacio u korner, a nedugo nakon toga sjajno krati ugao Timotiji.

Foto/ Vasilije Marković

I onda u 64. minutu, kao neko nepisano pravilo kada promašiš sve šanse, stigne kazna, jedan bezazlen pokušaj Polovine, Kužet je već uhvatio loptu bio u naručje, ali onda trenutak potpunog odsustva dekoncentracije i neiskustva, samo mu ispada i završava u golu za 0:1 i ispostaviće se konačan rezultat meča.

Baton tako osvaja titulu, iako je po svemu viđenom u ova dva finalna meča Slavija bila bolji rival, ali u fudbalu ne pobjeđuje uvijek bolja ekipa, to su se danas i dječaci Milana Miovčića uvjerili. 

Ipak, ne smije se zaboraviti ni činjenica da Slavija u četiri meča ove sezone nije savladala Batona, te da je sarajevska ekipa bila prva u grupi A lige Kantona Sarajevo, te kada se sagleda čitava sezona ne može se osporiti njihovo zasluženo osvajanja titule.

SLAVIJA - BATON 0:1 (0:0)
Pomoćni teren FK Slavija, Istočno Sarajevo
Gledalaca: 150
Sudija: Mirza Hasančić (Sarajevo)
Strijelci: 0.1 Polovina 64
Žuti kartoni: Tošović, Kokot (Slavija)

SLAVIJA: Kužet, Papaz, Lale, Kuljanin, Timotija, Grgić, Erbez, Andrić, Purković (od 67. Tomić), Koprivica, Tošović (od 65. Radulović)

BATON: Delić, Čoković, Oprašić, Mahmutović, Bublin, Bešović, Čardaklija (od 25. Rizvić), Polovina, Hadžiabdić, Kapo (od 61. Ahatović), Kulovac