XS
SM
MD
LG

Borac je ipak veći od ''najvećih''

Nakon meča sa timom Posušja, u trećem kolu Premijer lige, banjalučki Borac je pokazao koliko je veliki klub. Borac je meč dobio 2:0.

Imali su u taboru Borca mnogo razloga da s eljute na glavnog sudiju meča Admira Musića iz Sarajeva.

U dva navrata je ovaj djelilac pravde teško oštetio tim iz Platonove. Imao je mogućnost da svira dva penala za Borac, ali je oba puta ostao nijem.

Prva (ne)sporna situacija bila je nakon duele Horića i Kulašina. Mladi igrač Borca je oboren od Horića, u šesnaestercu, a druga krupna greška bila je u drugom dijelu meča, tačnije 74. minuti.

Jedan defanzivac Posušja je igrao rukom pred svojim golom, a Musić ni to nije okarakterisao penalom.

Znamo da bi neki prvi prekršaj podvukli pod situaciju sa intenzitet povlačenja.  Rekli bi da možda nije bio jak! Šta reći za ovu drugu poziciju. Penal, definitivno.

Dakle, dvije greške sudije, a Borac je poslije meča sve to jednostavno ostavimo po strani. Znajući kako rade drugi bh klubovi, nije digao i kuku i motiku na Musića. Greška je evidentna, a ono što je jako simptomatično je da su svi sportski mediji ove dvije situacije jednostavno preskočili. Kao da ih nije ni bilo na utakmici.

 Mi nismo, ni tokom živog tekstualnog prenosa, ni u izvještajima. Ostali jesu. Njima na čast.

Da je bila obrnuta situacija digla bi se kuka i motika. Pisalo bi kako su opet sudije pomogle Borcu, kako je za sve kriv Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, jer kad se ne napravi  rezultat protiv Botrca, a klubovi dolaze iz Federacije Bosne i Hercegovine kriv je Vico. Nema drugog. Nema sudijske greške, kada se Borcu ne sude penali onda je ok, a kad se eventualno ne sudi nekom federalnom klubu protiv Borca , pojedinci bi u pomoć zvali Ustavni sud, Parlament BiH…

Voljeli vi ili ne voljeli Borac, priznali mu uspjehe ili ne, on je ćutanjem oko meča u Posušju pokazao veličini.

Ni trener Lalatović nije komentarisao sporne detalje. Tako to rade veliki klubovi, a oni manji (nekada su i oni bili veliki, ali su izgubili jedan dio tog starog imidža), znamo kako rade.

Da i na kraju da  zaključimo i mi novinari.

Iz Federacije BiH, kad krene hajka na Borac, onda to udara sa svih strana…Orkestrirano. Svi kao jedan. Tim napadima se često pridruže i neki portali Republike Srpske.  

A sada se ćuti. Nadamo se samo da će igrači i Lalatović sa svoje strane učiniti sve da se ta ćutnja produži, a već smo jednom pitali – Zašto ćutite, zašto ćutite…