XS
SM
MD
LG

Slovenija ''preživela'' Litvaniju

Košarkaši Slovenije pobedili su Litvaniju u derbiju na startu "grupe smrti" na Evropskom prvenstvu u Kelnu. Slovenija je preživela težak susret sa Litvancima u kojem je vrlo lako mogla da izgubi, ali je trijumfovala rezultatom 92:85 i trijumfom započela odbranu evropskog trona.

"Grupa smrti", u kojoj se osim Litvanije i Slovenije, nalaze još Francuska, Nemačka, BiH i Mađarska, opravdala je nadimak već na startu sjajnom utakmicom dve velike ekipe.

 Duel je imao zanimljivu uvertiru jer su "zmajčeki" morali do hale taksijem, pošto organizatori nisu poslali timski autobus da ih pokupi.

To nije smetalo igračima da igraju veoma efikasno od samog starta, ali su i Litvanci parirali u istom ritmu. Luka Dončić je pogodio prvu trojku, ali je promašio sledećih sedam pokušaja.

Međutim, kada je video da mu ne ide šut sa distance, svoju igru je bazirao na kreiranju napada i razigravanju saigrača. Goran Dragić je u finišu poluvremena proradio, kao i na samom kraju, kada se lomio rezultat.

Tokom čitavog meča navijači su gledali veliku borbu, rezultatski egal i malo je nedostajalo da ode na stranu "zelenih".

Imali su vođstvo od 78:73, ali su Slovenci na krilima Dončića, Majka Tobija i Dragića preokrenula i izbegla nervozu nakon prvog meča na Evropskom prvenstvu.

Selekciju Slovenije su predvodili spomenuti Tobi sa 24 poena, Dragić je dodao 19, dok je Dončić je dodao 14 uz 10 asistencija.

U ekipi Litvanije najraspoloženiji za igru bio je Mindaugas Kuzminkas sa 19 poena, zatim Grigonis 18 i Lekavičus 14.

Uvodna utakmica grupe B na šampionatu Bosna i Hercegovina je savladala Mađarsku 95:85.

U narednom kolu Slovenci u subotu od 20.30 časova igraju protiv Mađarske.