XS
SM
MD
LG

(Mond)poli-tika(ijal) – 1: Englezi lažu – Ekvadorci nisu potkupljivi

Reprezentativci Ekvadora slave gol protiv Katara

Katar je, za domaćinstvo 22. Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine koje je počelo večeras utakmicom između domaćina i Ekvadora (0:2), koji je bio pred izbacivanjem (Čile i Italija lobirali za tu opciju, CAS presudio u korist Ekvadora), platio četiri puta više nego Sjedinjene Američke Države, pa su zbog toga “poginuli” Švajcarac Jozef Sep Blater i Francuz Mišel Platini, predsjednici FIFA i UEFA, odnosno odlazeći prvi čovjek Svjetskog fudbala i njegov, već viđeni, nasljednik.


U cijeloj priči “izvisili” su i Englezi, koji su bili protiv Platinija kada je preuzimao UEFA od njihovog kandidata vremešnog Šveđanina Lenarta Johansona, pobjeđeni glasovima većine delegata članica Evropske fudbalske unije i tada je načet njihov “fudbalski autoritet” u Evropi, ali i svijetu! Bilo je to u Dizeldorfu 26. januara 2007. godine, kada se na čelu Fudbalskog saveza BiH nalazio neprikosnoveni autoritet doktor Milan Jelić i to u komplikovanom vremenu tročlanog rotirajućeg Predsjedništva.
Elem…
Pred utakmicu Katar – Ekvador “ugledni” britanski dnevnik “Dejli mejl” je objavio “skandaloznu vijest” da je domaćin “podmitio sedmoricu reprezentativaca Ekvadora da izgube meč na otvaranju Svetskog prvenstva!”
Išlo se čak toliko u detalje da je “planirani rezultat 1:0 za domaćina i da gol treba da bude postignut u drugom poluvremenu”.
Sve je, prvi, objavio poznati novinar Ahdžad Taha koji radi za britanski "ITV". Cifra o kojoj se pričalo je da je Katar spreman da plati Južnoamerikancima 7,4 miliona dolara. Navodno je pet insajdera iz Katara i Ekvadora potvrdilo je “istinitost” ove priče!
Tema konferencije za novinare selektora Katara Feliksa Sančeza bila je upravo ova (dez)infrmacija i Španac je oštro “osudio” priču koju je plasirao novinar Taha.
-Kruži puno dezinformacija. Internet je briljantan alat, ali može da bude i opasan. Pripremamo se i treniramo godinama. Ujedinjeni smo, jaki smo, niko ne može da nas destabilizuje. Nismo pogođeni ovim kritikama - rekao je Feliks Sančez.
Prođe mondijalska premijera… Rezultat 2:0 za Južnoamerikance, uz jedan poništen gol od strane italijanskog sudije Danijelea Orsata, pod čudnim “ofsajd” okolnostima od strane VAR-tehnologije?!
Da li će Britanci i dalje da vjeruju svom “demokratskom” i “iskrenom” dnevniku “Dejli mejlu” i njegovom “pouzdanom” novinaru.
Englezima je odavno sujeta proradila jer su postali nebitan faktor u svim svjetskim krugovima, radilo se o politici, muzici, životu, ekonomiji, pa sada i u fudbalu… Počeli su i da mrze, a kad neko mrzi postaje slijep.
Zato su spremni, izgleda, da lažu, besomučno! I podvaljuju!
Njihova uloga “uvrijeđene mlade” (za američki interes!) samo je motivisala ionako temperamentne Južnoamerikance iz Ekvadora, a napravila “Medvjeđu uslugu” domaćinu koji planirana sredstva (7,4 miliona dolara) može da ponudi još dva puta, Senegalu i Holandiji. Poslije toga je kraj!
Misleći, valjda, da je cijeli svijet slijep, ili bar onaj za koji misle da jeste.
Jedini “uspjeh”, u posljednje vrijeme, im je “zaslužena” pobjeda predstavnika Ukrajine na Evrosongu 2022. godine u Torinu (Italija) jer su tim dobili domaćinstvo za 2023. godinu, pa će njihov Liverpul, na patnji i stradanju ukrajinskog naroda, pjevati i veseliti se kao domaćin sa “Evropom” iz čije zajednice su “dobrovoljno” izašli!?
Vratimo se Englezima i fudbalu:
Prvi i jedini put su bili domaćini i pobjednici Mondijala, bilo je to sada već davne 1966. godine, kada su u finalu savladali SR Njamačku rezultatom 4:2, a treći gol za “Gordi albion” koji je “postigao” Džefri Harst nikada nije potvrđen (VAR nije postojao, a niko ne zna je li lopta prešla gol-liniju). Odluku da švajcarski sudija Gotfred Dinst pokaže na centar “ovjerio” je pomoćni sovjetski sudija Tofik Bahramov, rodom iz Azerbejdžana (preminuo u Bakuu 1993. godine). U svojim memoarima je “opisao šta je vidio” (lopta je dotakla mrežu), ali kruži i (ne)zvanična priča da je na samrti jednom novinaru rekao: 
-Osveta za Stljingrad!
Ni strijelac Harst nije bio siguran je li postigao gol, ili nije.

Tofik Bahramov FOTO FIFA.com

Nema sumnje da su Engleska i Sovjetski savez te 1966. godine bili saveznici, za razliku od 2022. godine… Sada se gledaju preko atomskih nišana (Bože, šta ti je veliki svijet). Rusi su za ovo SP eliminisani od strane FIFA u kvalifikacijama, administrativno ya ovaj Mondijal!
U Rusiji, prije četiri godine, trijumfovala je Francuska. Posmatrajući današnju FIFA čije sjedište treba da se preseli iz Ciriha u Njujork (najavio predsjednik Đani Infantino koji je kao sekretar naslijedio zemljaka Sepa Blatera) i njene uzdrmane temelje ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se Englezi, u dalekom Kataru, ponovo nađu u finalu sa Njamačkom…Uh, kako bi to zanimljivo bilo!!!

O zajedničkom salutiranju “Fireru” u Berlinu nećemo ovom prilikom.
Englezi su dva puta bili domaćini Evropskog prvenstva, 1966. i 2021. godine, a oba puta na legendarnom “Vembliju”, u “kolijevci fudbala”, protiv domaćina slavili su gosti, prvo SR Njamačka u polufinalu, a potom i Italija u finalu. Oba puta na penale!!!
Sreću u fudbalu trebaš da zaslužiš. 
Iskrenošću i istinom!
Ko je kriv Englezima i Britancima što čitaju “Dejli mejl” i vjeruju mu?! I svim njihovim sljedbenicima.
Vjerovanje u iskonstruisano je Judaizam!
Fudbal je religija bez Biblije, ali sa jasnim pravilima ponašanja…
Dobro došli u Katar na 22. Mondijal!
P. S. Da li je Ekvador večeras stvarno pobijedio Katar sa 2:0 ili se ta utakmica igra sutra? Sačekaćemo jutarnje izdanje “Dejli mejla”!