XS
SM
MD
LG

Aleksandar Simić sa posebnim emocijama govori o Božićnom turniru: Vjerujem da će biti spektakl

Sa posebnim emocijama govori o turniru Foto/ Vasilije Marković

Istočno Sarajevo ponovo je dobilo Božićni turnir. Samo ime probudi odmah emocije kod stanovnika ovoga grada, ali i kod nekih od igrača koji se sa posebnim emocijama sjećaju pune dvorane u Istočnom Sarajevu za vrijeme praznika i vrhunskog futsala. Iako predstojeći turnir ne baštini tradiciju tog turnira koji je poslije svojih zlatnih godina doživio pad, a onda i konačno ugašen 2015. godine, početak jedne nove tradicije žele da obilježe i rekorderi po broju osvojenih turnira, ekipa Galerije Vizantije, koja je sedam puta dizala trofej namijenjen najboljoj ekipi.

U svih sedam timova bio je Aleksandar Simić, koji je na prvom Božićnom turniru proglašen za najboljeg igrača i strijelca. Kako nam je rekao, grad Istočno Sarajevo zaslužuje jedan ovakav turnir. 

- Odlična stvar je što se ovaj turnir pokrenuo, što ponovo imamo jedan Božićni turnir. Ovaj grad zaslužuje da ima jedan respektabilan turnir u zimskom periodu i koji će biti na nivou turnira koji je bio nekada ranije, a bio je jedan od najboljih u Bosni i Hercegovini. Iako je ovo novi turnir,  nova su vremena, neke pozitivne stvari iz tog ranijeg perioda treba iskoristiti kako bi ovaj turnir iz godine u godine rastao. Nova dvorana je tu, grad svakodnevno raste, a mi svi koji možemo pomoći ćemo u organizaciji turnira. Ja ne sumnjam da je Miko u ovom trenutku jedini relevantan da to organizuje i ima podršku svih nas da to bude na nivou, rekao nam je Aleksandar Simić.

Prisjetio se Aleksandar Simić nekih ranijih turnira i kako je to izgledalo.

- Mi smo igrali 16 godina, sedam puta smo osvojili, a na prvom turniru sam ja bio najbolji strijelac i igrač, sa svojom 21 godinom. Nekada su se pojavljivala tu brojna imena koja nešto znače, reprezentativci Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i biće ih opet i sigurno će ovaj turnir biti sve bolji iz godine u godinu. 

Galerija Vizantija se prijavila za ovogodišnji Božićni turnir sa retro ekipom u kojoj će biti oni koji su turnir osvajali, sada sa petnaestak godina više na leđima, ali to ih ne interesuje previše.

- Mi smo se prijavili kao Vizantija i ove godine. Čisto da ispoštujemo turnir, neku tradiciju, ali nismo mi više konkurentni u fudbalu. Mi se ne odričemo našeg Božićnog tunira, ma kako god on izgledao i tu smo da damo najveću podršku. U svoje vrijeme, sa nama su igrala imena koja su značila u evropskom futsalu, Rajić, Dimić, Perić, drugi. Mi smo tu, hajde da kažem nebitni, njih je bilo lijepo doći gledati i uživati. Ne pričam sad samo o Vizantiji, bilo je tu još mnogo odličnih ekipa i igrača, Delije, PP Marković, i drugi da ne nabrajam. Dolazili su tu i Suton i drugi koji su taj Božićni turnir uveličavali. Znam da će se i ove godine već pojaviti neki ljudi koji garantuju spektakl i vjerujem da će tako i biti.

Možda niste konkurentni, ali bar vas je lijepo sve vidjeti na parketu zajedno.

- Ma nije ni lijepo, brate, vjeruj mi, uz osmijeh konstatuje Simić.

Galerija Vizantija će opet biti na turniru

Teško se i prisjetiti svih anegdota na turniru. 

- Ih, bilo ih je hiljadu na samom turniru. Ima jedna kada je Đole (op.a. Đorđe Grubačić) upao slučajno u petorku i namještamo akciju "Belgija" na prekidu, a on govori "kakva crna Belgija, mi jedva do Pala znali doći". Jedna od najjačih je kada je dobri duh Vizantije, Miki Govedarica sjedio ispred galerije, a dolazi Peđa Stojanović. Miki ga pita "jesi spreman za sutra". Peđa ne zna da je Gvozda (op.a Goran Gvozdić) otišao na probu u Azerbejdžan. Kaže mu, "pa nisam, šta ću sad" i Miki govori "Idi obuci opremu i štitnike za laktove i koljena". Odveo ga u "Indiru" i pucao mu po betonu pod reflektorima da ga utrenira.

Božićni turnir u Istočnom Sarajevu počinje 27. decembra i igra se do 13. januara. Pobjednik će kući otići bogatiji za 12.000 KM.