XS
SM
MD
LG

Licemjerstvo Vahida Halilhodžića: Bio protiv dolaska Ćire Blaževića na klupu BiH

Miroslav Ćiro Blažević i Vahidin Halilhodžić

Miroslav Ćiro Blažević bio je planetarna ličnost, a ovih dana od “trenera svih trenera” opraštaju se svi u regionu, ali i svijetu fudbala, UEFA, FIFA…

 


Ne tuguje samo Hrvatska, već i Ćirina rodna Federacija BiH, Republika Srpska čiji je istinski prijatelj bio, sve zemlje u kojima je ostavio dubok trag da li trenirajući reprezentacije ili klubove.
Od Blaževića se oprostio i Vahid Halilhodžić kratkom porukom: 
“Puno će nam nedostajati. Iskreno saučešće porodici, Vaha”.
Međutim, Vahino licemjerstvo nije dokazano samo na primjeru Ćire Blaževića već i mnogo ranije, a svima u regionu je dobro poznat primitivni ćovinizam “pacifiste” iz Mostara.
U kultnoj knjizi “Od Tirane do Marakane” sarajevski sportski novinar Sinan Sinanović je detaljno opisao kako je muslimanski politički vrh 2002. godine vodio kampanju protiv Ćire Blaževića da ne bude selektor BiH. 
“Trener svih trenera” je bio prijedlog tadašnjeg direktora reprezentacije Ahmeda Pašalića, ali mu je tadašnji predsjednik FS BiH Jusuf Pušina, optužen za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici, rekao: “Ćiro ne može biti selektor, objasni mu kako znaš i umiješ!”
Na Blaževića se te 2002. godine obrušio i Vahid Halilhodžić neprimjerenom retorikom za jednog trenera prema drugo, ne poštojući osnovne principe profesije:
-Ko je on, šta je napravio? Ništa! Blažević je običan demagog. Prodaje maglu. Motivator. Ma koga to više zanima. On je “režimski trener”. Žalosno je ako BiH, pored toliko kandidata, dovede Ćiru!
Slučajno ili ne, Miroslav Ćiro Blažević je 1998. godine, na Mondijalu u Francuskoj, bio treći na svijetu sa reprezentacijom Hrvatske. 
Vahid Halilhodžić danas, navodno, ima ponuda Fudbalskog saveza Brazila. Srećno Vaha… 
Kada Halilhodžić prolazio kroz “pakao” sa Fudbalskim savezom Maroka uoči Svjetskog prvenstva u Kataru Ćiro se prema njemu ponašao džentlmenski, poštujući mlađeg kolegu stajući u njegovu zaštitu:
-Halilhodžić je zbog svoje principijelnosti postao tako velik i uspješan trener. I sigurno ne bi vodio toliko reprezentacija, uz sve to i tako dobro, kada ne bi imao “svoje ja”. A ako bi popustio, potpisao bi poraz. Vaha ima moju punu podršku!
Slično je bilo kada je Halilhodžić “zabrljao” i u Dinamu iz Zagreba 2013. godine, Ćiro ga je branio… Kao i svaki put kada je “ispadao žrtveni jaganjac”. Miroslav Ćiro Blažević je bio čovjek posebnog kova i trener posebnog šarma. I samo veliki ljudi mogu da postanu veliki treneri.
Podsjećamo, Ćiro Blažević je preminuo 8. februara u 88. godini života, dva dana prije rođendana. Osim hrvatske reprezentacije sa kojom je osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu 1998, Blažević je vodio nacionalne selekcije Švajcarske, Irana, Bosne i Hercegovine te Kine “U-23”, a na klupskom se planu okušao u brojnim klubovima, uključujući i Rijeku, Osijek, Varteks, Hajduk, Zagreb, Zadar, te u inostranstvu Nant, PAOK, Grashopers, Prištinu, Muru…
Na kraju, te 2002. godine, zbog velikog pristiska i neprijateljskog odnosa prema Ćiri Blaževiću, Izvršni odbor FS BiH je za selektora, “iz naftalina”, izvukao, Blaža Baku Sliškovića.

Miroslav Ćiro Blažević

 


Miroslav Ćiro Blažević je postao selektor “Zmajeva” 10. jula 2008. godine i stigao je do baraž utakmica sa Portugalijom za plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku 2008. godine. Naslijedio ga je Safet Pape Sušić i odveo BiH na Mondijal 2014. godine.
-Ćiro je udario temelje reprezentacije koja je otišla u Brazil! - rekao je ljudski, gospodin Safet Sušić.
Možda će, jednog dana, i Vahid Halilhodžić, naučiti lekciju života u Bosni i Hercegovini, koju u priči “obožava”, a u praksi nipodaštava… 
Nadamo se da će se “prosvijetliti” na klupi “karioka”…