XS
SM
MD
LG

Na sastanku u Banjaluci osnovano Udruženje Evrobalkan

Detalj sa sastanka Fudbalskog saveza Republike Srpske

Fudbalski savez Republike Srpske bio je danas domaćin sastanka članova Evrobalkan udruženja, koje će u narednom periodu organizovati regionalno omladinski takmičenje za dječake i djevojčice u deset država.

 


U ime Fudbalskog saveza Republike Srpske koji je bio tehnički domaćin ovog skupa gostima se obratio Goran Đukić, zadužen za sportski sektor.
-Fudbalski savez Republike Srpske posvećuje veliku pažnju omladinskom fudbalu i izuzetno smo počastvovani činjenicom da možemo da vas ugostimo, pružimo saradnju i damo podršku jednom zdravom projektu koji, zasigurno, ima budućnost. Želim da vas pozdravim u ime predsjednika Vice Zeljkovića koji je službeno odsutan, ali je objeručke prihvatio priču s kojom ste došli u Banjaluku i tu smo, u svakom momentu, da doprinesemo afirmaciji i popularizaciji fudbalske igre, pogotovo među mladima – rekao je Goran Đukić. 
Sastankom je predsjedavao Marijan Menićanin, direktor Eurobalkan trofeja koji je izabran za predsjednika pomenutog Udruženja, a biće registrovano na teritoriji Evropske unije.

-Prije svega želim da se zahvalim Fudbalskom savezu Republike Srpske na ukazanom gostoprimstvu i ovom prilikom želim da otkrijem jednu tajnu. Rodom sam iz Dvora na Uni i prije nešto više od 30 godina prisustvovao sam osnivačkoj Skupštini Fudbalskog saveza Republike Srpske, 5. septembra 1992. u Banskom dvoru. Bile su to neke druge okolnosti, teško vrijeme. Sada smo na novom početku i srećan sam zbog činjenice što ovaj sastanak upravo držimo u prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske. Pred nama je regionalni projekat koji zavređuje pažnju i podršku, a mi ćemo učiniti sve da opravdamo svako poverenje koje nam se ukaže – rekao je Marijan Menićanin.

Dario Jagić iz Hrvatske je istakao:

-Naša priča je pozitivnog karaktera i želimo da razvijamo svijest među najmlađima o značaju fudbala, druženja, spajanja različitosti… Ovo je samo jedan u nizu sastanaka na kojima tragamo za idealnim rješenje vezano za organizaciju našeg Udruženja, ali i podrškom koja nam je potrebna jer smo ozbiljni u našim namjerama da ovaj projekat postane značajan u fudbalskim okvirima Evrope. Hvala Banjaluci na domaćinstvu i sada je pred nama organizacija takmičenja i podjela zadataka.

Amil Šukalo iz Sarajeva je bio zadovoljan nakon sastanka:

-Drago mi je što se nalazim baš ovdje, u prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske u Banjaluci i želim da izrazim zadovoljstvo institucionalnom podrškom koju smo dobili što je znak da smo na pravom putu. Naš projekat je značajan i tek treba da pokaže svoju svrhu kada krenu takmičenja. Možda je ovo i jedan od pokušaja formiranja Regionalne lige o kojoj se toliko priča, ali u omladinskoj konkurenciji. Možda budemo putokaz za nešto što tek treba da se dogodi i biće nam izuzetno drago zbog toga. Fudbal je taj koji ujedinjuje i spaja mostove ne samo u regionu. 

Pored domaćina Aleksandra i Igora Vrhovca iz Banjaluke, sastanku su prisustvovali još: Marijan Menićanin, Ljubodrag Stanić (Srbija), Amil Šukalo (Sarajevo), Domagoj Bojčić, Dario Jagić, Davor Dvanajščak, Kristijan Batalić (Hrvatska) i Sandi Hirkić (Slovenija).
U banjaluku nisu doputovali predstavnici Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Grčke i Mađarske.

-U početku je na okupu deset država, a želja nam je da nam se pridruži još nekoliko zemalja. Planiramo da poslije internih takmičenja po državama finalno okupljanje bude u Budvi, u Crnoj Gori. Nakon toga pričaćemo o budućim domaćinima… rekao je Igor Vrhovac.

Fudbalski savez Republike Srpske je uvijek bio na strani mladosti, fudbala i ideja…