XS
SM
MD
LG

“Dan fudbala” praznik Republike Srpske

Detalj sa sastanaka Dan fudbala Republike Srpske

Prve, konstitutivne sjednice Organizacionog odbora i stručnog Žirija 12. izdanja “Dana fudbala Republike Srpske” održane su danas u prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske u Banjaluci.

 

Zajednički sastanak dva tijela je otvorio Ognjen Valjić, generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske riječima:

-Prošle godine imali smo dve manifestacije, prvo “Dan fudbala”, a potom i rođendansku akademiju u povodu 30 godina postojanja Saveza, koje smo organizovali na visokom nivou i sami smo sebi zadali težak zadatak da, u najmanju ruku, ostanemo na tom nivou ili sve još više unaprijedimo. Vremena za kvalitetan posao i imamo i nemamo, moramo da radimo efikasno i odlučno. Pored članova Organizacionog odbora i stručnog Žirija na ovom skupu prisustvuje i predstavnik Agencije “Euforija” koja će i ove godine voditi brigu o vizuelnom identitetu “Dana fudbala Republike Srpske”. Ovom prilikom želim da vas pozdravim u ime Vice Zeljkovića, predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske koji nam je poželio uspješan i srećan rad, a zbog ranije preuzetih obaveza nije danas mogao da prisustvuje ovom skupu.

Tomo Marić, doajen sportskog novinarstva, idejni tvorac ove manifestacije, obavljaće ulogu predsednika Stručnog žirija.

-”Dan fudbala Republike Srpske” nije samo prestižna sportka, nego i društvena manifestacija koja je imala odjek širom našeg kontinenta. Samo prošle godine eho svečanosti iz Banskog dvora, kada smo selektoru fudbalske reprezentacije Srbije Draganu Stojkoviću Piksiju uručili najviše priznanje – Zlatnu povelju “Miljan Miljanić” prošao je kroz šesnaest evropskih zemalja. Sve to je obavezujuće za nas da ponovo budemo na tom ili još višem nivou. Ove godine želimo da napravimo još jedan iskorak u organizaciji - istakao je Tomo Marić.

Milorad Lale, član Organizacionog odbora iznio je jednu zanimljivu ideju:

-Sve dosadašnje svečanosti bile su na visokom nivou, na nekima sam i odlikovan i nema sumnje da će i ove godine Žiri odraditi odgovorno posao oko imena dobitnika priznanja. Ovom prilikom bih dao prijedlog da svi zajedno razmislimo da iz godine u godinu ova manifestacija “šeta”, odnosno ide od grada do grada. Prvih dvanaest je održano u Banjaluci, ali bi možda bilo dobro da promijenimo destinaciju, da iduće godine to bude Istočno Sarajevo, Bijeljina, Trebinje recimo… Mislim da bi to imalo efakta i da bi bilo djelotvorno.

U razgovor se uključio i Radika Marić, takođe član Organizacionog odbora koji je rekao:

-Možda je prijedlog Milorada Laleta dobar i treba razmisliti o njemu, poslati zaključak prema Izvršnom odboru. Isto tako možda je i standard da se svečanost održava u gradu u kojoj je sjedište Saveza. Zadovoljan sam prošle godine sa izdanjem “Dana fudbala Republike Srpske”, bio je na višem nivou od rođendanske akademije, možda iz objektivnih razloga. Sada sve to, u najmanju ruku, treba da ponovimo ili nadogradimo. Trebamo da razmislimo o dovođenju adekvatnih gostiju, svaku ideju koja je u interesu afirmacije i popularizacije fudbala ću podržati.

Zaključeno je da se naprave sponzorski paketi prema poslovnim partnerima i mogućim pokroviteljima manifestacije, o čemu će biti više riječi na narednim sastancima. Dogovoreno je da sljedeća sjednica stručnog Žirija bude održana u ponedjeljak, 20. februara u 12 časova na istom mjestu.

Završna svečanost 12. izdanja "Dana fudbala Republike srpske" biće organizovana u utorak, 21. marta 2023. godine u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci sa početkom u 12 časova.