XS
SM
MD
LG

Igman vratio elitu u Istočno Sarajevo: Na mlađe djevojke možemo računati

Igman se vraća u elitu/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

OKK Igman iz Istočnog Sarajeva postao je u subotu prvak Republike Srpske za košarkašice, te se poslije godine dana izbivanja u elitnom rangu bh. košarke ponovo vratio u najviši razred, a poslije više od dvije godine će se ona igrati u Istočnom Sarajevu.

Zbog problema sa dvoranom, Igman je posljednju sezonu u prvenstvu BiH odigrao van Istočnog Sarajeva, što je, navodi Šehovac u našem razgovoru bio i jedan od razloga slabijih rezultata prošle sezone i ispadanja iz lige.

- Bilo je tih nekih problema na početku sezone, jer je bila dilema gdje ćemo se takmičiti u Prvoj ligi ili u Prvenstvu BiH. Prošle sezone smo na kraju lige dijelili pretposljednje mjesto zbog koš razlike. Bila je teška sezona prije svega zbog dvorane, igrali smo u dvorani u kojoj nismo trenirali. Ove godine, sa otvaranjem nove dvorane u Istočnom Sarajevu su se otvorile nove mogućnosti. Zalaganjem načelnika Opštine Jovana Katića dobili smo dvoranu za treninge i utakmice i ovom putem se zahvaljujem i njemu i osoblju SRC "Slavija" na ljubaznošću. Samim dobijanjem termina smo dobili mogućnost za kvalitetniji trenažni proces i dvoranu u kojoj možemo igrati i trenirati. Imali smo smjenu generacija ove godine, podmladili smo ekipu sa kadetkinjama i pionirkama, a one su se dokazale na terenu i upisale svoje prve poene u seniorskom sastavu. Tokom sezona nismo imali povreda, tako da smo 70% utakmica igrali kompletni. Samim tim što je kostur ekipe ostao isti u odnosu na prošlu sezonu i dio djevojaka je imao to iskustvo iz višeg ranga mi smo ciljali prvo mjesto i titulu prvaka, govori na početku našeg razgovora trener OKK Igman, Zoran Šehovac.

Zahvalio se Šehovac ovom prilikom još jednom i onima koji su dali najveću podršku u ostvarivanja ovog rezultata.

- Zahvalio bih se Opština Istočna Ilidža na podršci, Gradu Istočno Sarajevo na izdvajanju novca i sponzorima, prije svega D.O.O. SAS, Pekara Zlatno zrno, imali smo pomoć od Bolnice "Srbija" za medicinsku opremu, Ermex...Nadamo se da će iduće godine biti i bolje finansije kako bismo se pripremili za Premijer ligu i ostali tu na duže staze. Mislim da će nam biti potrebne dvije nove igračice i da budemo konkurentni u ligi, te da gledamo ka play-offu što nam je neki cilj.

Šehovac vjeruje da će mu do dvije nove igračice maksimalno biti dovoljne na ovaj sastav da se ostvare klupski ciljevi naredne sezone.

- Vidjećemo kakva će biti situacija do početka sezone. Prije svega, kakva će situacija biti sa terminima u dvorani. Jedna ili dvije jače igračice su nam potrebne da budemo konkurentni u takmičenju u prvenstvu BiH i da ne bismo svake godine dolazili u probleme. Mi se evo od 15 godina, sedam takmičimo u Premijer ligi, ali se zbog nedostatka uslova vraćamo u Prvu. Moramo vidjeti da ove godine to sve obezbijedimo i da budemo konkuretni i da elitu dovodimo u Istočno Sarajevo.

Nakon epizoda van Istočnog Sarajeva i praznih tribina, Igman je ove sezone imao podršku svojih sugrađana u Istočnom Sarajevu. 

- Jeste, to nam je bio dodatni vjetar u leđa. Navijanje naših sugrađana, osmijesi djece, to je bilo lijepo za vidjeti. To nismo imali prethodnih godina kada smo bili primorani da igramo u Kantonu Sarajevo, na Ilidži, gdje smo imali desetak gledalaca na tribinama. Također, tamo nismo imali treninge i to dosta znači što se tiče samog šuta i ostalih stvari. Uklapamo se što se tiče termina sa ostalim klubovima, a evo ovaj posljednji termin u 20 sati je bio pun pogodak i dvorana je bila ispunjena.

Trener Igmana ističe da su mlađe djevojke koje su dobile priliku u potpunosti je i iskoristile, i da je najveći dobitak Igmana upravo to što se nije zapostavio rad sa mlađim kategorijama.

- Pokazale su na terenu da možemo računati na njih. Najbitnije je što nismo niti u jednom momentu zapostavili mlađe selekcije. Takmičimo se sa svim muškim i ženskim selekcijama u matičnom Savezu i učesnici smo velikog broja turnira u BiH. Imamo pet trenera u mlađim kategorijama i za nas nema pauze. Već za vikend imamo Basket kup, pionirke 22. aprila igraju polufinale lige Republike Srpske, krajem maja idemo u Francusku.


Igman 93 : 50 Kostajnica
Sloboda 54 : 61 Lider
Budućnost 68 : 70 WBS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Igman 10 9 1 19
2 WBS 10 8 2 18
3 Budućnost 10 6 4 16
4 Sloboda 10 4 6 14
5 Kostajnica 10 2 8 12
6 Lider 10 1 9 11