XS
SM
MD
LG

“Ljiljani” uvenuli na “Bilinom polju” od “petarde” Portugalije

Reprezentacija BiH prije susreta sa Portugalijom FOTO: FS BiH

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je doživjela najteži domaći poraz, i jedan od dva najteža u istoriji uopšte, nakon što je Portugalija u Zenici pregazila “Zmajeve” sa 5:0, a svi golovi su postignuti u prvom poluvremenu.

 


Portugalci su doslovno ponizili domaći tim, koji je u utakmicu ušao sa nadom da eventualnim pozitivnim rezultatom može da vrati šanse za direktan plasman na Evropsko prvenstvo u Njamačku 2024. godine.
Počelo je kao iz noćnih mora, jer je sudija Meler pokazao na bijelu tačku već u 4. minutu i nakon kraćih konsultacija sa video asistentima, ostao je pri svojoj odluci. Kristijano Ronaldo je namjestio loptu na bijelu tačku, suočen sa velikim zvižducima kao i mnogo puta u karijeri ipak je rutinski savladao Šehića i donio Portugaliji vođstvo. Nije se dugo čekalo na drugi gol gostujuće reprezentacije, već u 20. minutu Portugalci su se ponovo radovali. Visoko je stajala zadnja linija BiH, Ronaldo je pobjegao i nakon dobrog dubinskog pasa pogodio mrežu. Gol je prvobitno poništen zbog nedozvoljene pozicije, ali je kasnije priznat, a ponovljeni snimci su pokazali da je Ronaldo bio u liniji sa zadnjom linijom,.
Treći gol je u 25. minutu postigao Bruno Fernandeš nakon ubacivanja pred gol Šehića i tada je počelo nezadovoljstvo domaćih navijača. Počeli su zvižduci i pjesma Savez napolje, a u takvom ambijentu Portugalija je brzo dala još dva gola. Prvo je Žoao Kancelo majstorski pogodio sa distance u 32. minutu, da bi nekoliko minuta kasnije, nakon još jedne brze akcije na granici ofsajda mjesto na listi strijelaca našao i Žoao Feliks.
Navijači su bili bijesni te su velikim zvižducima i negodovanjem ispratili ekipu u svlačionicu, a u drugom dijelu je selektor Savo Milošević promijenio formaciju na 3-5-2, u kojoj je BiH ipak uspjela sačuvati bar malo dostojanstva. Doduše, i Portugalci su igrali mnogo konzervativnije u drugom dijelu i nastojali su da ne troše energiju u tolikoj mjeri.
Promjene rezultata do kraja nije bilo, pa je domaći tim zabilježio najteži domaći poraz u istoriji i jedan od dva najteža od 1995. godine. Slovačka je u Luksemburgu slavila minimalnu pobjedu, dok je Island sa 4:0 savladao Lihtenštajn, pa je reprezentacija BiH i teoretski ostala bez šansi za direktan plasman na Evropsko prvenstvo, jer ima sedam bodova manje od Slovačke dva kola do kraja. Sigurno je dakle da će u baraž u martu.

Bosna i Hercegovina – Portugalija    0:5 (0:5)

Stadion: “Bilino polje” u Zenici. Gledalaca: 13.047. Sudija: Hale Umut Meler (Turska). Strijelci: 0:1 Ronaldo (5 – penal), 0:2 Ronaldo 20, 0:3 Fernandeš (25), 0:4 Žoao Kanselo (32), 0:5 Žoao Feliks (41). Žuti kartoni: Hadžikadunić, Kolašinac (Bosna i Hercegovina).
BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić (od 72. Vasilj), Dedić, Barišić (od 72. Gojković), Hadžikadunić, Kolašinac, Pjanić, Cimirot, Stevanović (od 65. Hamulić), Rahmanović (od 46. Hadžiahmetović), Demirović (od 46. Gazibegović), Džeko.
PORTUGALIJA: Kosta, Žoao Kanselo, Inasio, Diaš, Dalot, Otavio (od 85. J. Neveš), Pereira, Fernandeš (od 79. R. Neveš), Leao (od 65. Neto), Žoao Feliks (od 79. Vitinja), Ronaldo (od 65. Diogo Žota).