XS
SM
MD
LG

Iz Zrinjskog se pitaju - Šta bi bilo da je raketa pogoidla našeg igrača,

Nakon jučerašnje utakmice u Vrapčićima i nemilih scena na stadionu Veleža, oglasio se Zrinjski zvaničnim saopšđtenjem. Inče, meč su igrači Veleža dobili sa 3:0, a Zrinjski je napisao:

“Kao prvo, smatramo najvažnijim da jučerašnja utakmica nije imala tragičan epilog, jer se ne usudimo niti pomisliti što se moglo dogoditi da je ispaljena raketa od strane domaćih navijača pogodila našeg igrača Tomislava Kiša!
Nadalje, najoštrije osuđujemo te od nadležnih institucija tražimo službeno reagiranje zbog frapantnog i kazneno odgovornog ponašanja vatrogasaca koji su upaljenim bakljama gađali navijače HŠK Zrinjski, što je, nedvojbeno, također moglo dovesti do teških ozljeda, a naravno da moramo osuditi i ponašanje dijela navijača FK Velež s tribine Zapad koji su kamenjem gađali gostujući sektor što je za posljedicu imalo ozljede glave dvojice navijača HŠK Zrinjski kojima je pomoć ukazana u SKB Mostar.

Primorani smo naglasiti da je ovo bio treći mostarski derbi u nizu u kojima je ponašanje navijača FK Velež dovelo do ozljeda navijača ili službenih osoba HŠK Zrinjski, jer je jedan navijač pogođen kamenom u glavu i u listopadskom derbiju igranom na stadionu HŠK Zrinjski, dok su u finalu Kupa stolicama pogođene i ozlijeđene dvije službene osobe koje su sjedile na klupi HŠK Zrinjski.

Osim iznad navedenog, tužni smo i razočarani što smo primorani opet osuditi poruke mržnje, diskriminacije i rasizma, jer smo još jednom svjedočili, sada još izraženije, porukama koje se jedino mogu etiketirati kao skandalozne, uvrjedljive i sramotne, zbog čega od Nogometnog saveza BiH tražimo žurnu reakciju s obzirom na činjenicu da nažalost svjedočimo sve izraženijem povećanju govora mržnje na utakmicama HŠK Zrinjski.
Naime, transparent s nacističkim i fašističkim simbolima zajedno s Davidom zvijezdom ispisanim na bijeloj pozadini s crvenom lentom nije “sporan”, kako su ga pojedini mediji u želji da isti minoriziraju opisali, nego skandalozan, uvrjedljiv i sramotan s obzirom na činjenicu da takav transparent sadrži poruke koje se karakteriziraju kao rasističke, diskriminatorske i antisemitske.

HŠK Zrinjski želi još jednom ponoviti kako svi oblici rasističkih, diskriminatorskih i antisemitskih poruka ne smiju postati normalno i prihvaćeno ponašanje navijača u BiH, zbog čega od Nogometnog saveza BiH tražimo da zauzme jasan stav prema ovom pitanju, a sve sukladno naputcima UEFA i FIFA pravilnika. HŠK Zrinjski u svakom slučaju ne želi i više neće prihvatiti takve poruke na svojim utakmicama kao dio “navijačkog folklora””, saopšteno je iz Zrinjskog.


Zvijezda 09 1 : 2 GOŠK
Velež 3 : 0 Zrinjski
Tuzla City 2 : 0 Široki Brijeg
Posušje 0 : 1 Sarajevo
Borac 3 : 2 Željezničar
Sloga 4 : 1 Igman
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 14 10 3 1 33
2 Zrinjski 14 9 2 3 29
3 Sarajevo 14 8 3 3 27
4 Velež 14 7 4 3 25
5 Sloga 14 7 0 7 21
6 Široki Brijeg 14 6 2 6 20
7 Željezničar 14 6 0 8 18
8 Posušje 14 4 4 6 16
9 GOŠK 14 4 4 6 16
10 Igman 14 5 0 9 15
11 Tuzla City 14 3 4 7 13
12 Zvijezda 09 14 1 2 11 5