XS
SM
MD
LG

Nole bolji od Prižmića

Najbolji teniser sveta Novak Đoković savladao je na "Rod Lejver areni" u prvom kolu Australijan opena kvalifikanta Dina Prižmića iz Hrvatske sa 3:1, po setovima 6:2, 6:7/5:7, 6:3, 6:4.

Prižmić namučio Đokovića u prvom kolu Australijan openaPrižmić namučio Đokovića u prvom kolu Australijan opena

 

 
 

Branilac titule Novak Đoković dobio je 29. meč zaredom u Melburnu. Savladao je uz dosta poteškoća talentovanog Dina Prižmića posle četvoročasovne borbe. 

Novak je 68. put zaredom prošao prvo kolo na grend slemovima, a ovo mu je bio najduži meč prve runde koji je ikada odigrao na nekom od četiri najveća turnira. Trajao je četiri sata i jedan minut.

Novak je prošao ozbiljan test protiv upola mlađeg rivala koji je pokazao veliki potencijal, spasao je i šest meč lopti protiv Đokovića i nagovestio brz uspon na ATP listi.

Đoković je imao 40 direktnih poena i 49 neiznuđenih grešaka, ali će imati dva dana za oporavak pred naredni meč u Melburnu.

Tok meča

Posle skoro pola sata ravnopravne igre u prvom setu i odličnog otpora mladog Prižmića, Novak je ubacio u višu brzinu. 

Svetski broj jedan popravio je procenat prvog servisa i sa tri uzastopna gema u kojima je izgubio samo jedan poen rutinski završio prvi set. 

Kako je set odmicao hrvatski teniser je uz kvalitetniju igru Đokovića bio sve nesigunriji na udarcima što mu je donelo veliki broj grešaka.

Napeto je bilo tokom celog drugog seta, jer je Prižmić od starta igrao maksimalno napadački, a servirao je neuporedivo bolje nego u prvom setu. Realizacija prvih servisa bila mu je 84%, a Novakova samo 63% osvojenih poena.

Kao retko kad, Đoković je u taj-brejku bio dekoncentrisan i napravio četiri uzastopne neiznuđene greške od rezultata 2:2, pa je Prižmić stekao četiri set lopte. 

Novak je spasao tri, međutim Hrvat je bio siguran na četvrtoj, čime je poravnao rezultat u setovima. 

Mnogo toga nekarakterističnog smo videli u trećem setu Đokovićevog meča sa Prižmićem. Brejkovi na obe strane, jedan od njih u maratonskom gemu i to na Novakov servis, čak 20 njegovih neiznuđenh grešaka u odnosu na 11 koliko je napravio duplo mlađi protivnik.

Ipak, jedino što će se pamtiti je rezultat verovatno presudnog seta ovog meča, a on je bio u korist Đokovića.

Novak je iskoristio svoje iskustvo u ključnim poenima, na 3:3 je spasao dve brejk lopte i zatim osvojio naredna dva gema za vođstvo od 2:1 u setovima, bez obzira što je bio daleko od željenog nivoa igre.

U četvrtom setu Đoković je krenuo silovito, poveo sa 4:0, ali je neshvatljivim padom igre dozvolio Prižmiću da se vrati.

Hrvatski teniser uspeo je da odbrani šest meč lopti, ali ne i sedmu, pa najbolji teniser sveta ipak prolazi u drugu fazu. 

Đoković će u sredu u drugom kolu igrati protiv pobednika susreta dvojice Australijanaca, Aleksa Popirina i Marka Polmansa, koji se igra naredne noći.

Tanjug/AP Photo/Andy Wong