XS
SM
MD
LG

Ukrajinski “blic krig” na “Bilinom polju”

Reprezentacija BiH pred duel sa Ukrajinom u Zenici FOTO: FS BiH

Fudbalska “A” reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela ni u četvrtom baraž pokušaju da se domogne Evropskog prvenstva, a petom ukupno da ode na veliko takmičenje. Izabranici selektora Save Miloševića su poveli večeras na “Bilinom polju”, ali su u posljednjih pet minuta za manje od 180 sekundi primili dva gola i izgubili od Ukrajine. 

 


Prva prilika viđena je u 10. minutu kada je Georgij Sudakov sa 18 metara šutirao preko gola Ibrahima Šehića. U 37. minutu Denis Hadžikadunić je skočio najbolje poslije jednog kornera sa desne strane, ali je odbrana Ukrajine a gol linije izbacila loptu u polje. Dva minuta kasnije sjajna prilika je viđena za “Zmajeve”, Sead Kolašinac i Edin Džeko su zasmetali jean drugom i kapiten je šutirao neprecizno. Igrao se 44. minut kada je Amar Dedić pokušao iskosa s desne strane lijevom nogom u suprotan ugao, ali je bio neprecizan.
Domaćin je poveo u 57. minutu kada je Dedić odlično ubacio po zemlji s desne strane, a loptu je u šesnaestercu Ukrajine zakačio Hadžikadunić i završila u donjem desnom uglu golmana Andrija Lunjina – 1:0. Uzvratili su Ukrajinci u 63. minutu kada je Mikailo Mudrik iskosa sa lijeve strane pokušao da iznenadi Šehića, koji je odbranio njegov šut. Mudrik je probao i u 76. minutu sa više od 25 metara, ali je opet Šehić izašao kao pobjednik. U 82. minutu Ermedin demirović je bio sam pred golmanom Ukrajine koji mu je odbranio šut. Bila je ovo sjajna prilika da se riješi utakmica.
Ukrajinci su izjednačili u 85. minutu, lopta je došla do Jukima Konoplje na desnu stranu koji je ubacio po zemlji, a rezervista Roman Jeremčuk je sa desetak metara poslao loptu u mrežu Šehića. “Blic krig” se desio u 88. minutu, gosti su izveli brzu akciju po lijevoj strani, Jeremčuk je centrirao, a Dovbik je skočio i utišao “Bilino polje”.
U drugoj utakmici na neutralnom terenu u Budimpešti Island je rezultatom 3:1 pobijedio Izrael i izborio finale protiv Ukrajinaca. BiH u utorak igra prijateljsku utakmicu protiv Izraela na Grbavici.

Bosna i Hercegovina – Ukrajina    1:2 (0:0)

Stadion: “Bilino polje” u Zenici. Gledalaca: 10.992. Sudija: Feliks Cvajer (Njamačka). Žuti kartoni: Kolašinac, Gazibegović, Ahmedhodžić, Kovačević, Rahmanović (Bosna i Hercegovina), Matvijenko, Konoplja, Jeremčuk (Ukrajina). Strijelci: 1:0 Hadžikadunić (57), 1:1 Jeremčuk (85), 1:2 Dovbik (88).
BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić, Ahmedhodžić (od 82. Kovačević), Hadžikadunić, Kolašinac, Dedić (od 67. Čivić), Cimirot, Hajradinović (od 82. Pjanić), Krunić (od 90+2. Rahmanović), Gazibegović, Džeko, Demirović. Selektor: Savo Milošević.
UKRAJINA: Lunjin, Mikolenko, Matvijenko, Zabarnji, Konoplja, Mudrik, Zinčenko (od 76. Malinovski), Bražko (od 81. Jeremčuk), Zubkov (od 76. Guculjak), Sudakov, Dovbik (0d 90+2. Talovjerov -). Selektor: Serhi Rebrov.