XS
SM
MD
LG

Todorićeva dupla kruna u Azerbejdžanu

Miloš Todorić

Bosanskohercegovački futsaler Miloš Todorić okitio se duplom krunom u Azerbejdžanu. Mladi futsaler, koji je zimus obukao dres slavnog Araza iz Naxcivana podigao je prvo pehar namijenjen pobjedniku lige, a onda sve zaokružio pobjedom u finalu Kupa za duplu krunu.

U razgovoru za naš portal Miloš Todorić govori o prvih pola godine u Azerbejdžanu, ovom uspjehu, i planovima za dalje.

- Sve mi je ovo bilo nekako novo. Promjena sredine, prvi put odlazim skroz od kuće. Do sadam sam bio tu BiH, Srbija, pa sam i dolazio kući ponekad. Sada kada sam odlazio znao sam da me neće biti kući neka četiri mjeseca i to je prvo bilo na šta sam se trebao navići. Super sam prihvaćen od svih stvarno, trener Vitaly Borisov mi je dosta pomogao, naravno Predrag Rajić, Zoran Rakićević, oni su mi bili pomoć oko sporazumijevanja, jezika, svega. Odlično sam prihvaćen i to mi je dosta olakšalo privikavanje na novu sredinu, govori nam Miloš Todorić.

Posebno apostrofira dvojac Predrag Rajić - Zoran Rakićević, Kako kaže, da nije bilo Predraga Rajića pitanje je i da li bi bilo njega kao futsalera. - Oni su mi dosta olakšali boravak u Azerbejdžanu, jer ja kada sam otišao tamo imao sam njih dvojicu. Preko Raje sam i otišao. On mi je dosta pomogao u mojoj karijeri, da nije bilo njega, pitanje je da li bi bilo i mene. On me je uzeo u Salines, bio sam u Akadamiji, pa sam otišao u Srbiju, onda me je odveo u Azerbejdžan. Naravno, tu je i Zoki, ali Raja je prvi. Stvarno je lijepo kada uz sebe imaš nekoga kome je stalo do tebe. 

Todorić ističe da se brzo privikao na novu sredinu, ali da mu je trebalo vremena da se navikne na intenzivniji rad.

- Vrlo brzo sam se navikao na novi život ovdje, na novi način života, hranu. Mislio sam da neću nikako, ali mi je sve bilo brzo. Najteže mi je bilo na to da se naviknem da imamo treninge dva puta dnevno, a onda kasnije i na treninge koji traju po dva sata i više. Znate kako je kod nas, sat, sat i po maksimum. Ovdje su treninzi uvijek u isto vrijeme, 13-14 sati, a prije toga igrači su obavezni da odrade teretanu, što kod nas recimo isto nije slučaj.

Smatra da razlika u kvalitetu futsala nije velika, ali da organizacija i finansije čine razliku.

- Što se tiče kvaliteta futsala kao futsala nije velika razlika u odnosu na nas. Mislim da u Bosni i Hercegovini i Srbiji ima mnogo više talenta nego tamo. Kvalitet lige je čak tu negdje, ali što se tiče organizacije, finansija, Azerbejdžan je daleko ispred nas, kako klubovi, tako i liga. Mlađi igrači su kod nas bolji, ovdje se sve više dovode stranci. Igrao sam da puta U19 kvalifikacije i svake godine nam je malo falilo za plasman na veliko takmičenje. Kod njih nema toliko potencijala. Ali, dvorane, tv prenosi utakmica, finansije, to je mnogo ispred.

Još uvijek nije siguran da li će ostati tamo i za narednu sezonu.

- Pričali smo na tu temu, ali nismo ništa konkretno. Znate kako je, za prvi krug Lige prvaka se mogu dovesti igrači, i na osnovu toga oni onda mogu napraviti selekciju, ako im se neko dopadne od stranaca ostaviće ga za ligu. Trenutno odmaram kod kuće, pa ćemo vidjeti šta će biti. Bilo je i nekih poziva već iz Bosne i Hercegovine, ali i Srbije, pa polako.  


Sarajevo 6 : 5 Salines
Sloga 4 : 1 Radnik MD Šop
Borac 2 : 4 Mostar SG
Brotnjo 3 : 7 MNK Hercegovina
Željezničar 7 : 5 Sloboda Kompred
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 12 2 4 38
2 Mostar SG 18 11 3 4 36
3 Sloga 18 11 1 6 34
4 Sarajevo 18 9 3 6 30
5 Salines 18 10 0 8 30
6 MNK Hercegovina 18 8 2 8 26
7 Željezničar 18 7 4 7 25
8 Borac 18 6 2 10 20
9 Sloboda Kompred 18 5 1 12 16
10 Brotnjo 18 2 0 16 6