XS
SM
MD
LG

Radnik, ponos Bijeljine i Semberije!

Radnik više nije ekipa koja je otkrovenje u šampionatu Premijer lige Bih. Bijeljinci u prethodne dvije godine napreduju uzlaznom putanjom, a krase ih rezultati koje ostvaruju u domaćem šampionatu, Kupu BiH i RS.

Fudbaleri Radnika proslavljaju gol / foto: FK Radnik

Druga pozicija na tabeli govori o kvalitetu Semberaca, pa je realno da klub prezimi na drugoj poziciji, jer je do kraja jesenjeg djela ostalo dva kola, a Bijeljinci će u svojstvu domaćina u subotu, koja slijedi, ugostiti Vitez, dok će se u posljednjem kolu sastati sa Sarajevom na Koševu.
 
Predsjednik kluba Mladen Krstajić, daje bezrezervnu podršku treneru Nebojši Miloševiću, koji sa uspjehom ulaže mnogo napora na treninzima i van terena, kako bi stvorio što bolju harmoniju među fudbalerima.

Uspjeh kluba koji se do prije dvije godine borio za prvoligaški status, izrasta postepeno u klub, na koji se mora sa velikom ozbiljnošču računati. Kada se sagleda tabela i klubovi koji imaju reputaciju ’’vječnih’’, tu se prvenstveno misli na sarajevske klubove Željezničar i Sarajevo, nalaze se ispod Radnika.
 
Bijeljinci iako imaju skroman budžet, za razliku od Želje i Sarajeva, čiji su budžeti milionski, domaćinskim poslovanjem uspjevaju da se održe, kako rezultatski, tako i finasijski, što je jasna slika da u Radniku nema rasipanja, te se finansijska sredstva raspoređuju na jedan ravnomjeran način.

Finansijska situacija u bh. klubovima nije sjajna, ali ni u Radniku. Klubovi koji prestavljaju krem Premijer lige BiH, Sarajevo, Željezničar, Široki Brijeg, te Zrinjski, danas posluju u gotovo idealnim uslovima, dok jedan mali klub kao što je Radnik, polako, ali sigurno, stvara prepoznatljiv imidž i korak po korak, studiozno bilježi rezultate.
 
Republika Srpska i Semberija, dobila je klub na koji mogu da se ugledaju i veće fudbalske institucije u BiH.

Predsjednik Mladen Krstajić nakon završene minule sezone i velikog odliva igrača, obećao je da će Radnik biti jači u narednoj sezoni, što je u potpunosti opravdalo očekivanje.

Isti ti igrači, njih nekolicina, koji su otišli u veće klubove Sarajevo i Željezničar, danas griju klupe, a rezultati njihovih klubova oslikavaju situaciju u kojoj se ne nazire izlaz.
 
Mnogi dušebriznici, nisu vjerovali u riječi predsjednika Mladena Krstajića, a na kraju moraju mu odati priznanje, za sve što je učinio za grad Bijeljinu i Republiku Srpsku, jer je u potpunosti rehabilitovao Radnik, uz veliku pomoć gradske administracije na čelu sa gradonačelnikom Mićom Mićićem.
 
Odlazak u prošlost trenera Slavka Petrovića, i dolazak njegovog nasljednika Nebojše Miloševića, pojedini igrači koji su do tada bili zapostavljeni, dobili su svoju priliku da iskoriste svoje fudbalsko znanje i kreativnost, u čemu je trener Bijeljinaca u potpunosti uspio.

Danas Radnik igra napadački, efikasnije, kreativnije, pa je i pogled na tabelu za svako poštovanje.


Vitez 0 : 0 Krupa
Čelik 2 : 2 Mladost
Zrinjski 0 : 2 Metalleghe-BSI
Željezničar 2 : 0 Radnik
Sloboda 3 : 0 Sarajevo
Široki Brijeg 0 : 0 Olimpic
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 13 5 4 44
3 Sarajevo 22 12 7 3 43
4 Radnik 22 10 7 5 37
5 Sloboda 22 9 8 5 35
6 Krupa 22 9 5 8 32
7 Široki Brijeg 22 7 7 8 28
8 Mladost 22 6 8 8 26
9 Vitez 22 5 8 9 23
10 Metalleghe-BSI 22 6 3 13 21
11 Čelik 22 2 7 13 13
12 Olimpic 22 2 5 15 11