XS
SM
MD
LG

Gol nade Sarajeva

Fudbaleri Sarajeva doživjeli su u Kišnjevu minimalan poraz od Zarije Balti u susretu prvog pretkola Evropske lige. Sarajevo je poraženo rezultatom 2-1, nakon što je pokazalo dva različita lica u prvom i drugom poluvremenu.

. Već od početka utakmice na stadionu Zimbru u Kišnjevu, Bordo tim je bio u podređenom položaju. Domaći tim je od rane faze prvog poluvremena pokazao da je prije svega u posjedu lopte bolja i kompletnija ekipa od Sarajeva, koje je zapravo nastupilo sa ekipom koja je i okončala prošlu sezonu Premijer lige BiH, ali u njoj nije ubjedljivo najboljeg prošlosezonskog fudbalera Harisa Duljevića, kao ni Edina Rustemovića, Amera Bekića i Adnana Kovačevića, koji su ipak igrali značajne uloge u određenim dijelovima prošle sezone za Sarajevo.

[su_dailymotion url=" http://dai.ly/x5s647a" quality="480"]Sent Etjenom[/su_dailymotion]

Nije počelo kao iz noćnih mora za Sarajevo jer je već u 6. minuti Radovac umalo pogodio gol domaćeg tima poslije jako lijepe akcije u kojoj mu je razmjenom pasova pomogao Perica Ivetić. Bio je to otprilike jedini napad od početka utakmice u kojem Sarajevo nije djelovalo podređeno, jer je već u narednom napadu Serši Zagjinailov doveo domaći tim u vodstvo poslije jako loše intervencije odbrane Sarajeva. Bio je primljeni gol tek dio problema za Bordo tim iz prvog dijela susreta. Gol se može primiti i slučajno, ali teško da se slučajno može nakon primanja gola odigrati totalno bezidejno i loše, a da vam je to bio plan. Naravno, moguće je, ako vam je protivnik znatno bolji od vas.

[su_dailymotion url=" http://dai.ly/x5s65qf" quality="480"]Sent Etjenom[/su_dailymotion]

Dok su fudbaleri Sarajeva bez organizovanih akcija pokušavali da nekako dobace loptu do Mersudina Ahmetovića, domaći su na sredini nametnuli svoj tempo, uzeli su posjed lopte i razmjenom pasova između Gomeza, Mihailova i Vadima Rate čekali su na pogrešku Sarajeva.

Ona je došla u 33. minuti, kada je Bojan Pavlović izašao sa svog gola, ne znajući ni sam šta zapravo radi. Argentinac Ruben Gomez je ovakvu pogrešku jedva dočekao, lobovao je golmana Sarajeva sa centra i donio svom timu ogromnu prednost. Janjoš nije mogao biti zadovoljan ishodom prvog poluvremena, ali mogao je biti zadovoljan što Sarajevo nije primilo još jedan gol u finišu prvog poluvremena, kada je Zagjinailov praktično sam izašao pred gol Bordo tima.

U drugi dio je ušao sa dvjema izmjenama, Hodžića i Ivetića su zamijenili Kadušić i Rahmanović. Iako je Sarajevo zaigralo nešto bolje a naročito se dobrim potezima na sredini terena isticao Rahmanović, Bordo tim je bio sretan što nije primio gol u 55. minuti, kada je Zagjinailov šutirao poslije još jedne dobre dubinske lopte, a lopta okrznula stativu.

Zaigrao je Bordo tim ipak bolje kako se utakmica bližila kraju, a činilo se da je Sarajevo fizički spremnije od svojih protivnika, koji su fizički padali kako se meč bližio kraju. I pored toga, fudbaleri Mehmeda Janjoša nisu uspijevali da postignu gol, a nekoliko izglednih šansi je imao Anel Hebibović, no nijednom nije bio precizan.

Mehmed Janjoš je želio ubrzati igru svog tima u ofanzivi, pa je Mićo Kuzmanović zamijenio Mersudina Ahmetovića u 72. minuti, a Bordo tim je u narednoj minuti stigao do smanjenja rezultata. Elvis Sarić je centrirao iz slobodnog udarca, a u gužvi pred golom Zarije najbolje se snašao Marko Mihojević, koji je pogodio mrežu moldavskog tima.

[su_dailymotion url=" http://dai.ly/x5s65qf" quality="480"]Sent Etjenom[/su_dailymotion]

Do kraja susreta, Sarajevo je u potpunosti nadigralo domaćina koji nije više bio ni približno dominantan kao u prethodnom periodu utakmice i imao je sreće što Sarajevo nije došlo do još jednog gola. S obzirom na sve viđeno u današnjoj utakmici, Sarajevo svakako može biti i zadovoljno ostvarenim rezultatom, ali jasno je da poraz od 2-1 može biti jako opasan rezultat za Sarajevo u revanšu, koji Bordo tim mora od početka do kraja odigrati znatno bolje.