XS
SM
MD
LG

Orlići zaslužili plasman na EP

Gledaće fudbalska Evropa srpsku mladost u Poljskoj iduće godine, one igrače koji su tu Evropu, ali i svet, već osvojili u mlađem uzrastu. A put do završnice nije bio lak, naprotiv. Imala je mlada reprezentacija veoma burne kvalifikacije, a možda je to najbolje osetio Tomislav Sivić, selektor koji je nasledio šampionsku generaciju i imao pred sobom zadatak da nastavi kontinuitet.

-Momcima sve čestitke, oni su pobednici. Posle svega što su postigli, bili prvaci Evrope i sveta, očekivao se kontinuitet,a u ovom slučaju to je prvo plasman na Evropsko prvenstvo. Teret je za mene i njih bio veći tim pre što smo bili učesnici i poslednjeg Prvenstva Evrope u Češkoj. I nijednog trenutka, ovde u Dramenu, taj plasman se nije dovodio u pitanje – ističe Tomislav Sivić.

srbija-u21

U fudbalu i poraz može da se slavi, ali po svemu viđenom trebalo je da trijumfujemo i u drugom meču?

-Od starta smo bili bolji rival, stvarali prilike, imali sve vreme kontrolu igre. Nismo dali gol iz situacija kada je lopta već bila viđena u mreži, ali ponavljam, okončali smo meč da smo bili sigurni u prolaz. Taktički je sve delovalo dobro, videlo se samopouzdanje u ekipi, jak karakter. Sve ono što čini pobednike, a to ovi momci jesu. Rođeni šampioni.

Posle poraza u Sloveniji, delovalo je da smo daleko od Poljske?

-Ne bih sada analizirao ceo put, ima vremena. Hoću malo da uživam sa ovim momcima. Imamo iza sebe dobru seriju, ostaje samo žal što nismo pobedili Italiju na njenom terenu, a bili smo mnogo bolji. Bez obzira, eliminisali smo u baražu jednu veo ma dobru reprezentaciju, selekciju koja je već dala sedam, osam igrača A reprezentaciji Norveške. Uspeh je veći ako se zna da smo se tokom celih kvalifikacija borili sa sobom, problemom koji nas je stalno pratio. Mnogo igrača nije igralo u klubovima, nisu imali kontinuitet. Sve to smo morali da anuliramo u dresu reprezentacije, da budemo pravi kada je najva žnije. I dali su momci sto odsto, jednostavno to im je u krvi. Oni su velika budućnost našeg fudbala – ne ostavlja dilemu Tomislav Sivić.

srbija-u211

Žreb grupa za EP je 1. decembra u Krakovu. Selektor Sivić, ali i sportski direktor FSS Goran Bunjevčević i saradnici, mogu da budu ponosni na sve do sada ostvareno. Sve reprezentativne selekcije Srbije su u drugoj polovini 2016. godine ostvarile fantastične rezultate. „A“ selekcija je dobro startovali na putu ka SP u Rusiji, mlada je overila plasman na EP u Poljskoj, a omladinska i kadetska su izborile plasman u elitnu rundu kvalifikacija. Pobede su u pripremnim mečevima zabeležile i novoformirane selekcije, one do 18 i 20 godina. I ženska selekcija do 17 godina je izborila plasman u elitnu rundu kvalifikacija. Nema, definitivno, mnogo Saveza koji na izmaku godine mogu da se pohvale ovakvom statistikom, a obaveza je da se nastavi u istom stilu do kraja.