XS
SM
MD
LG

Bitka za licencu

Darko Vojvodić je peti trener Borca u sezoni u kojoj treba da se odigraju još dve formalne utakmice jer su Banjalučani obezbedili opstanak tri kola pre kraja Premijer lige BiH. Željko Vranješ, Zoran Milinković, Igor Janković, Marko Maksimović i na kraju Darko Vojvodić, zajedničkim snagama, uspeli su da sakupe dovoljno bodova za opstanak crveno-plavih koji su najavili zaokret kada je u pitanju naredna premijerligaška sezona.

Naime, čelnici Borca odlučili su da produže ugovor s Vojvodićem koji je stigao da vodi klub do kraja tekuće sezone, ali su dve strane sele i dogovorile se, tako da će saradnja da bude nastavljena još godinu dana, po slovu novog ugovora s kojim su i klub, ali i šef stručnog štaba zadovoljni.

-Zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom sa Darkom Vojvodićem i on će i u narednom periodu uživati našu maksimalnu podršku. Darko je izložio plan za naredni period i uprava se saglasila sa istim, tako da smo lako pronašli zajednički jezik. Definitivno imamo iste poglede na budućnost.  I zbog toga je on bio privilegovan u ovoj situaciji u odnosu na druge trenere. Smatram da smo sa njim dobili neke stvari koje nismo imali u prošlosti, a pokazalo se to i u takmičenju Lige za opstanak – rekao je potpredsednik Borca Vico Zeljković.

Čelnici Borca su povukli još jedan potez, dojučerašnji Vojvodićem prvi pomoćnik i nekadašnji mladi reprezentativac BiH Marko Maksimović imenovan je za sportskog direktora.

-Što se tiče Marka Maksimovića, njemu je poverena sva koordinacija između stručnog štaba, odnosno sportskog sektora i uprave. On će zajedno sa trenerom Vojvodićem selektirati ekipu za narednu sezonu. Maksimalna odgovornost što se toga tiče je na njima, ali uprava kluba u tandem Vojvodić – Maksimović ima puno poverenje – dodao je Vico Zeljković.

Poučeni gorkim iskustvom iz sezone koja je pri samom kraju na banjalučkom Gradskom stadionu su odlučili da se pred narednu ne “razbacuju” rečima i velikim obećanjima, najavama rezultata koji nemaju uporište u realnosti. Vico Zeljković razumno spušta loptu na zemlju:

-Prošle sezone smo se vratili u Premijer ligu BiH iz Prve lige Republike Srpske i opstanak se može smatrati uspehom s obzirom da je razlika u kvalitetu između dve lige velika i očigledna. Nismo zaboravili euforiju sa početka tekuće sezone, koju je naša marketing služba iznela, mo žda malo medijski preambiciozno. Nešto smo i naučili. Što se tiče ciljeva za sledeću sezonu, bićemo oprezni, jer dosta toga će zavisiti od finansijske situacije. Njih ćemo precizirati do prozivke, koja će biti zakazana za 10. jun. Naravno da Borac mora da “puca” uvek na vrh, ali treba biti realan i pre svega sačuvati klub koji je u teškoj situaciji. Ova turbulentna sezona nas je naučila mnogo tome.

Iako je izborio rezultati, po tabeli, opstanak u Premijer ligi BiH sudbina Borca je i dalje neizvesna zbog činjenice da je ophrvan velikim dugovanjima koji koče licencu.

Da bi izabranici Darka Vojvodića i naredne sezone bili deo premijerligaškog karavana neophodno je da uprava do 20. maja obezbedi 150.000 maraka za dobijanje takmičarske licence. Još veći problem za klub, pored duga prema Poreskoj upravi je dug prema Školi fudbala “Džaja”. U klub je stigla izvršna presuda, prema kojoj je Borac dužan da plati 594.677,11 maraka.

-Taj dug koji imamo prema “Džaji” je rak-rana kluba, izvršan je i ne može se više osporiti. Zaista ne znam zašto se niko iz prethodnih uprava nije pojavljivao na sudu i mi sad imamo veliki pro blem. Gledajte, cifra je velika i za mnogo veće klubove od Borca. Međutim, mi to moramo na neki način rešiti. Svetlo na kraju tunela, koliko god to čudno zvučalo je činjenica da nam na napla tu dolaze dugovi koje je aktuelna uprava napravila da bi pokrila stare dugove, odnosno one koji su napravili naši prethodnici, a sve da bi klub mogao normalno da živi. Ako rešimo pitanje licence smanjićemo 90 odsto problema. Nadam se da nećemo sledeće sezone ponovo morati kreta ti iz Prve lige Republike Srpske. To bi praktično značilo kraj Borca! U pat poziciji smo, novac nam je nerešiv problem. Iskoristili smo, da tako kažem pomoć prijatelja, “ispucali” smo spo nzorske ugovore za tekuću sezonu, a novi stupaju na snagu od 1. jula. Da kažem i to da smo već dogovorili nastavak saradnje sa većinom sponzora. Jednostavno moramo izmisliti novac do 20. maja – zaključio je na kraju Vico Zeljković.

Maj je mesec najvećih uspeha Fudbalskog kluba Borac u njegovoj više od 90 godina dugoj istoriji. Tako će u petak, 11. maja, biti obeleženo 30 godina od osvajanja Kupa Jugoslavije 1988. u legendarnom finalu sa Crvenom zvezdom u Beogradu.

Tim povodom u klubu su pripremili niz aktivnosti, a vrhunac je svečanost predviđena za 18.45 časova (tada je završena utakmica pre 30 godina) kada će se na jednom mestu okupiti veliki broj igrača i članova uprave, odnosno stručnog štaba te generacije. U klubu su pripremili prigodne poklone za jednu od najuspešnijih generacija.

Takođe, 29. maja, ali 1992. godine Borac je osvojio jedini međunarodni trofej u svojoj istoriji – Srednjoevropski kup, pobedama protiv domaćina Fođe i mađarskog Vašutaša u finalu.


Vitez 1 : 2 GOŠK
Borac 2 : 0 Sloboda
Mladost 0 : 3 Čelik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GOŠK 32 13 6 13 45
2 Mladost 32 11 9 12 42
3 Borac 32 10 8 14 38
4 Sloboda 32 9 9 14 36
5 Čelik 32 8 4 20 28
6 Vitez 32 3 6 23 15