XS
SM
MD
LG

Završena još jedna sezona Premijer lige u futsalu

FC Mostar SG uspio je da odbrani titulu prvaka Bosne i Hercegovine u futsalu, dok je Kup BiH osvojio MNK Centar

Završena je još jedna sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine. Sezona u kojoj se i prije njenog početka znalo da će teško ko moći ugroziti FC Mostar SG u njegovom pohodu ka drugoj uzastopnoj tituli prvaka Bosne i Hercegovine, ali i sezona u kojoj se znalo da će bitka za opstanak biti najneizvjesnija do sada i do posljednje utakmice.

Promjena sistema takmičenja od sljedeće sezone i skraćenje lige na 10 timova garantovali su velika uzbuđenja, jer su četiri ekipe ispadale iz lige, a kvalitet ekipa koje se bore za opstanak nije se mnogo razlikovao. No, krenimo redom.

FC Mostar SG drugu godinu uzastopno je osvojio šampionski pehar. Ove godine je to bilo mnogo ubjedljivije nego prve sezone i na kraju sasvim zasluženo su se domogli trofeja, te će ponovo izaći u Evropu. Na putu do odbrane duple krune zaustavio ih je sarajevski MNK Centar, koji je u odličnom finalnom dvomeču uspio da se domogne trofeja i poslije jedne sušne godine ponovo vrati makar jedan trofej u Sarajevo.

- Ponosni smo na igrače i na sve uspjehe koje smo ostvarili tijekom dvije posljednje godine. Ovo je još jedna potvrda da smo i organizacijski i igrački u ovom trenutku najkvalitetniji u zemlji. Na ovom nećemo stati. Nastavljamo rasti i pomjerati granice u svakom smislu. Mi smo relativno mlad klub, a ovo je još jedan ogroman uspjeh, rekao je predsjednik FC Mostar SG Amel Bajgorić poslije osvajanja drugog uzastopnog naslova prvaka Bosne i Hercegovine.

MNK Centar osvajanje trofeja Kupa BiH vidi kao spašavanje sezone. Klub takvog renomea nije navikao da pehari ne stižu u njihove vitrine, pa je poslije jedne sušne godine, kada je FC Mostar SG uzeo duplu krunu, MNK Centar uspio da vrati makar jedan pehar sebi.

Ujedno, MNK Centar ima najboljeg strijelca lige. To je Amel Handžić sa 38 postignutih pogodaka u sezoni. Iza sebe je ostavio Anesa Džafu iz MNK Željezničar, te dvojac MNK Brotnjo, Marka Grgića i Vedrana Marića.

- Ponosan sam na sebe i svoj uspjeh i drago mi je da sam na kraju ja najbolji strijelac lige. Hvala Bogu, nije bilo povreda, zdravlje me je poslužilo, tako da sam odigrao kompletnu sezonu. Zahvalio bih čitavoj ekipi jer su oni zaslužni za ovu nagradu i to je plod timskog rada, rekao nam je Amel Handžić.

On je dodao da je ovo bila teška sezona za MNK Centar, ali da je na kraju izvučena osvajanjem trofeja.

 

- Mislim da smo u ovoj sezoni izvukli maksimum osvajanjem Kupa BiH. Tokom sezone smo imali dosta problema sa igračkim kadrom i malo koju utakmicu smo odigrali u punom sastavu, ali na kraju smo osvojili Kup i zaokružili sezonu. Ovom prilikom, želio bih i da čestitam FC Mostar SG na osvajanju titule prvaka BiH.

Bitka za opstanak je, već rečeno, bila jako neizvjesna. FC Salines i KMF Tango su uhvatili kolo prije kraja voz za spašavanje, dok su MNK Banovići i KMF Brčko zdravlje već nekoliko kola prije kraja ispali iz lige. Zadnje kolo je, tako, odlučivalo o druga dva mjesta, a za to su konkurisale četiri ekipe.

Nekadašnji prvak KMF Leotar odigrao je sjajnu utakmicu na gostovanju kod direktnog rivala za opstanak, sarajevskog Željezničara, savladao ga 6:2, i tako sebe ostavio u ligi, dok je Sarajlije poslije godinu u elitnom rangu vratio u Prvu ligu Federacije BiH. MNK Seljak je odigrao neriješeno u Tuzli kod Salinesa, što im je bilo dovoljno za opstanak u ligi, dok je KMF Nevesinje savladao KMF Tango, ali je ipak ispao.

Tabela: FC Mostar SG 59 bodova, MNK Brotnjo 41, MNK Centar 40, HFC Zrinjski 38, FC Salines 32, KMF Leotar 32, MNK Seljak 31, KMF Tango 31, KMF Nevesinje 30, MNK Željezničar 28, KMF Brčko zdravlje 14, MNK Banovići 9

Lista strijelaca: Amel Handžić (MNK Centar) 38 golova, Anes Džafo (MNK Željezničar) 34, Marko Grgić (MNK Brotnjo) 22, Vedran Marić (MNK Brotnjo) 21, Senahid Mujić (MNK BanovićI) 21... 


Salines 4 : 4 Seljak
Brčko Zdravlje 2 : 5 Brotnjo
Mostar SG Staklorad 9 : 1 Zrinjski
Nevesinje 3 : 0 Tango
Centar 11 : 8 Banovići
Željezničar 2 : 6 Leotar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mostar SG Staklorad 22 19 2 1 59
2 Brotnjo 22 13 2 7 41
3 Centar 22 13 1 8 40
4 Zrinjski 22 12 2 8 38
5 Salines 22 9 5 8 32
6 Leotar 22 10 2 10 32
7 Seljak 22 9 4 9 31
8 Tango 22 10 1 11 31
9 Nevesinje 22 10 0 12 30
10 Željezničar 22 9 1 12 28
11 Brčko Zdravlje 22 4 2 16 14
12 Banovići 22 3 0 19 9