XS
SM
MD
LG
Izveštaj utakmice
Epski preokret Zrinsjkog

Zrinjski, Mostar

 

 

Mostarski klub je odigrao jednu od najnevjerovatnijih utakmica u istoriji ne samo bosanskohercegovačkog, nego i evropskog fudbala

Mostarski Zrinjski večeras je ugostio AZ Alkmaar iz Nizozemske u susretu prvog kola grupne faze Konferencijske lige, a meč je će ostati upamćen kao jedan od najsenzacionalnijih u istoriji bh. fudbala, ali i evropskog fudbala općenito. Iako je gubio sa 3:0, Zrinjski je na kraju dobio meč sa 4:3.

Nakon višedecenijskog čekanja, u Bosni i Hercegovini je večeras odigrana prva utakmica nekog evropskog takmičenja, a njen ishod je bio apsolutno neočekivan čak i najvećim optimistima u Bosni i Hercegovine.

Gosti iz Nizozemske su pokazali da su kvalitetom značajno iznad mostarskog tima u prvom poluvremenu, te su od početka meča uspjeli da se nametnu, kontrolišu tempo igre i sredinu terena, a tek su povremeno Mostarcima dopuštali da zaprijete. U takvom ambijentu, gosti su stigli do vođstva već u desetoj minuti golom mladog Mirona van Brederodea, a u 32. minuti, nakon jednog perioda igre koji i nije bio toliko dominantan za goste, na 2:0 je povisio Sven Mijnans.

Dani de Vit je u 44. minuti povisio na 3:0, a ponovo se u toj činilo da su Nizozemci kvalitetniji i da odbrana Zrinjskog nema rješenje za igru gostiju. 

Debitanta Balića na poluvremenu je zamijenio Zvonimir Kožulj, a upravo je on već u 48. minuti potpuno neočekivano šutirao iz slobodnog udarca iskosa i majstorski savladao golmana gostiju za smanjenje zaostatka Zrinjskog.

Još uvijek niko nije vjerovao da se nešto u nastavku meča može okrenuti, ali u 68. minuti je Josip Ćorluka i sam postigao majstorski pogodak, te je vratio nadu brojnim navijačima u Mostaru da Zrinjski može doći barem do boda.

Nedugo nakon gola Ćorluke, u igru je ušao Aldin Hrvanović, a praktično u jednom od prvih kontakata sa loptom, i on je postigao nevjerovatan gol za šok i nevjericu Nizozemaca, ali i domaće publike koja je teško mogla procesirati ono što se dešava.

Nije međutim ni tu bio kraj uzbuđenjima, u 81. minuti Matija Malekinušić pogađa stativu nakon dobre akcije svog tima, a supermotivisani Kožulj natrčava na odbijenu loptu i pogađa za nevjerovatnih 4:3.

Promjena rezultata do kraja nevjerovatnog meča nije bilo, pa je Zrinjski upisao prvu pobjedu u evropskim takmičenjima u storiji, a u ovoj grupi i Legia je iznenadila Aston Villu, te se već nameće da će grupa biti itekako zanimljiva.

Međunarodni fudbal Međunarodni fudbal UEFA Europa Conference League - Group E Zrinjski AZ
Međusobne utakmice
2023-2024
30.11
18:45
AZ
Zrinjski
1
0
AZ
21.09
18:45
Zrinjski
AZ
4
3
AZ

Uporedni rezultati

Zrinjski
 
AZ
Ukupno (Domaćin) Ukupno (Domaćin)
2 (1) Broj utakmica 2 (1)
1 (1) Broj pobeda 1 (1)
0 (0) Broj nerešenih 0 (0)
1 (0) Broj poraza 1 (0)
4 (4) Dati poeni 4 (1)
4 (3) Primljeni poeni 4 (0)
0 (+1) gol razlika na utakmicama 0 (+1)
50% (100%) Uspešnost 50% (100%)
MihovilMikulic je ocenio igrača
Anurahmic je podelio utakmicu
kenghi je ocenio igrača
kenghi je ocenio igrača
kenghi je ocenio igrača
kenghi je ocenio igrača
kenghi je ocenio igrača
kenghi je ocenio igrača
kenghi je ocenio igrača