XS
SM
MD
LG

Epski preokret Zrinsjkog

Zrinjski, Mostar

 

Mostarski klub je odigrao jednu od najnevjerovatnijih utakmica u istoriji ne samo bosanskohercegovačkog, nego i evropskog fudbala

Mostarski Zrinjski večeras je ugostio AZ Alkmaar iz Nizozemske u susretu prvog kola grupne faze Konferencijske lige, a meč je će ostati upamćen kao jedan od najsenzacionalnijih u istoriji bh. fudbala, ali i evropskog fudbala općenito. Iako je gubio sa 3:0, Zrinjski je na kraju dobio meč sa 4:3.

Nakon višedecenijskog čekanja, u Bosni i Hercegovini je večeras odigrana prva utakmica nekog evropskog takmičenja, a njen ishod je bio apsolutno neočekivan čak i najvećim optimistima u Bosni i Hercegovine.

Gosti iz Nizozemske su pokazali da su kvalitetom značajno iznad mostarskog tima u prvom poluvremenu, te su od početka meča uspjeli da se nametnu, kontrolišu tempo igre i sredinu terena, a tek su povremeno Mostarcima dopuštali da zaprijete. U takvom ambijentu, gosti su stigli do vođstva već u desetoj minuti golom mladog Mirona van Brederodea, a u 32. minuti, nakon jednog perioda igre koji i nije bio toliko dominantan za goste, na 2:0 je povisio Sven Mijnans.

Dani de Vit je u 44. minuti povisio na 3:0, a ponovo se u toj činilo da su Nizozemci kvalitetniji i da odbrana Zrinjskog nema rješenje za igru gostiju. 

Debitanta Balića na poluvremenu je zamijenio Zvonimir Kožulj, a upravo je on već u 48. minuti potpuno neočekivano šutirao iz slobodnog udarca iskosa i majstorski savladao golmana gostiju za smanjenje zaostatka Zrinjskog.

Još uvijek niko nije vjerovao da se nešto u nastavku meča može okrenuti, ali u 68. minuti je Josip Ćorluka i sam postigao majstorski pogodak, te je vratio nadu brojnim navijačima u Mostaru da Zrinjski može doći barem do boda.

Nedugo nakon gola Ćorluke, u igru je ušao Aldin Hrvanović, a praktično u jednom od prvih kontakata sa loptom, i on je postigao nevjerovatan gol za šok i nevjericu Nizozemaca, ali i domaće publike koja je teško mogla procesirati ono što se dešava.

Nije međutim ni tu bio kraj uzbuđenjima, u 81. minuti Matija Malekinušić pogađa stativu nakon dobre akcije svog tima, a supermotivisani Kožulj natrčava na odbijenu loptu i pogađa za nevjerovatnih 4:3.

Promjena rezultata do kraja nevjerovatnog meča nije bilo, pa je Zrinjski upisao prvu pobjedu u evropskim takmičenjima u storiji, a u ovoj grupi i Legia je iznenadila Aston Villu, te se već nameće da će grupa biti itekako zanimljiva.


Legia Warsaw 3 : 2 Aston Villa
Zrinjski 4 : 3 AZ
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 1 1 0 0 3
2 Legia Warsaw 1 1 0 0 3
3 AZ 1 0 0 1 0
4 Aston Villa 1 0 0 1 0