XS
SM
MD
LG
06.11.2018 FK Crvena zvezda

Pavkov srušio Liverpul

Ovaj 6. novembar 2018. ostaće zlatnim slovima upisan u istoriji Crvene zvezde! Pred punim tribinama stadiona „Rajko Mitić“ savladan je Liverpul sa 2:0 za prvu, istorijsku pobedu u Ligi šampiona, otkako se igra u ovom formatu. Junak - Milan Pavkov, dvostruski strelac, prvi među jednakima, jer su heroji bili svi od fudbalera na terenu od članova stručnog štaba predvođenog Vladanom Milojevićem.

Stadion: Rajko Mitić
Gledalaca: 51.318
Sudija: Antonio Mateu (Španija)
Strelac: Pavkov u 22' i 29'
Žuti kartoni: Marin (Crvena zvezda); Lalana (Liverpul)

Crvena zvezda: Borjan, Stojković (od 58' Gobeljić), Savić, Degenek, Rodić, Jovančić, Krstičić (od 73' Jovičić), Srnić, Ben, Marin (od 65' Čaušić), Pavkov.
Liverpul: Alison, Aleksander-Arnold (od 46' Gomez), Matip, Van Dajk, Robertson, Milner, Lalana (od 79' Origi), Vajnaldum, Salah, Staridž (od 46' Firmino), Mane.


Kakvo je to crveno-belo veče bilo... Za prepričavanje, za pamćenje, veče koje će generacije opisivati kao jedno od najlepših. Spektakularna uvertira najavila je da nas čeka magija u režiji Zvezdinih fudbalera!

Naši asovi iz 1973. godine, koji su u dvomeču tadašnjeg Kupa šampiona savladali Liverpul sa po 2:1, dočekani su ovacijama sa punih tribina Marakane. I nakon što su obišli počasni krug oko terena, kao da je taj duh prethodnika dao dodatnu snagu naslednicima da se vinu do zvezda.

U prvi plan je iskočio Milan Pavkov! Gorostasni napadač oduševio je Evropu i zauzeo posebno mesto u srcima svih navijača Crvene zvezde. Dugo će pamtiti duel sa Liverpulom, kao dvostruki strelac, ali i kao glavni protagonista istorijskog trijumfa. Njegovi pogoci doneli su Zvezdi prvu pobedu u istoriji Lige šampiona, to je nešto što sanja svaki zvezdaš kada zaigra za voljeni tim.

Od samog starta su izabranici Vladana Milojevića pokazali šta su naučili iz prethodnih duela u elitnom takmičenju. Hrabro su izašli na teren i nošeni hukom sa tribina, na kojima je bilo 51.318 gledalaca, suprotstavili se favorizovanom rivalu. Spremni da uđu u anale, odlučni, borbeni, maestralni, srčani...

Bilo je jasno da će se crveno-beli uspešnije nego na Enfildu nositi sa prošlosezonskim finalistom, ali su oni uspeli daleko više od toga. U žestokoj borbi prvo su se izdvojili pokušaji Marka Marina i Vujadina Savića, a onda i stopostotna šansa u kojoj se našao Danijel Staridž.

I, onda trenuci koji će se prepričavati. Marin je sa desne strane izveo korner, a Milan Pavkov bio najviši u skoku i udarcem glavom prosledio loptu u mrežu. Za 1:0 u 22. minutu i neverovatnu erupciju oduševljenja, da bi sedam minuta kasnije sve bilo dodatno pojačano.

Snažni napadač je uputio pravi „projektil“ sa više od 20 metara, matirao odličnog golmana Alisona Bekera i tako udvostručio prednost. Podsetio je Pavkov na Nikolu Žigića i njegov magičan gol protiv Rome, i malo je nedostajalo da upiše het-trik do poluvremena.

Našao se u još jednom prilici prilikom centaršuta Stojkovića sa desnog krila, ali je glavom poslao loptu malo pored bliže stative... Skandiralo se Milanu Pavkovu u nastavku, tokom koga je Liverpul bacio sve karte u napad. Gosti su uspeli da pogode prečku u 56. minutu, ali je Borjan bio sve sigurniji i potom odbranama dodatno ulivao samopouzdanje saigračima.

Senku na sjajno izdanje šampiona Srbije blago je bacila povreda Filipa Stojkovića, koji se sam povredio i njegovo mesto po isteku sat vremena na terenu je zauzeo Marko Gobeljić. Druga izmena u crveno-belom taboru bila je ulazak Gorana Čaušića umesto fantastničnog Marina, kako bi sredina terena dodatno bila osvežena.

Svaki potez trenera Milojevića bio je perfektno isplaniran, pravovremen, poput i ulaska Jovičića umesto Krstičića, da se dodatno osujete naleti premijerligaša. Borjan je čuvao mrežu, kao i stativa koju je pogodio Salah u 71. minutu. Gosti su u poslednjih 10 minuta sve karte bacili na ofanzivu, i štoper Van Dajk je otišao napred, ali ni gužva u našem petercu nije pomogla Liverpulu da prepolovi zaostatak.

Ovo veče bilo je rezervisano za Zvezdinu istorijsku pobedu i veliko crveno-belo slavlje - 6. novembar 2018. godine!