XS
SM
MD
LG
30.01.2019 Sportski žurnal

Sutra izbor najboljih

Republika Srpska će sutra, po osmi put, dobiti fudbalske heroje čija imena će biti upisana u besmrtnost, a time napisana još jedna sjajna stranica istorije prestižne manifestacije internacionalnog karaktera “Dan fudbala Republike Srpske”, koju organizuju Fudbalski savez Republike Srpske i Sportski žurnal uz podršku Vlade Republike Srpske, tačnije Ministarstva porodice, omladine i sporta. Odbrojavanje je počelo…

Tačno u podne, kada se oglase zvona sa zvonika Hrama Hrista Spasitelja, preko puta, u Kristalnoj sali banjalučkog hotela “Bosna” počeće osmo izdanje fudbalske svetkovine koja je odavno probila lokalne i regionalne granice, a “slika, ton i informacije” iz Grada na Vrbasu stigli su i do najudaljenijih krajeva sveta, od Amerike do Australije.

Nema sumnje da će Banjaluka i Republika Srpska ponovo biti epicentar fudbalskih zbivanja poslednjeg januarskog dana ove godine, oči regiona i celog ovog dela evropskog kontinenta biće uperene ka Kristalnoj sali hotela “Bosna”, a uši će nestrpljivo da očekuju da čuju imena ovogodišnjih laureata, koji će postati istinski ambasadori fudbala srpskog entiteta “Dejtonske zemlje”.

Biće izabrani najbolji fudbaler, trener, fudbalski radnik i sudija, te najperspektivniji igrač i to je pet redovnih priznanja, kao i posebna Nagrada za životno delo “Doktor Milan Jelić” koja nosi ime po nekadašnjem predsedniku Republike Srpske i fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH. Posebnu dimenziju celoj manifestaciji i fudbalskoj svetkovini u Banjaluci dana priznanje Zlatna povelja “Miljan Miljanić” za istinska fudbalska ostvarenja i podvige, a nosi ime po velikom prijatelju Republike Srpske i njenong fudbala, bivšeg trenerskog velikana i funkcionera.

Za ovogodišnju manifestaciju organizatori su odlučili da dodele i četiri posebna priznanja, ustvari biće to Zlatne plakete Fudbalskog saveza Republike Srpske za zaslužne članove fudbalske porodice, koje će se dodeliti posthumno, ali i sve one koji budu u hotelu “Bosna” na dan manifestacije očekuje ugodno iznenađenje o dobitnicima priznanja.

Stručni žiri na čelu sa novinarom i piscem Tomom Marićem danas će održati poslednju, konsultativnu sednicu, na kojoj će definitivno doneti odluku o imenima laureata u fudbalu Republike Srpske za 2018. godinu. U svakoj od pet konkurencija ostala su po tri imena, a pobednici će biti “kovertirani” do same svečanosti koja će sedmi put biti održana u jednom od najpoznatijih turističko-ugostiteljskih objekata u Banjaluci.

-Već godinama smo uigran tim i očekujemo da i ovogodišnja manifestacija bude na visokom nivou, a želja svih je da iz Banjaluke i Republike Srpske pošaljemo pozitivne vibracije i poruke ljubavi. Fudbal je taj koji spaja i gradi mostove, zato i jeste najpopularniji sport. Očekujemo još jednu spektakularnu manifestaciju – istakao je Zoran Vajkić, potpredsednik žirija i predsednik Komisije za informisanje Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Voditeljski par biće Sanja Popović i Darko Savić, a u izradu scenarija uključena je i RMD produkcija Rade Dade Mićevića. Ove godine manifestacija “Dan fudbala Republike Srpske” bi trebalo da bude prenošena direktno na jednoj televiziji, pregovori su u završnoj fazi.

NOMINOVANI KANDIDATI

NAJBOLjI FUDBALER – NAGRADA “VELIMIR SOMBOLAC”

1. Demir Peco (Radnik, Bijeljina)

2. Vladan Danilović (Borac, Banjaluka)

3. Bojan Marković (Željezničar, Banjaluka)

PERSPEKTIVNI IGRAČ – NAGRADA “SRĐAN KAČAR”

1. Marko Brkić (Zvijezda-09, Bijeljina)

2. Ognjen Davidović (Rudar Prijedor)

3. Stefan Arbinja (Slavija, Istočno Sarajevo)

NAJBOLjI TRENER – NAGRADA “ILIJA MILjUŠ”

1. Darko Vojvodić (Borac, Banjaluka)

2. Mladen Žižović (Radnik, Bijeljina)

3. Dragan Mićić (Sloga, Gornje Crnjelovo)

NAJBOLjI FUDBALSKI RADNIK – NAGRADA “ILIJA PANTELIĆ”

1. Boris Stanišić (Zvijezda-09, Bijeljina)

2. Vico Zeljković (Borac, Banjaluka)

3. Zoran Deket (Ljubić, Prnjavor)

NAJBOLjI SUDIJA

1. Aleksandar Njegomirović (Prnjavor)

2. Jovo Karić (Trebinje)

3. Dražen Marić (Bijeljina)