XS
SM
MD
LG

Puki demontirao Zmajeve

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine doživela je neočekivani težak poraz u Finskoj. Domaći tim je slavio sa 2:0. Očekivalo se da će izabranici Roberta Prosinečkog u tamepreu doći do trijumfa, ali...

U prva dva kola grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo  Bosna i Hercegovina je porazila  Jermeniju i remizirali u Zenici  sa Grčkom. Zbog toga su mnogi verovali da mogu do pobede u Finskoj, ali su  doživeli izuzetno  težak i neugodan poraz. On će im sigurno zakomplikovati poziciju u grupi.  Pole tri kola BiH je  na četvrtoj poziciji sa četiri boda iz tri odigrane utakmice.  Selekcija Italija je prva sa šest bodova, ali iz dve utakmice, koliko ima i Finska, ali i utakmicu više. Grčka sa  četiri boda iz dva susreta, je treća,  Jermenija ima tri, a Lihtenštajn je bez bodova.

Nije na startu susreta u Tamperu izgledalo da će ovo biti crno veče bh fudbala. Prvi su pripretili gosti. U četvrtoj minuti Višća je probio po  desnoj  strani, a na njegov centaršut je kasni Džeko.te Četiri minute kasnije  najbolji strelac Finaca Puki  je šutirao  sa dvadesetak metara, ali je  njegov udarac  sa lako zaustavio Šehić. Na novu priliku se  čekalo do 21. minute meča. Opet  je u šansi  Puki. Tukao je neprecizno pa je  lopta  završila visoko preko gola.

Uzvratila je bh  u 27. minuti.  Duljevića, fudbaler Dinama iz Drezdena tukao je  preko gola golmana Finske. Prošlo je punih 10 minuta mirne i bezidejne igre na sredinu terana, da tada  bh reprezentativci imali novu priliku. Asistirao je  Ermin Bičakčić  sa desne strane, a  Edin Džeko je  glavom tukao preko gola.

To je bilo  sve vredno pažnje  u prvom poluvremenu , pa se na odmor otišlo bez golova.

Najbolju priliku na utakmici bh igrači su propustili u 51. minuti Duljevića je bio u poziciji odakle je lakše pogoditi nego promašiti, a on je uradio ovo drugo.

Dve minute kasnije Kamara je stigao do jedne  izgubljene lopte, ubacio u sredinu,  lopta je pogađa Šunjića i udara u stativu, da bi nakon toga završila u naručju Šehića.  Novu priliku za Finsce propustio je minut – dva kasnije  Skrab . Tukao je  sa ivice kaznenog prostora pored gola bh golmana.

 Finska je sve naplatila  u 56. minuti utakmice. Puki se lako rešio   Šunjića. Izbio je sam  na Šehića pa  ga lagano matirao i doveo domaće u vodstvo.

 Sve je to mogao dve minute kasnije anulirati  Bešić. Njegov udarac je zaustavio Hradeck.  Novu šansu gosti su propustili u 61. minuti. Džeko se našao u dobroj poziciji, ali je Arajuri izblokirao njegov udarac.

Dobru poziciju imao je i Višća dva minuta nakon prilike Džeke. Tukao je iz slobodnog udarca pored gola.

Nakon tih promaša reprezentativaca Bosne i Hercegovine na red su opet došli Finci. Tri minute kasnije Lod je tukao  preko gola da bi u 68. Finska udvostručila prednost.

 Finci su nakon što je Bešić izgubio loptu , izveli  sjajno kontranapada i postigli drugi gol i to ponovo preko napadač Norviča  Puki.

Do kraja meča i jedna i druga selekcija su imale po jednu priliku za gol, ali nisu bili precizni Puki i Džeko. Selekcija Bosne i Hercegovine iz Finske leti u Tornu, gde je 11. juna čeka Italija.

Finska – Bosna i Hercegovina 2:0 (0:0)

Stadion: Tampere . Gledalaca: 15.000. Sudija: Daniel Stefanski (Poljska). Žuti kartoni: Sarić, Višća (BiH). Strijelci:  Puki 56, 68.

Finska: Hradecki; Granlund (38. Raitala), Arajuri, Toivio, Uronen; Kamara, Sparv , Forsel (63. Lapalainen), Skrab (84. Šuller); Puki, Lod.

BiH: Šehić; Bičakčić, Šunjić, Zukanović, Ćivić; Bešić (79. Gojak), Sarić, Cimirot; Višća, Duljević (70. Bajić), Džeko.